Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vragen en antwoorden over de SAN-pakketten voor de winteropvang van ganzen en smieten

Openstelling en definities

Wanneer worden de SAN-ganzenpakketten opengesteld? LNV streeft er naar om binnen de door de provincies begrensde ganzenfoerageergebieden vanaf juni 2005 nieuwe SAN-pakketten voor de winteropvang van ganzen en smienten open te stellen. Doel van deze pakketten is om in de winterperiode voldoende voedsel voor de ganzen beschikbaar te kunnen stellen. Openstelling van de pakketten kan uitsluitend geschieden na goedkeuring door de Europese Commissie.

Wat is het verschil tussen een ganzenfoerageergebied, een aanvraag en een beheerseenheid? Een ganzenfoerageergebied is een gebied van minimaal 500 ha dat door de provincie in een provinciaal gebiedsplan is begrensd als ganzenopvang gebied. In een ganzenfoerageergebied moet rust heersen. Hiertoe gelden de regels voor verstoring zoals geformuleerd in het Beleidskader Faunabeheer. Binnen een ganzenfoerageergebied kunnen boeren (meestal via een ANV) een SAN- ganzensubsidie aanvragen. Het aanvragen van zo'n subsidie is niet verplicht, het voldoen aan de regels inzake rust en verstoring is wel verplicht. Een SAN-ganzensubsidie wordt aangevraagd voor een rustgebied van minimaal 200 ha. Binnen het rustgebied moet de verzameling van beheerseenheden met SAN-ganzenpakketten minimaal 80% van het gebied bedekken (voedselgebied). Op maximaal 20% kan sprake zijn van ander landgebruik, waarmee wel rust, maar geen voedsel wordt aangeboden. Voor deze percelen kan geen subsidie worden aangevraagd. De diverse groepjes percelen van een eigenaar (ook wel beheerder genaamd) die bijdragen aan de 80% voedselgebied, worden beheerseenheden genoemd. Een beheerseenheid in de SAN is een aaneengesloten gebied van één beheerder, waarvoor hetzelfde pakket en tarief geldt.

Wanneer en door wie mag een SAN-pakket worden aangevraagd?

Wie kunnen een SAN-ganzenpakket aanvragen?
Beheerders en anderen dan beheerders (zoals Agrarische Natuur Verenigingen) die voldoen aan de bepalingen in de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer n aan de bepalingen in de SAN-
---
ganzenpakketten.

Wanneer is de einddatum van mijn SAN-ganzenbeschikking? Een SAN-beschikking wordt voor zes jaren afgegeven. De einddatum is dus zes jaar na ingangsdatum.

Kan een SAN-aanvraag worden gedaan als het SAN-gebied kleiner is dan 200 ha, maar een aanliggend SN-gebied er voor zorgt dat het totale rustgebied wel minstens 200 ha beslaat? Een SAN-aanvraag is bedoeld voor een gebied waar de ganzen niet alleen rust, maar ook voedsel kunnen vinden. Daarom geldt dat een combinatie met een SN-gebied uitsluitend mogelijk is als er op tenminste 80% van de 200 ha voedsel wordt aangeboden.

Mag ik een SAN-pakket voor grasland aanvragen na de teelt van maïs? Het is toegestaan na de teelt van maïs een SAN-ganzenpakket voor grasland aan te vragen. Met de meeste maïssoorten kunt u echter op 1 november niet aan de gestelde voedingswaarde van 500 kVEM voldoen.
Het is toegestaan het SAN-grasgroenbemesterspakket aan te vragen na de teelt van maïs. Daarbij moet echter wel worden voldaan aan alle eisen van dit pakket. Het areaal waarvoor u SAN-subsidie aanvraagt dient per pakket gedurende 6 jaar even groot te blijven.


---

Kan ik ook een SAN-subsidie krijgen voor maïsland? Nee, het SAN-graslandpakket is bedoeld voor grasland. De bouwlandpakketten zijn bedoeld voor `bestaand gewas', `oogstresten van rooivruchten' en `grasgroenbemester'.

Kan ik ook volgend jaar nog instappen in het SAN-pakket? Ja, dat kan. De SAN wordt jaarlijks opengesteld. Het moment van openstelling van de SAN wordt bekend gemaakt via de Staatscourant. Daarover verschijnt een persbericht, zodat u dit kunt nalezen in de vakbladen.

Moet ik voor al mijn percelen een SAN-beschikking aanvragen? Nee, u mag zelf aangeven voor welke percelen u een SAN-beschikking wilt aanvragen. Daarbij geldt wel dat de totale aanvraag (meestal door de ANV) minimaal 200 ha rustgebied moet omvatten, waarbinnen de verzameling beheerseenheden met ganzenpakketten minimaal 80% van het rustgebied bedekken. Het areaal waarvoor u SAN-subsidie aanvraagt dient per pakket gedurende 6 jaar even groot te blijven.

Oppervlakte

Hoe groot is het minimum areaal voor een SAN-ganzenbeschikking? De minimum omvang van een aanvraag die (meestal door de ANV) wordt ingediend is 200 ha rustgebied (rusthectares). De verzameling van beheerseenheden met SAN-ganzenpakketten moet daarbij minimaal 80% van het rustgebied bedekken (voedselhectares). Dit areaal wordt gevormd door de door afzonderlijke beheerders ingebrachte percelen bij elkaar op te tellen. Per beheerder moet het aantal hectares per pakket uit de SAN-overeenkomst voor de duur van de overeenkomst (6 jaar) even groot blijven. Hierbij geldt dat de percelen (behalve in het geval ook een probleemgebiedenvergoeding boven op het ganzenpakket wordt verkregen) jaarlijks mogen rouleren.

Voor een subsidie-aanvraag geldt een minimum-oppervlakte van 200 ha rust, geldt dat ook voor een bouwland-aanvraag?
Ja, dat geldt in alle gevallen (grasland, bouwland en een combinatie daarvan). De provincies hebben bouwlandpercelen uitsluitend begrensd indien dit onvermijdelijk was. Ook voor bouwlandpercelen geldt dat de minimum omvang van een aanvraag die (meestal door de ANV) wordt ingediend 200 ha rustgebied (rusthectares) is. De verzameling van beheerseenheden met SAN-ganzenpakketten moet daarbij minimaal 80% van het rustgebied bedekken (voedselhectares). In de meeste gevallen zal een aanvraag bestaan uit 100% graslandpercelen of een mix van grasland en bouwlandpercelen. Indien een aanvraag uit 100% bouwlandpercelen bestaat, dient ook gekomen te worden tot een rustoppervlakte van 200 ha, waarvan 80% voedselaanbod in de vorm van SAN-ganzenpakketten.

Mag één aanvraag uit meer soorten SAN-ganzenpakketten (dus grasland en bouwland) bestaan? Ja, het gaat er om dat er op minimaal 200 ha rust en ruimte wordt aangeboden en dat op minstens 80% daarvan voedsel wordt aangeboden. Dit voedsel zal meestal bestaan uit gras, maar kan indien de provincies ook bouwland hebben meebegrensd, ook bestaan uit akkerbouwgewassen of een mix van gras en akkerbouwgewassen.


---

Roulatie

Hoe werkt de toegestane roulatie?
Binnen uw aanvraag mag u jaarlijks rouleren met de percelen `voedsel' en `niet-voedsel', mits de totale oppervlakte aangeboden voedsel gelijk blijft. Ofwel: iedere beheerder dient elk jaar exact het in de beschikking afgesproken aantal hectares grasland of bouwland aan te bieden. Dat is een belangrijke voorwaarde van de Europese Commissie voor het geven van subsidies. De locatie van de percelen mag binnen de beschikking van minimaal 200 ha variëren. De aanvrager (meestal de ANV) dient hiertoe elk jaar voor 1 oktober aan Dienst Regelingen te laten weten welke percelen grasland of bouwland beschikbaar zijn en welke percelen niet. Ook dient voor 1 oktober aan Dienst Regelingen te worden gemeld welke hectares (maximaal 15% per beheerder) beweid zijn.

Klopt het dat het aantal hectares per beheerder per pakket gelijk moet zijn voor het hele tijdvak van 6 jaar?
Ja, de aanvrager krijgt van Dienst Regelingen een beschikking waarop per beheerder per pakket het aantal hectares staat voor de duur van 6 jaar. Voor verkleining (dit leidt tot sancties) of vergroting (dit is een maal per jaar toegestaan) van het aantal hectares gelden de normale regels uit de SAN.

Begrenzingen

Klopt het dat ganzenfoerageergebieden deels in reeds begrensde SAN en SN-gebieden (natuurgebiedsplan, beheersgebiedsplan) kunnen liggen? Kan één ganzenfoerageergebied zowel SN als SAN-gebied beslaan?
Ja, de foerageergebieden (minstens 500 ha) kunnen deels uit SAN en deels uit SN-gebieden bestaan. De exacte begrenzing is of wordt bij de provincies bekend.

Bouwlandpakketten

Wanneer zullen er veldexperimenten met alternatieve bouwlandpakketten worden uitgevoerd? Het is de bedoeling dat in het winterseizoen 2005-2006 experimenten met bouwland op zware klei worden uitgevoerd. De experimenten worden opgezet door NPN en LTO.

In 2005 biedt LNV drie bouwlandpakketten aan. In het seizoen 2005-2006 zullen LTO/NPN een aantal experimenten uitvoeren met andere bouwlandpakketten. Indien deze experimenten leiden tot aanpassingen van de bestaande bouwlandpakketten, mag ik dan later overstappen op die nieuwe pakketten?
Beschikkingen worden voor 6 jaar afgegeven. In principe is tussentijds `overstappen' naar een ander pakket niet mogelijk. Of in genoemde situatie een nieuw pakket zal ontstaan en of een overgangsregeling geformuleerd zou moeten worden, wordt op dat moment (na de experimenteer- periode) bezien.

Is er bij wisselbouw en gras na maïsland sprake van grasgroenbemester of productiegras? In het geval van grasland voorkomend uit wisselbouw is er sprake van grasland. In het geval van grasland na maïsland wordt het gras gezien als grasgroenbemester.

Kunnen de bouwlandpakketten ook op bouwlandpercelen binnen de graslandgebieden worden aangevraagd?
Ja, dat kan.

---

Nieuw SAN-pakket in relatie tot bestaande SAN-beschikkingen

Kan ik de opvang van ganzen combineren met andere soorten van agrarisch natuurbeheer? Voor de SAN-ganzenpakketten is cumulatie met de SAN-bijlagen 15 (landschappelijk waardevol grasland), 16, 17, 19, 20, 21 en 22 (weidevogelpakketten) mogelijk. Voor randenbeheer, botanisch randenbeheer en botanisch beheer is geen cumulatie met ganzen en/of smientenopvang mogelijk.

Het is niet mogelijk om op hetzelfde perceel zowel een SAN- als een SN-subsidie aan te vragen.

Ik heb al een bestaande beschikking voor een van de pakketten SAN-15 (landschappelijk waardevol grasland), 16, 17, 19, 20, 21 of 22 (weidevogelpakketten). De einddatum van deze beschikking ligt ergens tussen 2006 en 2010. Kan ik dan in de periode voor deze einddatum ook nog een SAN-ganzensubsidie aanvragen?
Ja, dat is mogelijk. De genoemde pakketten kunnen worden gecombineerd met de SAN- ganzenpakketten. Wel is het zo dat de SAN-ganzenpakketten voor een nieuwe periode van 6 jaar worden afgesloten. Het is dus niet zo dat de SAN-ganzenpakketten dezelfde einddatum krijgen als uw bestaande beschikking van een van de andere pakketten.

Beheersvoorschriften

Welke beheersmaatregelen moet ik nemen om de ganzen genoeg rust, ruimte en voedsel te bieden?
De beheersvoorschriften worden in de omschrijving van de SAN-pakkketten benoemd. Uiteraard gelden daarnaast in alle gevallen de algemene bepalingen uit de SAN.

Krijg ik sancties opgelegd indien er geen ganzen op mijn land komen? Nee, voor de percelen waarop geen ganzen komen wordt geen sanctie opgelegd. Op die percelen wordt overigens ook geen vergoeding voor de inkomstenderving uitgekeerd.

Hoe zit het met maaien vlak voor de ingangsdatum van het SAN-ganzenpakket? Op 1 november moet er een hoeveelheid gras op het perceel staan met een waarde van minimaal 500 kVEM (ongeveer 5 cm hoog). In de beheersvoorschriften is bepaald dat er na 27 oktober geen beweiding meer mag plaatsvinden (behalve op 15% van het areaal per beheerder). Na 27 oktober mag het gras ook niet meer gebloot of gemaaid worden, behalve in die situaties dat het gras dan op 1 november te lang zou zijn om ganzen op te vangen. In dat geval mag tussen 27 oktober en 1 november nog gemaaid/gebloot worden. Na 1 november mag er niet meer gemaaid of gebloot worden. Na twee jaar zal worden bekeken in hoeverre deze afspraken leiden tot een goede foerageerfunctie (rust en voedsel) voor de ganzen.

Loopt mijn normale bedrijfsvoering gevaar als ik een SAN-ganzensubsidie aanvraag? In de SAN-ganzenpakketten wordt omschreven aan welke beheersvoorschriften u zich moet houden. Agrarische handelingen die noodzakelijk zijn voor de reguliere agrarische bedrijfsvoering zijn toegestaan, mits de foerageerfunctie van het gebied niet wordt geschaad. Dat betekent bijvoorbeeld dat u niet het veld opgaat terwijl er net een groep ganzen is neergestreken. U dient te voldoen aan de Goede Landbouw Praktijk (GLP), zoals die door de Europese Commissie is vastgesteld.

Hoe weten de uitvoerende en controlerende instanties op welke percelen ik de komende winter ganzen wil opvangen?
De aanvrager (meestal de ANV) moet elk jaar voor 1 oktober op kaart aangeven waar het grasland zich de komende winter bevindt. Ook moet de aanvrager jaarlijks voor 1 oktober op kaart aangeven waar de komende winter beweiding plaatsvindt. De kaarten moeten door de boer zodanig opgehangen worden dat DLG ze kan inzien en mee kan nemen het land op.
---

Beweiding

Op welk deel van mijn land mag ik vee laten grazen? Op 15% van het land waarop een beheerder SAN-subsidie ontvangt mag beweiding plaatsvinden.

Geldt het beweidingspercentage van 15% per beheerder ook in West-Nederland, waar meer schapen gehouden worden?
Ja, het beweidingspercentage is overal gelijk. Daar waar een te hoge veebezetting tot gevolg heeft dat dit percentage niet gehaald zou kunnen worden, ligt de keuze voor het SAN-ganzenpakket minder voor de hand.

Gelden de beheersvoorschriften inzake vee voor alle soorten vee? Ja, het maakt niet uit welke diersoort het gras opeet, het gaat er om dat het gras dat door vee wordt opgegeten niet voor de ganzen beschikbaar is. Daarom geldt het beheersvoorschrift van 15% beweiding voor alle soorten vee.

Probleemgebiedenvergoeding

Mijn bedrijf ligt in een door de Europese Commissie goedgekeurd probleemgebied. Klopt het dat ik dan mag kiezen of ik een probleemgebiedenvergoeding wil ontvangen boven op de vergoeding voor ganzenbeheer?
Ja, indien uw bedrijf in een door de Europese Commissie goedgekeurd probleemgebied ligt, en u voldoet aan de voorwaarde dat u de natuurlijke handicaps niet wijzigt, dan kunt u aangeven dat u een probleemgebiedenvergoeding wenst te ontvangen. Daarbij geldt dan dat u de probleemgebiedenvergoeding niet reeds via een ander SAN-pakket mag ontvangen. Ook is het zo dat u in dat geval niet met de `voedsel' en `niet-voedsel' percelen mag rouleren. De probleemgebiedenvergoeding kan zowel voor graslandpakketten als voor bouwlandpakketten worden verkregen. Het is niet mogelijk een losse probleemgebiedenvergoeding aan te vragen.

Vergoedingen, schade (dus inkomstenderving) en taxatie

Bij sommige vormen van schade moet overgegaan worden tot herinzaai van grasland. Vallen de kosten hiervoor onder het schadedeel (de inkomstenderving) of onder de vaste beheersvergoeding?
De kosten hiervoor vallen onder de vaste beheersvergoeding.

Door wie wordt de schade (die de hoogte van de inkomstendervings-component uit de subsidie bepaalt) getaxeerd?
De taxateurs van het Faunafonds (voorheen Jachtfonds) taxeren de daadwerkelijk geleden schade (inkomstenderving door verlies van gewas) volgens de taxatierichtlijnen die zijn vastgesteld door het Bestuur van het Faunafonds (voorheen Bestuur Jachtfonds). Voor grasland zijn de taxatierichtlijnen vastgelegd in het rapport "Meten is Weten" dat mede tot stand is gekomen met medewerking van NLTO.

Wanneer wordt de schade aan mijn gewas getaxeerd?
Boeren in de ganzenfoerageergebieden die een SAN-beschikking hebben, hoeven geen melding te doen van schade die op hun land door ganzen is aangericht. De ANV zorgt ervoor dat bij Dienst Regelingen bekend is voor welke percelen een SAN-ganzenpakket is aangevraagd. Dienst Regelingen maakt de adressen van alle boeren met een SAN-ganzen-beschikking bekend aan het Faunafonds. Het Faunafonds taxeert vlak voor de eerste snede de schade (die volledig wordt vergoed via de schade- component van het SAN-pakket). U hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen, de taxateur komt de schade automatisch taxeren. De taxatie gebeurt tegen het einde van het `ganzenseizoen'. Op weidevogelpercelen wordt getaxeerd na de rustperiode.
---

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de taxateur over de aangerichte schade? Spoedig na het ganzenseizoen (of na de rustperiode in geval van een combinatie met een weidevogelpakket) komt een taxateur in opdracht van het Faunafonds uw schade taxeren. Korte tijd later ontvangt u van het Faunafonds bericht over het bedrag dat als inkomstenderving is vastgesteld. Indien u het daar niet mee eens bent, kunt u dat binnen 8 dagen aan het Faunafonds laten weten. Het Faunafonds vraagt in dat geval de taxateur om een nadere onderbouwing en adviseert op basis daarvan aan de Dienst Regelingen. De Dienst Regelingen stelt op basis daarvan het definitieve bedrag van inkomstenderving vast.

Hoe wordt mijn schade getaxeerd als ik binnen een ganzenfoerageergebied lig, maar geen SAN- pakket heb afgesloten?
Boeren in de ganzenfoerageergebieden die geen SAN-beschikking hebben, kunnen een aanvraag voor schadevergoeding indienen bij het Faunafonds. Het Faunafonds neemt naar aanleiding van het verzoek contact op voor het maken van een afspraak voor de taxatie. In alle gevallen geldt dat u moet voldoen aan de vereisten voor het al dan niet verjagen van ganzen zoals die zijn geformuleerd in het Beleidskader Faunabeheer.

Als ik niet met mijn hele bedrijf mee doe, wordt dan toch automatisch mijn hele bedrijf getaxeerd?
Nee, alleen de percelen waarop een SAN-beschikking rust worden automatisch getaxeerd. Als u dus met een deel van uw percelen wel een SAN-beschikking heeft en voor andere delen niet, dan moet u voor de niet-SAN-percelen zelf een schadetaxatie aanvragen bij het Faunafonds.

Wordt elke perceel van elke boer elk jaar getaxateerd? In verband met Brusselse regelgeving is het niet toegestaan te werken met gemiddelde schadebeelden. Daarom moet elke beheerseenheid gecontroleerd worden.

Hoe en in welke mate heeft SAN-weidevogelbeheer invloed op de hoogte van de taxatie? Het weidevogelbeheer met een uitgestelde maaidatum kan invloed hebben op de hoogte van het getaxeerde bedrag aan inkomstenderving. De laatste taxatie (aftaxatie van het schadeperceel) vindt volgens de vastgestelde richtlijnen vlak voor de ingebruikname (tijdstip maaien of beweiden) plaats. Bij een weidevogelbeheerovereenkomst met uitgestelde maaidatum van bijvoorbeeld 15 juni zal aftaxatie zo kort mogelijk voor 15 juni plaatsvinden. Ervaringen van het Faunafonds met een in het groeiseizoen zo late aftaxatiedatum (regulier is eind april/begin mei) leren dat het groeiverschil door de ganzenvraat op dat late tijdstip nauwelijks tot niet meer waarneembaar en meetbaar is (dus dat er dan nauwelijks sprake meer zal zijn van schade door ganzenvraat).

Tussentijds stoppen of het niet naleven van beheersvoorschriften

Wat gebeurt er als ik een SAN-ganzenpakket aanvraag en ik stop binnen de contractperiode van 6 jaar met het beheer?
Als u binnen 6 jaar een verzoek indient tot ontbinding van uw beschikking, zullen (behalve in speciale gevallen) zoals gebruikelijk de SAN-sancties worden toegepast. Binnen de SAN moeten de verkregen vergoedingen worden terugbetaald als de overeenkomst voortijdig wordt afgebroken. Voor de SAN- ganzensubsidie geldt dat bij tussentijdse beëindiging het deel `vaste beheerskosten' en het deel `stimulanspremie' moeten worden terugbetaald. Het deel `vergoeding voor inkomstenderving' behoeft niet te worden terugbetaald, omdat dit bedrag is gebaseerd op werkelijk geleden schade (aan het natuurdoel `ganzenopvang' is in de wel beheerde jaren wel voldaan).


---

Kan ik tussentijds overstappen van mijn bestaande SAN-pakket naar een ander pakket wanneer ik bang ben dat ik door het aantrekken van ganzen mijn botanische doelen niet meer kan halen? Nee, het is binnen de SAN niet mogelijk tussentijds te stoppen of over te stappen naar een ander pakket. Indien u niet het hele tijdvak afmaakt, moet u alle voorschotten inclusief de wettelijke rente terugbetalen. Vervolgens kunt u gedurende twee jaar op de beheerseenheid waarvoor de SAN- subsidie is ingetrokken geen nieuwe SAN-subsidie aanvragen. Deze regel dient om voldoende continuïteit in het agrarisch natuurbeheer te kunnen garanderen.

Als ik nog geen SAN-pakket heb, en ik weet nu al dat ik me niet kan (of wil) houden aan de beheersvoorschriften uit het SAN-ganzenpakket, wat gebeurt er dan? In dat geval kunt u beter geen SAN-pakket aanvragen.

Als ik een SAN-pakket heb en ik kan (of wil) me niet houden aan de beheersvoorschriften uit het SAN-ganzenpakket, wat gebeurt er dan?
Wanneer u zich niet houdt aan de (beheers-) voorschriften van de regeling, kan daarop een sanctie volgen. Deze kan uiteenlopen van het korten op de subsidieverlening tot het intrekken van de gehele subsidieverlening. Inwelke gevallen en op welke wijze sancties moeten worden toegepast, wordt

mede bepaald door Europese regelgeving.

Wat gebeurt er als de beheerder tijdens de beheersperiode overlijdt? Wanneer de beheerder gedurende het tijdvak komt te overlijden, dan zijn er volgens de gebruikelijke SAN-bepalingen voor de erfgenamen twee mogelijkheden voor de SAN. De SAN-subsidie kan worden overgenomen, of de SAN-subsidie kan worden ingetrokken (de subsidie wordt dan op de dag na overlijden vastgesteld en wordt naar evenredigheid berekend).

Wat gebeurt er als ik tijdens de beheersperiode mijn land wil verkopen of verpachten? Het is mogelijk dat u tussentijds (gedurende het tijdvak van de SAN) besluit één of meer beheerseenheden te verkopen of te verpachten. Volgens de gebruikelijke SAN-bepalingen zijn er dan twee mogelijkheden. U kunt met de koper/pachter overeen komen dat de nieuwe eigenaar/pachter de rechten en plichten van de SAN overneemt. Indien de koper/pachter de rechten en plichten niet overneemt, houdt dit in dat u alle reeds ontvangen voorschotten terug moet betalen aan Denst
---
Regelingen.

Vergoedingen en uitbetaling SAN-subsidies

Hoe zijn de vergoedingen in de SAN-pakketten tot stand gekomen? De vergoedingen zijn op basis van erkende normbedragen in intensief overleg met alle betrokkenen tot stand gekomen. Met de vergoedingen dient LNV binnen de kaders van de Europese Commissie te blijven.

Wanneer worden de SAN-subsidies uitbetaald?
De SAN-bedragen die betrekking hebben op het vaste beheersdeel en de stimuleringspremie worden ongeveer een jaar na de ingangsdatum van de SAN-beschikking uitbetaald. De inkomstendervings- component zal spoedig na het `ganzenseizoen' worden uitbetaald.

Ganzenopvang door terreinbeherende organisaties

Worden ganzen ook opgevangen door natuurbeschermingsorganisaties? In het Beleidskader Faunabeheer zijn afspraken gemaakt over het opvangen van wintergasten bij zowel boeren als bij terreinbeherende organisaties.


---

Pacht

Is er een oplossing mogelijk voor het probleem dat pachters 1-jarige overeenkomsten hebben en daarmee niet kunnen voldoen aan een 6 ­jarige SAN- of SN-verplichting? Nee, hiervoor gelden de algemene regels uit de SAN Eén van de pijlers van het Programma Beheer is
---
dat een beheerder zich in moet spannen om de natuur op zijn terrein duurzaam in stand te houden. Dat kan alleen gegarandeerd worden als er sprake is van een duurzaam gebruiksrecht. Voor pachters binnen SN-terreinen, dient er sprake te zijn van een erfpachtovereenkomst met eenlooptijd van ten

minste 25 jaar. Een praktische oplossing voor genoemd probleem kan zijn dat het betreffend provinciaal landschap een erfpachtconstructie aangaat met de pachter of zelf de aanvraag indient. Daarbij geldt wel dat de terreinbeherende organisatie die reeds een SN-subsidie ontvangt, niet op hetzelfde perceel ook nog een SAN-subsidie kan aangevragen.

Jacht

De algemene regels voor weren, verstoren en verjagen in ganzenfoerageergebieden zijn geformuleerd in het Beleidskader Faunabeheer.

Hoe moet worden omgegaan met de eis `1 jachtdag per jachtveld' indien het veld 800 ha groot is (en dus niet in 1 dag te belopen valt)?
In het Beleidskader Faunabeheer is afgesproken dat ongeacht de grootte van het jachtveld altijd 1 jachtdag per jachtveld geldt.

Mag ik als ik een SAN-ganzenbeschikking heb, nog mollen vangen? De regels voor het vangen van mollen worden omschreven in de Flora- en Faunawet. Binnenkort zal volgens de nieuwe AmvB een algehele vrijstelling gaan gelden voor mollen. Voor de ganzenfoerageergebieden geldt daarnaast dat het vangen van mollen is toegestaan, mits de ganzenfoerageerfunctie hierdoor niet in gevaar komt. Indien na twee jaar blijkt dat hierdoor de ganzenfoerageerfunctie te vaak in gevaar wordt gebracht, kunnen de pakketten op onderdelen worden aangepast.

Mag ik als ik een SAN-ganzenbeschikking heb, nog kievitseieren zoeken? Dat is afhankelijk van de regels die uw provincie hiertoe heeft opgesteld. Het zoeken van kievits- eieren is geregeld via een provinciale verordening conform de Flora- en Faunawet. Indien na twee jaar blijkt dat hierdoor de ganzenfoerageerfunctie te vaak in gevaar wordt gebracht, kunnen de pakketten op onderdelen worden aangepast.

Mag ik als ik een SAN-ganzenbeschikking heb, nog goudplevieren vangen? Dat is afhankelijk van de regels die uw provincie hiertoe heeft opgesteld. Het vangen van goudplevieren is geregeld via een provinciale verordening conform de Flora- en Faunawet. Indien na twee jaar blijkt dat hierdoor de ganzenfoerageerfunctie te vaak in gevaar wordt gebracht, kunnen de pakketten op onderdelen worden aangepast.

Monitoring

Worden de resultaten van het ganzenbeheer gevolgd? In de winter van 2004-2005 is een uitgebreid monitorings- en onderzoeksprogramma gestart. De resultaten hiervan zullen worden gebruikt bij het optimaliseren van de instrumenten voor ganzenopvang.


---


---- --