Ingezonden persbericht


http://www.dexia.be/Press_nl/Transform.asp?XML=2005-02-11_investorday.xml&XSL=Press.xsl

P E R S B E R I C H T

Investor Day Dexia

De groep Dexia organiseert vandaag in Parijs een Investor Day rond vier grote thema's.


1. Invoering van IFRS­wijzigingen in de boekhoudkundige en analytische referentie-systemen

De gevolgen op de analytische jaarrekening van de reorganisatie die in 2004 werd beslist en in 2005 effectief werd en de weerslag van de overschakeling naar de IFRS-normen werden uitvoerig toegelicht door Rembert von LOWIS, financieel directeur van de Groep. De voornaamste van die impacts worden hieronder samengevat.

Synthese van de belangrijkste impacts van de IFRS


· Verhoging van het eigen vermogen in de openingsbalans op 1/1/2004.
· De overschakeling naar de nieuwe normen geeft aanleiding tot een licht positieve weerslag op de nettowinst van het eerste kwartaal 2004.

· Er wordt geen negatieve weerslag verwacht van de eerste toepassing van de normen IAS 32 & 39 en IFRS 4 op het eigen vermogen in de openingsbalans op 1/1/2005, behalve de impact van de eigen aandelen die hierop in mindering zullen worden gebracht.
· De toepassing van de « Europese Portfolio Hedge» (« carve out ») zal het mogelijk maken om op geschikte wijze het voorzichtig beheer van de balans van de Groep boekhoudkundig te verwerken, met een zeer beperkte impact op de volatiliteit van de reserves en van het resultaat.
· Sommige activiteiten zullen boekhoudkundige volatiliteit genereren.

De eerste toepassing van de IFRS-normen op 1 januari 2004 (zonder de normen IAS 32, IAS 39 en IFRS 4) leidt tot een verhoging van het eigen vermogen van de Groep (kapitaal en reserves) met 1 651 miljoen EUR, waarbij dit vermogen stijgt van 9 790 miljoen EUR onder het vroegere referentiesysteem naar 11 441 miljoen EUR onder het nieuwe referentiesysteem. Deze stijging is het gevolg van het in aanmerking nemen (vóór fiscale impact) van:


- het FAB in de reserves : EUR + 1 793 miljoen
- pensioenverbintenissen : EUR - 322 miljoen
- het wegwerken van bepaalde voorzieningen op het passief : EUR + 136 miljoen
- aanpassingen van de materiële activa : EUR + 24 miljoen
- de waardevermindering van immateriële activa : EUR - 45 miljoen
- andere aanpassingen, met inbegrip van de fiscale impact : EUR + 65 miljoen

De financiële resultaten van de Groep en van haar diverse metiers volgens de nieuwe referentiesystemen werden vergeleken met die welke werden bekomen volgens de vroegere referentiesystemen op basis van de resultaten van het eerste kwartaal 2004. De vergelijking leert ons dat, voor de beschouwde periode, de indeling van de resultatenrekening nogal verschillend is, maar dat globaal genomen, het resultaat volgens de IFRS- normen slechts lichtjes hoger is dan dat zoals het berekend was op basis van de vroegere normen. Er moet evenwel aan herinnerd worden dat het eerste kwartaal niet representatief is voor het ganse jaar aangezien sommige kosten geconcentreerd waren op het einde van het jaar en dat bovendien de normen IAS 32 & 39 en IFRS 4 in 2004 niet van toepassing waren.

De weerslag van de eerste toepassing van de normen IAS 32, IAS 39 en IFRS 4 op 1 januari 2005 werd geanalyseerd met betrekking tot de samenstelling van de portefeuilles aan de actiefzijde van de balans en de boekhoudkundige verwerking van de derivaten waarvoor een hedgerelatie bestaat. De groep Dexia opteerde voor de toepassing van de Europese Portfolio Hedge (« carve out ») wat de dekking van het renterisico betreft. Deze optie stelt haar in staat om haar voorzichtige aanpak inzake balansbeheer voort te zetten, met een zeer beperkte impact wat de volatiliteit op de reserves en op het resultaat betreft. De overschakeling naar de nieuwe normen zou voor bepaalde activiteiten (in Credit Enhancement business en in Thesaurie en Kapitaalmarkten) daarentegen kunnen resulteren in meer volatiliteit dan in het verleden het geval was. Het betreft activiteiten die ofwel onder de categorie van de derivaten vallen waarvan de waardeaanpassingen in de resultatenrekening zullen worden opgenomen (zoals de Credit Default Swaps die verzekerd worden door FSA), ofwel - met het oog op indekking - gebruikmaken van derivaten waarvan de waardeaanpassingen in de reserves zullen worden ingeschreven.


2. Nieuwe methode voor de berekening van het Economisch Eigen Vermogen

De groep Dexia hervormde haar systeem voor de berekening van het economisch eigen vermogen met het oog op de invoering van nieuwe normen in het kader van Bazel II en om vooral rekening te houden met de voorschriften van « pijler 2 ». De hervorming heeft betrekking op drie belangrijke aspecten: i) de overschakeling van een methode van scenario's naar een meer statistische methode ; ii) het in aanmerking nemen van alle soorten risico's, zowel voor de bank- als voor de verzekeringsactiviteiten (kredietrisico, marktrisico, wisselrisico, operationeel risico, gedragsrisico, ...) ; en ten slotte iii) het optrekken van het betrouwbaarheidsinterval naar 99,97% conform de criteria AA/Aa2 van de ratingbureaus, wat de doelstelling van de Groep vormt. Het bedrag van het economisch eigen vermogen, dat via deze nieuwe methode berekend wordt op basis van de gegevens die bestonden op 30 juni 2004, beloopt 8,7 miljard EUR, waarmee het duidelijk onder het niveau van het op dat ogenblik bestaand reglementair eigen vermogen ligt (namelijk 10,9 miljard EUR voor de ratio van het kernvermogen (Tier One), en 12,1 miljard EUR voor de reglementaire totale kapitaalratio volgens de prudentiële methodologie die momenteel van kracht is).


3. Huidige situatie en vooruitzichten van de Groep voor haar voornaamste metier : de financiële dienstverlening aan de lokale publieke sector

Een deel van de Investor Day was gewijd aan presentaties van Jacques GUERBER, lid van het directiecomité en verantwoordelijke van dit metier, Robert COCHRAN, chairman & chief executive officer van Financial Security Assurance (FSA).en Bruno DELETRE, directeur-generaal van Dexia Crédit Local, en

De resultaten van de activiteiten van het metier en de financiële resultaten van FSA, die op 9 februari jl. openbaar werden gemaakt, werden toegelicht. Bovendien werden de krachtlijnen van de strategie ontwikkeld, vooral inzake de uitbreiding van het producten- en dienstengamma, de diversificatie van de cliëntensegmenten en, ten slotte, de lopende en geplande ontwikkelingen op het vlak van nieuwe vestigingen.


---

4. Prestatie en financiële doelstellingen van de Groep op halflange termijn

Pierre RICHARD, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van Dexia, besprak eerst het jaar 2004 en daarna de voornaamste financiële doelstellingen van de Groep tegen 2007.

Prognose inzake winstgroei behouden voor 2004

2004 was een uitstekend jaar voor Dexia, zowel inzake de commerciële activiteit van de metiers als voor de winstgroei, waarvan de prognose zeer vroeg in het jaar werd aangekondigd. De prognose van een hoge groei met twee cijfers van het jaarresultaat wordt dus bevestigd, zowel wat de onderliggende winst als wat de totale winst betreft, d.w.z. de niet weerkerende elementen inbegrepen.

Bovendien heeft de Groep haar jaardoelstelling in verband met de inkoop van aandelen verwezenlijkt, een investering van ongeveer 700 miljoen EUR, zijnde 4 % van de bestaande aandelen, waarbij deze laatste na afloop van de volgende algemene vergadering zullen worden vernietigd, en zal ze haar programma van inkoop van aandelen in 2005 voortzetten.

FINANCIËLE DOELSTELLINGEN OP HALFLANGE TERMIJN

In verband met het plan 2007, dat op 3 februari aan de raad van bestuur werd voorgelegd, werden de voornaamste in aanmerking genomen hypothesen meegedeeld en de belangrijkste doelstellingen aangegeven: i) een stijging van de gemiddelde jaarlijkse winst per aandeel van meer dan 10%; ii) een groei van het dividend per aandeel van minstens 10% per jaar; iii) een daling van de exploitatiecoëfficiënt tot ongeveer 52,5% in 2007, en iv) een rentabiliteit van het eigen vermogen van 16,5% in 2007.

Pierre RICHARD verklaarde onder meer.:

«Het hoofddoel van ons plan blijft het creëren van waarde. De volgende drie jaar zullen niet alleen gewijd zijn aan het vervullen van deze opdracht maar ook aan het voorbereiden van de toekomst op langere termijn door het opsporen van de toekomstige groeifactoren en zich bewust te zijn van de steeds groter wordende eisen van onze aandeelhouders wat de goede aanwending van het kapitaal betreft.

De prioriteiten van ons plan zijn vooral de stijging van de opbrengsten van onze metiers op basis van een bewuste en doelgerichte commerciële ontwikkeling, en ­ gelijktijdig - de voortzetting van het oplettend beheer van onze algemene kosten en het nastreven van synergieën binnen de Groep.

Dexia is een groep die het voordeel heeft dat zij een uitstekende kijk heeft op haar opbrengsten en resultaten. Dat heeft te maken met de aard zelf van haar activiteiten. Dit fundamenteel kenmerk dat eigen is aan Dexia en zijn structurele aanleg om rijkdom te genereren, stellen ons in staat om, zoals dat in 2004 het geval was, onze interne ontwikkeling met eigen middelen te financieren, een flink en toenemend dividend uit te keren en waardecreërende investeringen te realiseren ».

Alle documenten die tijdens de Investor Day werden gepresenteerd, kunnen worden geraadpleegd op de site dexia.com


---

Persdienst - 1, de Meeûssquare - 1000 Brussel - Tel. : 02 222 45 33 - Fax : 02 222 90 90 - pressdexia@dexia.be Rek. Nr.: 068-2113620-17 - RPR Brussel BTW BE 0458.548.296


---- --