Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Inleiding bij het in ontvangst nemen van het eindrapport van het Waddenforum

Inleiding door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de heer dr.C.P. Veerman, bij het in ontvangst nemen van het eindrapport van het Waddenforum op 10 februari 2005 in Leeuwarden.

'Als twee fietsers met elkaar in botsing komen, dan is dat nieuws op Texel'. Dat schijnt één van de bekendste schrijvers van Nederland - Jan Wolkers - ooit eens te hebben gezegd om de rust op het eiland Texel te beschrijven. Hij woont daar sinds jaar en dag en vindt het een heerlijke maatschappij.

Maar Wolkers heeft gemakkelijk praten. Hij is een veelgevraagd schrijver en kunstenaar en dat beroep kun je bijna overal uitoefenen. Veel andere Waddenbewoners worstelen dagelijks met een dilemma. Zij zijn net zo gehecht aan de rust en de schoonheid in hun regio als Jan Wolkers. Ze koesteren de cultuur en de natuur in het Waddengebied dan ook, maar willen tegelijkertijd mee in de vaart der volkeren. (En hoe kun je nou genieten van je rust, als je het onaangename gevoel hebt dat rust stilstand is en stilstand achteruitgang is). Lijkt een wat moeilijke zin, eruit of korter?

Ik denk dat er best een oplossing voor dit dilemma is. Dat er een manier is om een goede balans te vinden tussen duurzame ecologische en economische ontwikkeling van de Waddenregio. De weg daar naar toe is niet geplaveid met goede bedoelingen of met nog meer regelgeving, maar wel met dialogen. Overleg met en tussen alle betrokkenen.

Maar dan moeten wel alle partijen kunnen meepraten. Het was daarom nodig dat de belanghebbenden in de Waddenregio zich organiseerden, een platform creëerden waar zij met elkaar kunnen praten, waar zij het samen eens kunnen worden. Ik ben blij dat dit platform met het Waddenzeeforum een feit is.

De trilaterale samenwerking heeft alle reden om het bestaan van het Waddenzeeforum toe te juichen. Voor politici is er niets beters dan dat belanghebbenden er samen uitkomen. Het verandert de dialoog tussen de beslissers en de mensen die het aangaat. En het is er de vrucht van. Besturen in z'n optimale vorm is het organiseren van maatschappelijk vertrouwen. Dat is de core business van de politiek. En het maakt politieke besluitvorming mogelijk, die goed gefundeerd, goed gedragen en goed afgestemd op de praktijk is.

Dankzij het Waddenforum is die dialoog in het Waddengebied mogelijk. Het doet mij deugd dat het juist in dit unieke en bijzondere gebied lukt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ik draag de Waddenregio een warm hart toe. Daarom ben ik ook blij dat het Nederlandse kabinet 500 miljoen heeft gereserveerd om de ontwikkelingen in de Nederlandse Waddenregio de komende jaren te stimuleren.

Ook denk ik dat we ons gelukkig mogen prijzen dat er al vijfentwintig jaar een goede trilaterale samenwerking is tussen de overheden van Denemarken, Duitsland en Nederland. Ik kijk uit naar de Waddenconferentie dit najaar op Schiermonnikoog. Al was het alleen maar om weer eens een paar dagen op dat eiland door te mogen brengen. Geeft teveel weer dat het alleen maar om luieren gaat.Ik kan me bijna geen mooiere locatie voorstellen voor een overleg.

Terug naar vandaag. Ik dicht het Waddenforum lef en lof toe. Lef omdat u de durf hebt gehad om het forum te starten, ondanks de ogenschijnlijk onverenigbare standpunten. Het is een uniek experiment, dat de vloer aanveegt met schotten en grenzen tussen landen en organisaties. Het forum bestaat uit een goede dwarsdoorsnede van de verzameling belanghebbenden. Plaatselijke en regionale overheden, ondernemers uit alle sectoren en natuurbeschermers. Zo goed als iedereen doet mee. Bovendien komt u uit alle drie betrokken landen. En gezamenlijk heeft u een perspectief ontwikkeld voor de economische ontwikkeling van de Waddenregio, waarbij u rekening houdt met de bescherming van natuur en cultuurhistorie.

Bovendien is de timing goed. Er is nog ruim voldoende tijd voor het forum en de trilaterale samenwerking om samen te werken aan voorstellen voor de conferentie in november. Ik nodig het forum bij deze dan ook graag uit tot deze dialoog.

Lof ook voor de inhoud van uw eindrapport. Het is een gedegen stuk. De conclusies zijn gebaseerd op diepgaand, onafhankelijk onderzoek. En het getuigt van wijsheid dat u in uw aanbevelingen duidelijk maakt dat niet alleen de overheid, maar ook anderen een verantwoordelijkheid hebben. De tijd dat je alleen naar de overheid kon kijken om problemen op te lossen, is voorbij. Anderen dragen ook verantwoordelijkheden, u constateert dat ook en daar ben ik blij om. Ik zou dat graag concreet maken in de dialoog tussen het forum en de trilaterale samenwerking. Misschien kunt u vast een voorzet doen. Bijvoorbeeld door een stuk of vijf actiepunten te formuleren voor private partijende in het Forum betrokken partijen. (er zitten ook nml. Ook lokale en ergionale overheden in) de verschillende partijen die in uw forum zitting hebben. Ik roep u bij deze daartoe op. zouwil u daartoe bij deze willen uitnodigen.Klinkt wat uitnodigender?

Maar het rapport geeft ook op andere punten een belangrijke bijdrage aan het debat. Ik zal hier vandaag niet alle punten noemen, maar een paar wil ik er wel uit lichten.

Zoals de veiligheid van de scheepvaart. Dit is en blijft een belangrijk punt, ook op de conferentie in november. Ik hoop dat u er oog voor hebt dat wij op dit punt al flink aan de weg timmeren. Zo zijn we bezig met het ontwikkelen van het Automatic Identification System. Met dit systeem kunnen we schepen beter volgen en zijn we beter voorbereid op calamiteiten. Verder werken we aan verdergaande afspraken om elkaar te helpen bij scheepvaartongelukken en olievervuiling. Dat betekent feitelijk dat we de Deens-Duitse en de Nederlands-Duitse samenwerkingsafspraken op dit punt samenvoegen.

Verder doet u belangrijke suggesties. Zoals het gebruik van een WaddenSea-label voor streekproducten. Dat lijkt me een uitstekend idee. Zoiets zou bovendien mooi te combineren zijn met een onderscheiding als die van Unesco Werelderfgoed.

Want - alhoewel niet iedereen het met me eens is - ik vind het nog steeds een goed idee om de Wadden voor te dragen als Werelderfgoed. Die status lijkt me belangrijk voor de erkenning en de herkenning van het gebied. Erkenning dat het beheer tot nu toe goed voor de regio is geweest. Dat we in staat zijn om een grensoverschrijdend ecosysteem als de Wadden internationaal goed te beheren. En herkenning van de unieke schoonheid van dit gebied.

Ik hoop dan ook dat zal blijken dat onder de bewoners van de Waddenregio voldoende draagvlak is. Ik hoop dat men begrijpt dat het een misverstand is dat het stempel van Werelderfgoed beperkingen oplegt voor bijvoorbeeld economische ontwikkelingen. Er zitten geen extra regels aan vast. Het betekent niet dat opnieuw een instantie zich er mee gaat bemoeien. Ik verzeker u dat Unesco helemaal geen extra regels of beperkingen op kán leggen. De status van Werelderfgoed kan een gebied alleen krijgen als de bescherming van het gebied al goed geregeld ís. U moet het zien als een soort Oscarnominatie of een Michelin-ster. Waar je - vooral als het gaat om toerisme - zelf je voordeel mee kunt doen door je ermee te profileren.

De verschillende overheden zijn en blijven verantwoordelijk voor het beheer en de regels omtrent de Waddenzee. Het is En ik garandeer u dat het niet mijn bedoeling is - en ik denk dat ik dan ook namens mijn Duitse en Deense collegae spreek - om de status van Werelderfgoed aan te grijpen om extra regelgeving op te leggen in de Waddenregio. Ik wil uw zorgen daaromtrent graag wegnemen en daarom zou ik ook hierover graag met u in dialoog willen gaan. Want ik denk dat erkenning van de Waddenzee als Werelderfgoed niets is om je zorgen over te maken, maar iets om trots op te zijn. Als voorbeeld van een Werelderfgoed uit Nederland kan De Beemster aangehaald worden; daar heeft men laten zien dat dit kan!

U hoort het: de trilaterale partners en het forum hebben voldoende gespreksstof. U hebt zichzelf neergezet als een gesprekspartner waar niemand om heen kan en waar geen bestuurder met gezond verstand om heen wíl. Ik hoop dan ook op een vruchtbare samenwerking in de toekomst.

Misschien kunnen we in de komende maanden al eens nadenken over een mogelijk vervolg van de dialoog. Wat mij betreft gaat het er dan niet om óf maar vooral hóe we met elkaar verder kunnen praten. Want dat het belangrijk is voor de regio dat er goed gefundeerde, goed gedragen beleid is, staat buiten kijf. En daarvoor is uw stem hard nodig. Wie weet kunnen we met z'n allen Jan Wolkers er nog eens van overtuigen dat het belangrijk nieuws is als partijen uit verschillende richtingen juist niet met elkaar in botsing komen.

Ik dank u voor uw aandacht.