Gemeente Dordrecht


Persbericht 0503

11 februari 2005

Wethouder Veldhuijzen graaft zandstrand

Gebied rondom zwemvijver in de Hollandse Biesbosch krijgt facelift

Op 11 februari 2005 om 15.30 uur heeft de heer Govert Veldhuijzen, voorzitter van het bestuur van het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch, het startsein gegeven voor de uitbreiding van het strand bij de zwemvijver in de Hollandse Biesbosch (in de volksmond ook bekend als de Merwelanden). Hij doet dit door met een shovel een hap zand te verplaatsen. De uitbreiding van het zandstrand is onderdeel van een kwaliteitsimpuls van het recreatiegebied, die het Schap de komende jaren aan het recreatiegebied wil geven.

In de zomermaanden wordt de zwemvijver met het zandstrand en gebruikt door uiteenlopende groepen, van jonge gezinnen tot opgeschoten jeugd. Het bestaande strand was eigenlijk te klein voor de verschillende gebruikers. Nu krijgen ouders met jonge kinderen een eigen gedeelte dicht bij het restaurant. Voor de kleintjes worden aangepaste speelvoorzieningen gemaakt. Parkeerterrein en toiletvoorzieningen zijn vlakbij. Ook de oudere jeugd krijgt een eigen strandgedeelte, met een plek waar de brommers goed in het zicht kunnen staan. Vanaf vlonders langs de kant kan de jeugd naar een centrale vlonder in de plas zwemmen. Twee omgezaagde bomen verbinden als een natuurlijke brug beide delen van het zandstrand met elkaar. Vanaf het terras van het restaurant bij de zwemplas heb je een goed uitzicht op het totale zandstrand.

Een nieuw aan te leggen wandelpad verbindt het strand met de halte van de waterbus. Het pad maakt deel uit van een wandelroute van de waterbus naar het Biesboschcentrum. Deze route wordt geschikt gemaakt voor mensen in een rolstoel. Nieuwe bewegwijzering helpt de bezoeker van het gebied de juiste bestemmingskeuze te maken.