Stichting Wakker Dier

KAMERRESTAURANT: FOIE GRAS VAN DE KAART

Persbericht - 11 februari 2005

De Tweede Kamer zal nooit meer eenden- en ganzenleverpaté in haar restaurant serveren. Dit heeft een voorlichtster van het presidium van de Tweede kamer vandaag aan Stichting Wakker Dier laten weten. Het presidium van de Tweede Kamer heeft hiertoe besloten na de commotie die in december ontstond toen bekend werd dat op expliciet verzoek van onder meer het CDA een kerstmenu met foie gras was gemaakt. Wakker Dier voerde in december actie tegen de foie gras. Tientallen kamerleden van vrijwel alle fracties ondertekenden op initiatief van de kamerleden van Velzen (SP), Waalkens (PVDA) en Eerdmans (LPF) een petitie tegen de foie gras op het kerstmenu. Wakker Dier is zeer verheugd over het besluit van het kamerpresidium, vooral ook omdat de kamer een voorbeeldfunctie vervult. Het kamerrestaurant serveert al veel biologische producten. Biologische producten zijn beter voor mens, dier en milieu. Foie gras is juist bij uitstek een onverantwoord dieronvriendelijk product. De levers van ganzen en eenden worden middels dwangvoedering tot 10 keer de normale grootte opgepompt. Wetenschappers van de EU concludeerden eerder dat deze dwangvoedering enorm veel dierenleed veroorzaakt en in veel landen, waaronder Nederland is de productie ook om die reden verboden. Hoewel de productie van foie gras in Nederland is verboden is de import wel toegestaan. Het leven van vele de eenden en ganzen in het buitenland is daarom afhankelijk van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die consumenten en restaurateurs nemen. Wakker Dier vertoonde daarom rond de afgelopen kerst een TV-spot om het publiek voor te lichten. Diverse omroepen vonden de realistische beelden van de dwangvoedering echter te gruwelijk om uit te zenden. Foie gras is in álle gevallen afkomstig van dieren die via dwangvoedering welbewust ziekgemaakt zijn, waardoor hun lever een omvang aanneemt van 5-10 maal het normale formaat van een gezond dier.

Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook de Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten al veel restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. Recent haalde het restaurant Le Cirque van Joop van den Ende de foie gras van de kaart. In 2002 bracht horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.