KAMERRESTAURANT: FOIE GRAS VAN DE KAART
Persbericht - 11 februari 2005
De Tweede Kamer zal nooit meer eenden- en ganzenleverpaté in haar
restaurant serveren. Dit heeft een voorlichtster van het presidium van
de Tweede kamer vandaag aan Stichting Wakker Dier laten weten. Het
presidium van de Tweede Kamer heeft hiertoe besloten na de commotie
die in december ontstond toen bekend werd dat op expliciet verzoek van
onder meer het CDA een kerstmenu met foie gras was gemaakt. Wakker
Dier voerde in december actie tegen de foie gras. Tientallen
kamerleden van vrijwel alle fracties ondertekenden op initiatief van
de kamerleden van Velzen (SP), Waalkens (PVDA) en Eerdmans (LPF) een
petitie tegen de foie gras op het kerstmenu. Wakker Dier is zeer
verheugd over het besluit van het kamerpresidium, vooral ook omdat de
kamer een voorbeeldfunctie vervult. Het kamerrestaurant serveert al
veel biologische producten. Biologische producten zijn beter voor
mens, dier en milieu. Foie gras is juist bij uitstek een onverantwoord
dieronvriendelijk product. De levers van ganzen en eenden worden
middels dwangvoedering tot 10 keer de normale grootte opgepompt.
Wetenschappers van de EU concludeerden eerder dat deze dwangvoedering
enorm veel dierenleed veroorzaakt en in veel landen, waaronder
Nederland is de productie ook om die reden verboden.
Hoewel de productie van foie gras in Nederland is verboden is de
import wel toegestaan. Het leven van vele de eenden en ganzen in het
buitenland is daarom afhankelijk van de maatschappelijke
verantwoordelijkheid die consumenten en restaurateurs nemen. Wakker
Dier vertoonde daarom rond de afgelopen kerst een TV-spot om het
publiek voor te lichten. Diverse omroepen vonden de realistische
beelden van de dwangvoedering echter te gruwelijk om uit te zenden.
Foie gras is in álle gevallen afkomstig van dieren die via
dwangvoedering welbewust ziekgemaakt zijn, waardoor hun lever een
omvang aanneemt van 5-10 maal het normale formaat van een gezond dier.
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met
succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten
inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook de Rabobank wil geen foie
gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van
voorlichtingsacties voor restaurants stopten al veel restaurants met
het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de
foute leverpaté nooit meer te eten. Recent haalde het restaurant Le
Cirque van Joop van den Ende de foie gras van de kaart. In 2002 bracht
horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan
haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de
dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. Het
advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.
Stichting Wakker Dier