European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/10

Brussel, 9 februari 2005

6194/05 (Presse 23)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de parlementsverkiezingen in Moldavië

De Europese Unie hecht veel belang aan haar betrekkingen met de Republiek Moldavië. Het actieplan dat onlangs in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid is overeengekomen, en dat op 22 februari ter goedkeuring aan de Samenwerkingsraad EU-Moldavië zal worden voorgelegd, vormt hiervan een bewijs.

Het engagement van Moldavië ten aanzien van de gemeenschappelijke waarden zal bepalend zijn voor het niveau van de ambities die in de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Republiek Moldavië worden nagestreefd. Het ligt daarom voor de hand dat de Europese Unie het huidige verkiezingsproces van nabij volgt. De Europese Unie roept de autoriteiten op ervoor te zorgen dat de parlementsverkiezingen van maart 2005 kunnen plaatsvinden in een open en rechtvaardig klimaat, de media de campagne op een pluralistische en onpartijdige manier kunnen verslaan en alle kandidaten en hun aanhangers door de overheid op een neutrale manier behandeld worden. De Moldavische overheid wordt ook verzocht een correcte en onpartijdige verwerking te garanderen voor stemmen van Moldaviërs die in het buitenland verblijven. Campagne én verkiezingen moeten volgens democratische normen en conform de criteria van de Raad van Europa en de OVSE verlopen.

De EU roept de Moldavische regering dan ook op rekening te houden met de door de OVSE-missie ter beoordeling van de behoeften genoemde punten van zorg en uitvoering te geven aan de gezamenlijke aanbevelingen van de OVSE en de Venetië-commissie van juni 2004.

De Europese Unie acht het positief dat de Moldavische autoriteiten voor deze parlementsverkiezingen internationale waarnemers willen uitnodigen. De lidstaten en de Commissie zijn bereid een passende bijdrage te leveren. De EU hoopt dat de overheid ook zal ingaan op de wens van de civiele samenlevig om bij de waarneming van de verkiezingen betrokken te worden.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.