NED. VERENIGING V. CARDIOLOGIE

Persmededeling Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie

Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie

Utrecht, 11 februari 2005

Inwendige defibrillator of biventriculaire defibrillator

Inwendige defibrillatoren (ICD's) en resynchronisatie ICD's zijn implanteerbare apparaten die moeten voorkomen dat patiënten met een verhoogd risico op het krijgen van levensbedreigende ritmestoornissen aan de gevolgen hiervan zullen overlijden. Indien een ritmestoornis optreedt moet het apparaat onmiddellijk ingrijpen en een shock afgeven waarna in de meeste gevallen het hartritme hersteld is. Het is dus vanzelfsprekend dat patiënten moeten kunnen vertrouwen op het feilloos functioneren van deze ICD's. Over het algemeen is dat gelukkig ook zo. Omdat het functioneren van levensbelang is worden ook hoge eisen gesteld aan leveranciers van deze producten. Problemen zullen dan ook over het algemeen snel gemeld worden. Nu heeft de firma Medtronic (een van de grootste leveranciers op dit gebied) een potentieel probleem gemeld met een serie ICD's (Marquis) die geproduceerd zijn tot december 2003. Het betreft een serie ICD's (wereldwijd 90.000, Europa 18.000, Nederland 1200 patiënten) waarbij kortsluiting in de batterij kan ontstaan. Als gevolg van dit probleem kan de batterij in een zeer snel tempo leeg raken (binnen enkele uren tot dagen). Indien dit gebeurt functioneert het apparaat niet meer. Voorafgaande aan de uitval kan het zijn dat de ICD een alarmtoon afgeeft of dat de ICD warm wordt. Omdat onder normale omstandigheden de ICD slechts werkt indien de patiënt een ritmestoornis krijgt en de alarmtoon vaak niet gehoord wordt, zal de patiënt waarschijnlijk niets merken van de uitval van het apparaat.
De kans op het optreden van dit probleem in de nabije toekomst wordt op dit moment als zeer laag ingeschat (0.2-1.5%) en er zijn gelukkig ook nog maar enkele gevallen gemeld (slechts 1 in Europa).

Het is echter niet te voorspellen welke patiënten dit probleem zullen krijgen. Daarom is dan ook besloten, mede op advies van de betreffende firma en na overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg alle patiënten met een dergelijke ICD op korte termijn te informeren en op te roepen voor een extra controle. Tijdens deze controle zal de batterijfunctie worden gecontroleerd. Naar aanleiding hiervan zal met de betrokken patiënt het vervolg traject worden besproken. Het is echter niet geheel uit te sluiten dat onder bepaalde omstandigheden geadviseerd zal worden het apparaat uit voorzorg te vervangen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie www.cardiologie.nl. Tevens treft u deze informatie op de website www.einthoven.nl.