Ingezonden persbericht

Pleidooi voor voortzetting goede programma's voor Antillianen

Antilliaanse minister gisteravond in Rotterdam

ROTTERDAM, 20050212 -- De Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, heeft vrijdag bij de afsluiting van het Lus di Trafiekproject in Rotterdam gepleit voor behoud en voortzetting van goed resulterende programma's voor opvang en begeleiding van Antillianen in Nederland.


Uit het vier jaar durende Lus di Trafiekproject, geleid door de Arubaanse projectmanager Karoll J. Kock, zijn verschillende succesvolle programma's gegroeid, waarvan de belangrijkste nu worden ondergebracht bij diverse onderdelen van de gemeente Rotterdam, de grootste Antillengemeente in Nederland, met als centraal aanspreekpunt de Rotterdamse Dienst Onderwijs.

De afsluiting van het programma vond plaats met een grootse viering in Rotterdam, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Antilliaanse organisaties, de gemeente Rotterdam en de Rijksoverheid alsmede de gevolmachtigde ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba.

Als symbool van de beoogde duurzaamheid van het Lus di Trafiekproject, overhandigde burgemeester Ivo Opstelten aan Gevolmachtigde Minister Comenencia een Toolbox genaamd Changá, met richtlijnen en concrete adviezen voor de opvang en begeleiding van Antilliaanse jongeren. Changá is gebaseerd op het Antilliaanse dominospel, waarin de term changá refereert aan een patstelling in het spel, dezelfde situatie waarin vele Antilliaanse jongeren vaak belanden na aankomst in Nederland.

Gevolmachtigde Minister Comenencia bedankte de gemeente Rotterdam voor het besluit om de continuïteit van Lus di Trafiko te garanderen door de beste programma's van het project in te bedden bij diverse organisaties van de gemeente Rotterdam en zijn deelgemeentes. "Het einde van Lus de Trafiko betekent gelukkig niet dat het licht niet langer zal schijnen", zei Comenencia, "want ook na vandaag zullen er zowel op de Rotterdamse kruispunten als elders in Nederland jongeren blijven verschijnen, op zoek naar richting en oriëntatie". De Antilliaanse gevolmachtigde minister maakte van de gelegenheid gebruik om de start in maart aan te kondigen van het project Sociale Vormingsplicht op de Antillen, waarmee niet-actieve Antilliaanse jongeren verplicht worden een vormingstraject te volgen dat hen voorbereidt op een betere toekomst. Het project kan gezien worden als een preventief traject dat moet leiden tot vermindering van het verschijnsel van Antilliaanse probleemjongeren.

Tijdens de discussie die volgde op de overhandiging van de Changá-toolbox, deden deelnemers aan de discussie ondermeer de volgende aanbevelingen voor goede opvang van Antilliaanse jongeren:
* Consequente toepassing van het principe van "vinden, binden en begeleiden", waardoor men tot nu toe in Rotterdam vrijwel de hele doelgroep Antilliaanse jongeren heeft kunnen identificeren en categoriseren ten behoeve van een adequate benadering.
* Adequate voorlichting op de Antillen, vóórdat de jongeren hun eiland verlaten om naar Nederland te komen.
* Investeringen in jonge moeders en hun kinderen.
* Grotere betrokkenheid van Antilliaanse vrijwilligersorganisaties ter versterking van opvang- en begeleidingsprogramma's.
* Versterking van de samenwerking tussen NGO's in Nederland met overheden in Nederland en op de Antillen,
* Optimaal gebruik van de Lus di Trafiko-toolbox door opvangorganisaties.
Aan het einde van de laatste Lus di Trafiekbijeenkomst, besloten de aanwezigen, op initiatief van wethouder Leonard Geluk van de gemeente Rotterdam, om het opgebouwde netwerk te handhaven door regelmatig bij elkaar te blijven komen om de voortgang van de projecten te bespreken. Centraal aanspreekpunt voor de programma's is vanaf vandaag de Rotterdamse Dienst Onderwijs.




Ingezonden persbericht