Debat over toekomst raffinaderij op Curacao groot succes
Gedeputeerde De Jongh-Elhage pleit voor balansAMSTERDAM, 20050212 -- De vraagstelling met betrekking tot de toekomst van de raffinaderij op Curacao dient rationeel en beargumenteerd beantwoord te worden waarbij evenwichtigheid en duurzaamheid dient te worden nagestreefd, zo verklaarde de gedeputeerde van het eilandgebied Curacao gisteravond tijdens een debat in Amsterdam.
Vooropgesteld dient te worden dat er geen twijfel hoeft te bestaan dat het milieu en de volksgezondheid de constante zorg is van het Eilandgebied Curaçao. Immers het welzijn van de bevolking van Curaçao is de primaire taak van de Curaçaose Overheid. Helaas is het niet zo dat milieu-overlast van de raffinaderij het enige probleem is waarmee de Curaçaosche samenleving wordt geconfronteerd. Armoede, werkeloosheid en de criminaliteit zijn allemaal problemen die direct en/of indirect met de marginale economische situatie te maken hebben. De overheid dient het algemeen belang en dient er dus voor te waken dat bij alles wat zij doet het middel niet erger is dan de kwaal. Dat is de stelling van de Gedeputeerde belast met Overheid's NV tijdens het debat vandaag in Den Haag over de toekomst van de Isla Raffinaderij en het Schottegat gebied georganiseerd door het Antilliaans Netwerk.
In 1984 toen de Shell haar vertrek aankondigde is mede op basis van het rapport van Hans de Boer "Curaçao with or without refinery",waarin de ernstige economische consequenties van de sluiting van de raffinaderij voor Curaçao in kaart werden gebracht besloten de raffinaderij voort te zetten. Volgens de Gedeputeerde dienen de economie en de economische ontwikkeling beide gericht te zijn op de welvaart en het welzijn van de mens.
'Daartoe dient te worden bewerkstelligd dat de economische bedrijvigheid in harmonie is met het milieu. 'Deze premisse is dan ook de context waarbinnen het huidige vraagstuk rondom de toekomst van onze raffinaderij geplaatst moet worden. Het is de taak van de overheid om keuzes te maken en deze keuzes moeten deugdelijk en duurzaam zijn. Daarom heeft de overheid dit vraagstuk tweeledig aangepakt.
"Het huidige contract met PDVSA loopt tot 2019. Voor wat betreft de korte termijn zal de in het leven geroepen TaskForce groep het onderzoek van eind vorig jaar uitgevoerd door Milieudienst Rijnmond (DCMR) als input gebruiken voor haar acties. Handhaving van de huidige wet en regelgeving staat hierbij centraal. Korte termijn acties hebben betrekking op het naleven van huidige wet en regelgeving alsook van de gemaakte afspraken. De overheid zal toezien middels de Milieu Dienst op het correct naleven van de huidige wet en regelgeving. De overheid zal ook toezien middels Refineria di Kòrsou op een correct naleven van de contractuele verplichtingen. Tot slot zal de overheid, in het kader van corporate social responsibility en corporate citizenship een beroep doen op PDVSA op een verantwoorde wijze van bedrijfsvoering" vertelde Gedeputeerde de Jongh- Elhage.
De lange termijn acties hebben betrekking op hoe verder met de raffinaderij. Daartoe heeft de overheid door tussen komst van Refineria di Kòrsou opdracht gegeven tot het maken van twee studies.. De eerste studie zal gewijd worden aan de invloed van de raffinaderij op de economie van Curaçao. De tweede studie zal gericht zijn op de configuratie, die de raffinaderij moet hebben in de toekomst om aan criteria van verbetering van zowel de levensvatbaarheid als milieu te kunnen voldoen. Dit laatste is on- ontkoombaar wanneer milieu projecten nodig zijn om aan strengere milieueisen te voldoen.
Deze rapporten komen op korte termijn (6 maanden) beschikbaar en zullen fundamenteel bediscussieerd worden teneinde tot een weloverwogen beslissing te geraken over de toekomst van de raffinaderij, aldus Gedeputeerde de Jongh- Elhage.
Volgens de Jongh- Elhage is de raffinaderij altijd van strategisch belang voor Curaçao geweest, en ook de toekomst scenario's zullen van strategische waarde zijn. Welk scenario dan ook, hetzij stopzetting danwel continuering van de raffinaderij, zal een verbetering teweeg moeten brengen ten opzichte van de huidige situatie, aldus de Gedeputeerde van de Curaçaose Overheid. Een oplossing moet gericht zijn op een balans wat sociaal maatschappelijk en milieutechnisch verantwoord is. Er is dus sprake van een opportunity. Die zullen we bereiken door een juiste visie, gelijkgerichtheid, leiderschap en doorzettingsvermogen!
De Gedeputeerde verklaarde dat de toekomst van de raffinaderij mede zal afhangen van de conclusies en adviezen van genoemde studies. Deze studies zullen mede moeten garanderen dat de keuze die uiteindelijk de Overheid zal maken een goed doordachte keuze is in het belang van de Curaçaose gemeenschap.
Ingezonden persbericht