Procuctschap vee, vlees
10-02-2005 PB 11
Recordverkopen kipfilet en rundergehakt
De Nederlandse huishoudens hebben in 2004 1,0% meer vlees en pluimveevlees gekocht. Vooral kipfilet en rundergehakt vonden gretig aftrek bij de consument. De aankopen van kipfilet zijn met bijna 9% toegenomen en van rundergehakt werd ruim 5% meer aangeschaft. Door deze toename zijn de aankopen van kipfilet en rundergehakt op een historisch hoog niveau uitgekomen.
Supermarkten gebruikten deze producten veel in acties in het kader van de onderlinge prijzenslag. Kipfilet en rundergehakt zijn populaire vleessoorten in de Nederlandse keuken, waardoor deze producten veel gebruikt zijn om klanten te trekken. Door de prijzenslag waren de prijzen lager en zijn de bestedingen ondanks de volumestijging licht gedaald (kipfilet -1% en rundergehakt -2%). Ook andere kipproducten, zoals kippenpoten, profiteerden van de aandacht voor kip. De totale huishoudelijke aankopen van kip zijn met een kleine 5% gestegen.