Gemeente Gouda


aanpak overlast korte akkeren werkt (11/02/2005)

Tijdens een goed bezochte avond met bewoners uit Kort Akkeren en omstreken op donderdagavond 10 februari jl. kon burgemeester Wim Cornelis samen met bewoners vaststellen dat de aanpak van de overlast in Korte Akkeren resultaten oplevert. De aanpak van het afgelopen jaar werd besproken, alsmede de maatregelen die in gang gezet zijn. Hoewel de rust in een groot deel van Korte Akkeren is teruggekeerd, wordt elders in de wijk en net daarbuiten een toename vastgesteld. De burgemeester zegde toe samen met de politie de verplaatste overlast ook aan te pakken. De mogelijkheden daartoe zijn verruimd, waardoor de politie beter kan optreden tegen overlast gevende groepen. Mede door de actieve inzet van bewoners in een klankbordgroep sprak de burgemeester het vertrouwen uit dat ook de verplaatsing van overlast wordt aangepakt. Samen maken we Gouda veilig.

Na een periode van redelijke rust nam eind 2003 de overlast rond de Jan Ligthartschool in Korte Akkeren weer ernstig toe. Tijdens een bewonersavond op 10 mei 2004 gaven de bewoners aan het zat te zijn. De gemeente ging aan de slag en stelde een plan van aanpak op dat op een bewonersavond van 1 juni 2004 werd gepresenteerd. Ruim zeven maanden verder was het tijd de aanpak te evalueren. Omdat in de tussentijd bleek dat de overlast van het gebied binnen het samenscholingsverbod zich deels had verplaatst naar een aantal straten buiten het gebied, waren de bewoners van de desbetreffende straten eveneens uitgenodigd voor de evaluatiebijeenkomst. Burgemeester Wim Cornelis, politie en de officier van justitie waren aanwezig op de bijeenkomst. Ook een lid van de klankbordgroep Korte Akkeren sprak de aanwezigen toe.

samenscholingsverbod
In juni is een samenscholingsverbod ingesteld en deze is in oktober met drie maanden verlengd. Het effect van het samenscholingsverbod was tweeledig. Positief was dat de grote groepen jongeren uit elkaar werden gedreven en de jongeren meer op hun hoede waren. Hierdoor is de ernstige overlast zichtbaar afgenomen. Minder positief was dat er een kat- en muisspel ontstond tussen de jongeren en de politie. Voor de politie, maar ook voor bewoners, was dit frustrerend. Het gevolg was dat er weinig daadwerkelijke aanhoudingen konden worden verricht. Er zijn wel zeer regelmatig namen genoteerd, waardoor steeds duidelijker werd welke jongeren keer op keer aanwezig waren.

problematiek
De afgelopen maanden is extra inzet gepleegd van zowel politie, gemeente als bewoners van Korte Akkeren, verenigd in een klankbordgroep, om de jongeren die voor overlast zorgen in beeld te krijgen. Burgemeester Cornelis maakte duidelijk dat de situatie ernstig was: Er is nu een beeld van elke jongere en zijn problematiek. En om eerlijk te zijn daar word ik niet vrolijk van. Het merendeel heeft voortijdig de school verlaten, heeft dus geen opleiding, heeft geen werk en geen dagbesteding. Er is sprake van drugs- en alcoholgebruik en veel zijn reeds op jonge leeftijd in aanraking gekomen met de politie. Het is een somber beeld, maar ik ben er ook van overtuigd dat we nu door een intensieve individuele aanpak, een groot deel van deze jongeren de juiste hulpverlening en begeleiding kunnen gaan bieden.

Naast deze persoonsgerichte aanpak zijn ook samen met woningbouwcorporaties een aantal concrete maatregelen getroffen. Er is extra verlichting aangebracht, er zijn poorten geheel of gedeeltelijk afgesloten. Bovendien is er extra gecontroleerd op zwerfvuil en losliggende straattegels. De politie heeft daarnaast extra mankracht ingezet, zoals bikers die regelmatig door de wijk fietsen en jongeren aanspreken. De telefooncentrale van de politie heeft instructies gekregen extra alert te zijn bij meldingen uit Korte Akkeren. Teamchef Rasenberg gaf aan dat hij zich persoonlijk betrokken voelde bij de problematiek in het gebied. We doen heel erg ons best om, binnen de mogelijkheden van de wet, de jongeren stevig aan te pakken. Dat u dat niet altijd ziet, dat is te begrijpen. Reken maar dat die jongeren ons wel zien!

nieuwe aanpak
Burgemeester Cornelis heeft tijdens de bijeenkomst duidelijk gemaakt zich te realiseren dat ondanks dat het in Korte Akkeren rustiger is, de overlast gedeeltelijk verplaatst is. Hij trachtte de bewoners van de straten waar de overlast was toegenomen een hart onder de riem te steken: het is een weerbarstige problematiek en we moeten een lange adem hebben. En die lange adem hebben we, verzekerde hij.. Het college heeft een aanpak gevonden, waardoor het samenscholingsverbod niet langer noodzakelijk is en de groepen structurele overlastgevers beter aangepakt kunnen worden. Het college heeft daarvoor een aantal regels, zoals deze staan in de Algemene Plaatselijke Verordening, in hun formulering aangescherpt.
Het resultaat is, dat de politie nu meer mogelijkheden heeft overlastgevende groepen aan te pakken. Groepen die zonder duidelijk doel tussen 22.00 uur s avonds en 06.00 uur s ochtends overlast veroorzaken kunnen in de hele stad worden aangepakt. Dit houdt overigens niet in dat elke willekeurige groep die na 22.00 uur op straat is, opgepakt kan worden. De nieuwe regels gelden alleen voor die situaties, waar bekend is dat daar structurele overlast is. Op het moment dat de politie iemand in het kader van deze nieuwe regels oppakt, moet aan te tonen zijn dat er op die plek al langere tijd structureel overlast is. Om dit aan te kunnen tonen moeten dossiers worden opgebouwd. Hiervoor zijn meldingen van bewoners hard nodig. Dossiers geven de politie de mogelijkheid aan te houden en door te pakken. De bewoner die als lid van de klankbordgroep de aanwezigen toesprak, riep de aanwezigen op vooral alles te melden. Hij wees erop dat de politie alleen met behulp van dat soort gegevens iets kan doen. Verder sprak hij lovende woorden in de richting van de burgemeester.

cameratoezicht
Burgemeester Cornelis beloofde de bewoners dat in het voorstel tot uitbreiding cameratoezicht ook de Guldenbrug zal worden meegenomen. Rondom deze brug is sprake van veel overlast. De brug is een belangrijke doorgangsroute tussen Korte Akkeren en de binnenstad. Daarnaast zal de aandacht van gemeente en politie blijven uitgaan naar Korte Akkeren als geheel, uitgebreid met de Vlamingstraat en de Vest. De persoonsgerichte aanpak, de extra controle op zwerfvuil en verlichting wordt voortgezet en uitgebreid naar de gebieden waar de overlast zich naar heeft verplaatst.. Evenals extra aandacht van de politie en nauwe samenwerking tussen bewoners, gemeente, politie en andere partners. Samen werken aan een veiliger Gouda is het motto voor een integrale aanpak van veiligheid in Gouda.


-- einde bericht --