Dienstenbond CNV

CAO-onderhandelingen EDS 2005
10-02-2005

Na twee onderhandelingsrondes is het tijd om u te informeren over de voortgang van de CAO-besprekingen. In feite concentreren de onderhandelingen zich op een tweetal hoofdthemas, namelijk mobiliteit en loon.

EDS heeft aangegeven dat 2005 geen makkelijk jaar wordt. Het bedrijf stelt dat de arbeidskosten ten opzichte van de concurrenten relatief hoog zijn. Dit betekent dat EDS hier bij het binnenhalen van werk tegenaan loopt. EDS wil dan ook de salaristabel, zeker in 2005, matigen om de kosten in de hand te houden.

Mobiliteit is een heel belangrijk thema voor veel medewerkers. De laatste tijd is er sprake van het sluiten of verplaatsen van locaties. Daardoor neemt de reisafstand voor veel medewerkers toe. Soms zelfs zo dat het bijna onmogelijk is om nog bij EDS te blijven werken. Dat vindt CNV Dienstenbond een ongezonde ontwikkeling.

Wij willen dat medewerkers dicht bij hun woonplaats moeten kunnen werken. Dat is natuurlijk niet altijd te realiseren, maar we vinden wel dat EDS moet proberen hieraan invulling te geven. Bv. door het thuiswerken te stimuleren, of te werken met satellietkantoren. Bovendien moet serieus worden nagedacht over het werken op alternatieve locaties of op andere tijden.

Als CNV Dienstenbond hebben we het volgende voorstel gedaan:

We behandelen de twee bovengenoemde onderwerpen in samenhang. We zijn bereid met EDS te praten over een alternatieve invulling van de salaristabel indien EDS concreet invulling geeft aan integraal mobiliteitsbeleid. De OR is overigens al actief bij de voorbereiding van dit onderwerp betrokken. De uitkomst hiervan wordt ingebracht in het CAO-overleg.

Zonder concrete afspraken over mobiliteit krijgt EDS geen overeenstemming met ons over de invulling van de matrix.

Over de andere belangrijke onderwerpen (aanvulling 2^e ziektejaar, pensioen en levensloop) wordt nu uitgezocht wat de voorstellen uit de voorstellenbrieven van de vakbonden nu daadwerkelijk (o.a. financieel gezien) betekenen. Op basis van richtinggevende afspraken kunnen de onderwerpen dan gedurende 2005 nader worden uitgewerkt.

Op 7 maart praten we verder met EDS. We proberen dan overeenstemming te bereiken over de nieuwe CAO.

Informatie?

U wordt direct na het overleg door ons geïnformeerd. Voor vragen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 577 26 40) of per mail (
w.burggraaf@cnvdibo.nl)