Praktijkonderzoek Veehouderij

Melkkoe consumeert steeds vaker 'natuurgras'

Uit een verkennende studie van de Animal Sciences Group van Wageningen UR (ASG) blijkt dat sommige melkveehouders ook aan melkvee gras van weilanden met natuurbeheer (beheersgrasland) voeren. Een klein aandeel "natuurgras" in het rantsoen heeft normaal gesproken weinig effect op de totale voeropname en de melkproductie. Deze week start op Praktijkcentrum Zegveld een proef waarbij melkkoeien uiteenlopende aandelen graskuil van beheersgrasland door hun voer gemengd krijgen, tot zelfs 50% van het ruwvoer.

Beheersgras komt vaak van weilanden met een uitgestelde maaidatum (vanaf 15 juni) en wordt voornamelijk gewonnen als graskuil. Over de voedereigenschappen en voederwaarde van beheersgraskuil voor melkvee is op dit moment te weinig kennis. Daardoor zijn melkveehouders nu nog vaak huiverig om beheersgraskuil te voeren aan melkkoeien.

Als veehouders het wél aan melkkoeien voeren, is het aandeel beheersgraskuil in het rantsoen doorgaans slechts 5 tot 10%. Op dat niveau zijn er normaal gesproken geen merkbare effecten op de totale voeropname en de melkproductie. Meestal zijn veehouders tevreden over het beheersgras, o.a. omdat het de gezondheid van het vee lijkt te bevorderen: minder maagdarmstoornissen en een betere penswerking, vertering en `algehele gezondheid'.

Aandachtspunt is een soms teruglopende graskwaliteit door beperkte bemesting.

Onderzoek naar voedereigenschappen beheersgras

In 2005 gaat ASG onderzoek doen naar de voedereigenschappen van beheersgraskuil en het optimale aandeel beheersgraskuil in specifieke bedrijfssituaties. Op Praktijkcentrum Zegveld is inmiddels een proef onder praktijkomstandigheden gestart, waarbij melkkoeien worden gevolgd die beheersgraskuil door hun voer gemengd krijgen, tot zelfs 50% van het ruwvoer.

Daarnaast is in Lelystad onderzoek gestart naar het effect van kauwen en herkauwen op de afbreekbaarheid en verteerbaarheid van het beheersgras in de koeienpens. Gecombineerd met modelberekeningen, moeten de onderzoeksresultaten leiden tot goede voedingsadviezen voor de vele melkveehouders die het gebruik van beheersgraskuil overwegen of nu al in praktijk brengen.

Toename areaal natuurland

Het areaal beheersgrasland in Nederland neemt toe, vooral in de veenweidegebieden in het noorden en westen van Nederland. Voor het beheer van deze natuurterreinen is het maaien en afvoeren van het gras essentieel. Een goede bestemming van beheersgras speelt een grote rol in de beheerskosten en daardoor ook in het bereiken van de natuurdoelen. Veehouders voeren beheersgraskuil meestal aan droogstaande koeien en jongvee. Door de toename van het areaal beheersgrasland in sommige regio's komen de laatste jaren ook steeds vaker melkgevende koeien in beeld als "verwerkers" van natuurgras.

PraktijkRapport "Verkennende studie: inpassing van gras uit natuurbeheer in rantsoenen van melkvee" gratis beschikbaar via website ASG

De verkennende studie naar de inpasbaarheid van gras uit natuurbeheer in de voeding van melkvee werd gefinancierd door het ministerie van LNV, Productschap Zuivel en Productschap Diervoeder.

Vandaag verschijnt het eindrapport: Praktijkrapport Rundvee nr 64, Verkennende studie: inpassing van gras uit natuurbeheer in rantsoenen van melkvee.

Een samenvatting of het hele het rapport kunt u hier downloaden.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 10-02-2005 16:57.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl