Provincie Friesland

Persbericht

Leeuwarden, 10 februari 2005

Waddengebied hoeft niet voor bedrijven op slot

Economische groei, goed gestuurde bedrijfsvestiging en bescherming van de natuur kunnen goed samengaan in het Waddengebied. De regeringen van Nederland, Duitsland en Denemarken moeten daartoe gemeenschappelijk optrekken, maar zich vooral terughoudend opstellen. De toekomstige ontwikkeling van het gebied stoelt op regionale samenwerking. Daar vindt de koersbepaling plaats. De nationale overheden mogen zich niet als beterweters gedragen. Uitgangspunt is dat zij hun goedkeuring hechten aan wat de grensoverschrijdende regio bedenkt en beslist.

Dit concludeert het internationale Waddenzeeforum (WSF) in zijn eindrapport 'Het ijs gebroken'. Ed Nijpels, commissaris van de koningin in Fryslân en voorzitter van het forum, overhandigde het rapport donderdag 10 februari aan minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze zal het inbrengen tijdens een ministerconferentie van de drie landen in november.

Overeenstemming
Het rapport meldt overeenstemming over een aantal belangrijke punten. Het belang van de Waddenzeehavens en de daarbij horende industrie als motor voor de regio wordt onderstreept en het WSF pleit voor een goede toegankelijkheid van alle havens. Met de gemeenschappelijke vermarkting van de vele natuur- en cultuurhistorische waarden van de regio moeten recreatie en toerisme verder worden versterkt. Visserij moet mogelijk blijven in de Waddenzee. Het is een belangrijk aspect van de identiteit van het gebied. De landbouw moet ruimte krijgen voor schaalvergroting, maar dan wel in harmonie met natuur- en landschappelijke waarden Een gezonde landbouw bindt mensen aan de regio en draagt bij aan beheer van natuur en landschap, Een Waddenkeurmerk kan volgens het rapport een goed middel zijn om de regio positief in de kijker te spelen. Het helpt verschillende bedrijfstakken bij het vermarkten van producten en diensten. Windparken op zee buiten de twaalfmijlszone kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de regeneratieve energievoorziening en passen uitstekend binnen een innovatief industrie- en havenbeleid voor de regio.

Minder regels
Het rapport geeft ook blijk van ergernis of ongenoegen. Zo roept het de regeringen op om te wieden in het woud van wetten en regels. Deze zijn niet in alle landen gelijk en ze worden bovendien niet overal op eenzelfde manier uitgevoerd. Dit wordt als hinderlijk, verhoudingen vervalsend en verwarrend ervaren. Spanningen tussen en binnen sectoren kunnen het gevolg zijn. Het WSF denkt aan een grote schoonmaak en heldere spelregels op meerdere terreinen, zoals ruimtelijke ordening, milieu, scheepvaart, visserij, waterbeheer en natuurbescherming.

Overige aanbevelingen
Andere aanbevelingen uit het eindrapport van het Waddenzeeforum zijn: . een gemeenschappelijke strategie voor het kustbeheer . nieuwe en gezamenlijke aanpak van zeerampen door de drie landen . betere spoorverbindingen, ook over de grens
. goed pijplijnennet Noord-Duitsland en Groningen
. goed natuur -en landschapsbeheer blijvend belonen . trilateraal platform voor de visserij
. langlopende en gemengde vergunningen voor vissers . voordelen voor vissers die vrijwillig vangst beperken . windparken op zee buiten de twaalfmijlszone
. kansen voor havenontwikkeling, groot en klein
. clusteren van bedrijvigheid in havengebieden
. een samenwerkingsconcept voor de Waddenzeehavens

Toekomst Waddenzeeforum
Het Waddenzeeforum vindt blijvende betrokkenheid van burgers en belangengroepen belangrijk. Het pleit voor een voortzetting van de forum-aanpak. Een nieuw Waddenzeeforum zou zich moeten bezighouden met de implementatie van de huidige aanbevelingen en voorgestelde studies.

Opdracht Waddenzeeforum
De afgelopen drie jaar lang hebben vertegenwoordigers van zo'n veertig belangenorganisaties en overheden uit de drie landen rond de Waddenzee gediscussieerd over samenhangende thema's als infrastructuur, kustverdediging, scheepvaart, natuurbescherming, industrie, scheepvaart, landbouw, visserij, energie, toerisme, innovatie, demografie, arbeidsmarkt en onderwijs. Soms waren er heftige botsingen in het debat tussen de deelnemers, bijvoorbeeld van natuurbescherming en bedrijfsleven. Maar zij vonden elkaar op het sleutelwoord duurzaamheid. Dat de Waddenregio een even rijke als kwetsbare natuur herbergt, werd breed gevoeld en gedragen. Het verwezenlijken van een situatie waarbij de natuurlijke processen op ongestoorde manier plaatsvinden, is voortdurend uitgangspunt van beleid en handelen geweest.Toch waren ze het er snel over eens dat het gebied niet gezien mag worden als een groot museum. Naast concrete aanbevelingen voor acties en studies laat het rapport ook zien dat tegenstellingen te overbruggen bleken. De titel 'Breaking the Ice' getuigt daarvan.