Time : 4:20:40 PM
Date : Thursday, February 10, 2005
Sender Name: Yakult

Probiotica en gevolgen van buikgriep zoals diarree

Anderlecht - 16 February 2005 - Het nationaal griepcentrum heeft aangekondigd dat de epidemische drempel is overschreden en er dus een griepepidemie in het land is. Onlangs werd al melding gemaakt in België van een opkomende virale buikgriepepidemie, veroorzaakt door een variant van het norovirus. Virale of bacteriële oorzaken zorgen ervoor dat het evenwicht in de darmflora mogelijk verstoord wordt. Probiotica kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht alsook mogelijk de gevolgen van een verstoorde darmflora ten gevolge van virale infecties.

Oorzaken van diarree
Het optreden van diarree kan verschillende oorzaken hebben. Het best gekende is de diarree die optreedt na het gebruik van antibiotica. Reizigersdiarree als gevolg van een drastische wijziging in het dieet en het in contact komen met potentieel pathogene bacteriën is een andere vaak voorkomende vorm. Er zijn nog een aantal andere, maar minder vaak voorkomende vormen van diarree zoals de diarree bij parenterale of enterale voeding, bestralingsdiarree,...Tenslotte is er de diarree ten gevolge van een ontsteking met virale, bacteriële of zelfs parasitaire oorzaak.

Positieve bijdrage van probiotica bij virale infecties zoals rotavirus
Zowel voor constipatie als diarree zijn er heel wat studies die een positieve bijdrage van probiotica aantonen. Beide fenomenen zijn rechtstreeks gelinkt aan een goed werkende darmflora en een optimale uitwisseling van nutriënten, water en elektrolyten. In het geval van diarree ten gevolge van een rotavirus kan door gebruik van probiotica een vermindering van het aantal dagen diarree van ongeveer 30% optreden (Sugita et al., 1994). Er zijn aanwijzingen dat probiotica zowel een preventieve als een curatieve rol kunnen spelen bij diarree veroorzaakt door een rotavirus (Isolauri et al, 1991; Saavedra et al, 1994; Pedone et al, 1999; Boudraa et al, 2002; Chandra et al, 2002).

Adviezen bij optreden van infectueuze diarree
Volgende adviezen zijn gericht op het herstellen van het evenwicht in de darmflora. Dr.ir. Bart Degeest, Science Manager bij Yakult Belgium nv geeft een overzicht:


* Hydratatie: een van de mogelijke gevolgen van diarree zijn uitdrogingsverschijnselen. Voldoende vocht innemen is noodzakelijk. Dit in de vorm van water, indien nodig met toevoeging van rehydrataterende zouten en mineralen. Bij langdurige diarree kan rijstwater een 'kalmerend' effect geven. De zouten in een bouillon helpen het vocht in het lichaam te houden.

* Te mijden dranken: de vezels in vruchtensappen stimuleren de geïrriteerde darmen. Ook alcohol is niet geschikt: het onttrekt nog meer vocht aan het lichaam

* Voeding: mijd vezels (in granen, groenten en fruit) die de darmen activeren. Wit brood, pasta geven de darmen rust. Witte rijst heeft de gekende 'stoppende' werking. Te vers brood kan ook problemen geven, toast het en eet het met wat confituur.

* Vetstoffen: gebruik deze niet omdat ze de darmen stimuleren en nu kunnen irriteren.

* Appels: appelmoes of geraspte appel die gebruind is aan de lucht zijn aangeraden. De vrijgekomen pectines bij deze bereidingen absorberen water in de darm waardoor het vocht in het lichaam vastgehouden wordt. Vermijd echter appels gewoon 'te knabbelen' want ze op deze manier eten, stimuleert de darm weer.

* Probiotica: zuivel met levende bacteriën. Deze 'goede' bacteriën bereiken levend de darmflora en helpen daar het evenwicht te optimaliseren. Ook bevatten zij lactase dat helpt bij de omzetting van melksuiker in goed verteerbare monosachariden. Niet verteerde melksuikers zijn vaak verantwoordelijk voor het bevorderen van diarree.

* Hygiëne: uitermate belangrijk is het onderhouden van een stricte hygiëne: handen wassen indien men naar het toilet gaat, het toilet en andere vaak bezochte delen van het huis zo proper mogelijk houden
* Bacterie-haarden: vermijd deze zoveel mogelijk: eten op het aanrecht laten staan, vuile zakdoeken...

Wat zijn probiotica?

De definitie van een probioticum is: 'een levend microbieel voedingsingrediënt dat, wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt ingenomen, een gezondheidsbevorderend effect heeft'. Deze definitie werd voorgesteld door ILSI (International Life Sciences Institute) en is nu algemeen aanvaard in wetenschappelijke middens. Probiotische bacteriën, zoals bijvoorbeeld de Lactobacillus casei Shirota bacterie in de gefermenteerde melkdrank Yakult, behoren in bijna alle gevallen tot het genus Lactobacillus of Bifidobacterium. Voorwaarden voor een kwalitatief probiotisch product zijn dat de bacteriën het maagdarmkanaal kunnen overleven, ze in voldoende aantallen levend in het voedingsproduct aanwezig zijn om zo hun werk in de darmflora te kunnen doen en ze daar een positief effect op de gezondheid hebben.

Over Yakult

Yakult is pionier op het vlak van preventieve gezondheidszorg en probiotica. Het product Yakult werd reeds in 1935 ontwikkeld door de Japanse arts Minoru Shirota. De bedrijfsfilosofie van Yakult is wereldwijd werken aan een gezonde samenleving. Yakult streeft naar een verbetering van het fysieke, mentale en sociale welzijn in de samenleving. Enerzijds door het integreren van onderzoek, ontwikkeling en verkoop en anderzijds door het ontplooien van sociale en culturele activiteiten. Deze filosofie is de basis voor alle activiteiten van Yakult in Europa. Het product Yakult kwam in 1994 als een van de eerste probiotische zuiveldranken op de Europese markt in Nederland en vervolgens in 1995 in België. In 1996 volgden Luxemburg, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk (regio Parijs) en Duitsland. Wereldwijd is Yakult aanwezig in 26 landen en wordt dagelijks gedronken door meer dan 25 miljoen mensen.

Consumenten kunnen surfen naar www.yakult.be, mailen naar info@yakult.be of bellen naar het gratis nummer 0800-13.621 met hun vragen.

Noot aan de redactie (