Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief: 18 januari 2005 Ons kenmerk
kenmerk: 2040506410 W&B/URP/05/4604

Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid Bruls (CDA) naar 10 februari 2005 aanleiding van berichten in de Gelderlander van
6 januari 2005.

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bruls (CDA) naar aanleiding van berichtgeving in de Gelderlander van 6 januari 2005, aangaande de uitvoering van de WWB (ingezonden 17 januari 2005).

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2040506410
Vragen van het lid Bruls (CDA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar aanleiding van berichtgeving in de Gelderlander van 6 januari 2005, aangaande de uitvoering van de WWB (Ingezonden 17 januari 2005).

Vraag 1
Wat vindt u van de opvatting van de wethouder sociale zaken van de gemeente Nijmegen dat `alle gemeenten met het probleem kampen dat er reïntegratiebudgetten niet benut worden'? Houdt u er rekening mee dat volgend jaar op grote schaal de onbenutte budgetten voor het werkdeel teruggestort worden door gemeenten?

Antwoord 1
Het is nog niet bekend in hoeveel gemeenten de reïntegratiebudgetten niet volledig benut zullen worden. De voorlopige `Verslagen over de uitvoering' die de gemeenten voor 1 maart bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen daarover duidelijkheid bieden. Voor het werkbudget geldt een meeneemregeling. Tijdens de parlementaire behandeling van de WWB in 2003 is op nadrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer, vanuit de behoefte aan flexibele inzet van de middelen, gekozen voor een ruimhartige meeneemregeling van 75% van het toegekende budget. Gegeven deze meeneemregeling is het niet waarschijnlijk dat gemeenten op grote schaal onbenutte budgetten voor het werkdeel moeten gaan terugstorten.

Vraag 2
Wordt door de gemeente Nijmegen hiermee de sollicitatieplicht voor bijstandsgerechtigden op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) correct toegepast? Zo ja hoe wordt die sollicitatieplicht dan vorm gegeven? Zo nee wat gaat u eraan doen om de gemeente Nijmegen op correcte wijze de wet te laten uitvoeren?

Vraag 3
Zijn bij u meer gemeenten bekend die de sollicitatieverplichting niet meer willen toepassen voor groepen van bijstandsgerechtigden? Deelt u de mening dat dat niet mogelijk en wenselijk is aangezien de WWB alleen individuele ontheffingsmogelijkheden kent?

Antwoord 2 en 3
De WWB geeft de gemeenten beleidsvrijheid bij het aanbieden van reïntegratievoorzieningen,. Uitgaande van de algemene verplichting om algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen en te aanvaarden, heeft de gemeente de beleidsvrijheid op basis van een individuele beoordeling iemand van de sollicitatieplicht te ontheffen.
De gemeente Nijmegen heeft reeds laten weten dat er geen sprake is van een categoriale ontheffing van de sollicitatieplicht. Ook zijn mij geen andere gemeenten bekend die de sollicitatieplicht niet meer willen toepassen voor groepen van bijstandsgerechtigden.
De vraag naar een correcte toepassing van de sollicitatieplicht is primair ter beoordeling van de gemeente zelf. De gemeenteraad heeft binnen dit kader een belangrijke kaderstellende en controlerende functie. Ook deze controlefunctie, in combinatie met de in de WWB vervatte financiële prikkel, waarborgt dat gemeenten de wet op een juiste wijze uitvoeren, in casu de sollicitatieplicht op een juiste wijze toepassen.
De rechtmatigheid van de uitvoering in een individuele gemeente zal blijken uit het verslag over de uitvoering en de daarbij behorende accountantsverklaring, die de gemeente na afloop van het jaar bij SZW moet indienen.
Een oordeel van de minister over eventuele tekortkomingen van een individuele gemeente in de rechtmatige uitvoering kan aan de orde komen op basis van deze ingediende stukken.

Vraag 4
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de gemeente Nijmegen bijstandsgerechtigden niet meer verplicht om maandelijkse opgave te doen van hun inkomsten en sollicitatie-inspanningen?

Antwoord 4
Ik heb er kennis van genomen dat de gemeente Nijmegen niet langer van bijstandsgerechtigden vraagt om maandelijks opgave te doen van hun inkomsten en sollicitatie-inspanningen. Met deze gemeentelijke beleidswijziging maakt de gemeente Nijmegen gebruik van de in artikel 53a, eerste lid, WWB, opgenomen mogelijkheid om ten aanzien van de wijze en het tijdstip waarop gegevensverstrekking door een bijstandsgerechtigde dient plaats te vinden regels te stellen. In plaats van de maandelijkse opgave, gaan bijstandsgerechtigden in de gemeente Nijmegen een "mutatieformulier" ontvangen dat men verplicht dient in te vullen indien er zich een wijziging in de inkomenssituatie of anderszins voordoet.