Gemeente Amsterdam

9 Illegale woningbemiddelaars gearresteerd / Amsterdam-Amstelland Gezamenlijk persbericht van het Arrondissementsparket Amsterdam, de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en de Gemeente Amsterdam

10 februari 2005 - Remco Asselbergs

Onder leiding van de officier van justitie van het parket Amsterdam hebben rechercheurs van het Bureau Financieel Economische Recherche ondersteund door de Dienst Wonen van de gemeente, de Dienst Werk en Inkomen (Sociale Dienst), het UWV en de Belastingdienst bij diverse invallen in Amsterdam 8 illegale woningbemiddelaars gearresteerd.

Alle arrestanten zijn in verzekering gesteld. Amsterdam geeft hiermee in het kader van het woningbeleid duidelijk het signaal af dat de praktijken van illegale woningbemiddelaars niet worden getolereerd

Administratie, verdovende middelen, auto's, een vuurwapen en een nepvuurwapen werden in beslag genomen. Bij één van de verdachten werd circa 15.000 euro aan contanten in beslag genomen. Door deze actie komen naar verwachting honderden illegaal verhuurde woningen weer vrij voor de sociale woningmarkt. De wachttijden om in Amsterdam op een legale manier voor een dergelijke woning in aanmerking te komen is mede door de illegale verhuur inmiddels in sommige stadsdelen opgelopen tot een gemiddeld 8 jaar of langer.

Dinsdag 8 en woensdag 9 februari vielen rechercheurs van Dienst Centrale Recherche bij negen bureaus van illegale woningbemiddelaars binnen.
De aangehouden personen worden ervan verdacht bemiddeld te hebben bij de illegale verhuur van woningen die behoren tot het goedkopere segment.

De huur van deze woningen bedraagt maximaal 500 euro. De bureaus verhuren deze woningen voor een veelvoud van de oorspronkelijke huur aan mensen die daar geen recht op hebben. De illegale bemiddelaars krijgen hun woningvoorraad aangeleverd door de oorspronkelijke huurders die naar een ander adres verhuizen. De bemiddelaars werken uitsluitend anoniem via een website, een 0900-nummer of een 06-nummer. Een gedeelte van de winst is voor het bureau en een gedeelte is voor de oorspronkelijke huurder. Kwalijk gevolg van deze handelswijze is dat de wachttijd voor mensen die recht hebben op deze woningen aanzienlijk is toegenomen.

Bij de actie waren 45 rechercheurs, personeel van de Belastingdienst, van het UWV, van de Dienst Werk en Inkomen en de Dienst Wonen van de gemeente Amsterdam betrokken. Dankzij de actie zullen uiteindelijk naar verwachting honderden woningen weer beschikbaar worden voor rechtmatige bewoners.

Via krantenadvertenties wordt de actie door Dienst Wonen onder de aandacht gebracht van de Amsterdamse bevolking. De wooninformatielijn van Dienst Wonen (020-6806806) is opengesteld voor vragen van mensen die via de desbetreffende bureaus een woning hebben betrokken. Die zijn in de meeste gevallen in overtreding omdat ze zich niet bij de Dienst Persoonsregistratie (het voormalige Bevolkingsregister) (mogen) inschrijven.

De woningeigenaren (corporaties en particuliere verhuurders) worden op de hoogte gesteld van geconstateerde woonfraude, waarna procedures zullen volgen om de bewoners uit de woning te krijgen en de woningen weer beschikbaar te stellen voor wie ze bedoeld zijn. Er zijn meer illegale woningbemiddelaars actief in Amsterdam. Deze worden binnen afzienbare tijd bestuurlijk aangepakt.

De Dienst Werk en Inkomen (Sociale Dienst) en UWV waren bij de actie betrokken in verband met mogelijke uitkerings- en premiefraude. In verband met mogelijke belastingfraude deed ook de Belastingdienst mee in dit onderzoek.

Pb-031

© Gemeente Amsterdam