European Union

IP/05/155

Brussel, 9 februari 2005

Klimaatverandering: Commissie schetst kernelementen voor strategie na 2012

De Europese Commissie heeft vandaag een mededeling goedgekeurd waarin toekomstig klimaatveranderingsbeleid wordt voorgesteld. De mededeling omvat ook een pakket maatregelen voor het structureren van de komende onderhandelingen van de EU met haar mondiale partners over klimaatveranderingsbeleid na 2012, wanneer de eerste verbintenisperiode krachtens het Kyoto-Protocol afloopt. Deze voorstellen bieden de mogelijkheid om grote emittenten maar ook snel opkomende economieën over de streep te trekken. In de mededeling wordt ook voorgesteld het zeevervoer en de luchtvaart in een post-2012-regeling op te nemen.

Milieucommissaris Stavros Dimas verklaarde: "Het bestrijden van klimaatverandering is geen keuze maar een noodzaak. We blijven het voorbeeld geven, maar blijven ook krachtig pressie uitoefenen om al onze internationale partners over de streep te halen. Ik ben ervan overtuigd dat nakoming van onze verbintenis de temperatuurstijgingen te beperken tot 2 graden Celsius nog steeds mogelijk is. Wat meer is, volgens onze ramingen zijn de economische kosten i.v.m. de post-2012-strategie zoals vandaag voorgesteld beheersbaar."

In het Commissiedocument wordt onderstreept dat de overgang naar een klimaatvriendelijke samenleving economische kansen inhoudt voor de EU en haar Lissabon-agenda versterkt. Er worden voorstellen gedaan over hoe vergrote energie-efficiëntie en zekerheid van de energievoorziening inclusief een verhoging van de EU-uitgaven voor onderzoek tot stand te brengen zijn, en over de ontwikkeling van nieuwe klimaatvriendelijke technologieën, waarnaar momenteel de vraag groeit. Deze Commissiemededeling is er gekomen op verzoek van de staats- en regeringsleiders van de EU, die tijdens de Raad in het voorjaar reductiestrategieën op middellange en lange termijn inclusief streefcijfers bespreken.

Het Commissierapport beveelt aan in de post-2012-strategie van de EU de volgende elementen op te nemen:
* Bredere internationale medewerking aan het verminderen van de emissies. De EU moet het voortouw blijven nemen in de multilaterale inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken, maar andere landen met een grote uitstoot, waaronder ontwikkelingslanden, motiveren om mee te doen. In 2005 moet de EU opties verkennen voor een toekomstige regeling op basis van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden.
* Opname van meer sectoren in de regeling, met name de luchtvaart, zeevaart en bosbouw, aangezien ontbossing in sommige regio's sterk bijdraagt tot het vergroten van de broeikasgasconcentraties in de atmosfeer.

* Een aanzet tot innovatie in de EU om te zorgen voor de ontwikkeling en introductie van nieuwe klimaatvriendelijke technologieën en de juiste beslissingen inzake investeringen op lange termijn in de energie-, vervoers- en gebouweninfrastructuur.
* Het verdere gebruik van flexibele marktinstrumenten voor het verminderen van de emissies in de EU en in de wereld, zoals de EU-regeling voor de handel in emissierechten.
* Aanpassingsbeleid in de EU en in de wereld, dat meer inspanningen vereist om zwakke plekken bloot te leggen en maatregelen uit te voeren voor het vergroten van het herstellingsvermogen van het milieu.

Ter voorbereiding van een en ander pleit het document voor versnelde implementatie van bestaand beleid gericht op het verminderen van emissies en bevorderen van nieuwe technologieën, publieke bewustmaking, meer gericht onderzoek, verhoogde samenwerking met derde landen en de start van een nieuwe fase in het Europese klimaatveranderingsprogramma om de voortgang te evalueren en verdere opties voor kosteneffectieve emissiereducties vast te stellen.

Achtergrond

De doelstelling van de EU om de mondiale gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot 2° C boven het pre-industriële niveau werd in 1996 door de Raad overeengekomen. Het Kyoto-Protocol, dat op 16 februari 2005 in werking treedt, vereist dat de industrielanden hun uitstoot verminderen.

Het rapport, een achtergrondartikel en verdere informatie zijn ter beschikking op:

http://www.europa.eu.int/comm/environment/climat/future_action.htm