---

Brieven aan de Kamer
---

Kennisgeving onderzoek bijdrage ISAF

9-2-2005 11:02:00

Op 23 december 2004 hebben wij u per brief (Kamerstuk 27 925 nr. 155) geïnformeerd over recente ontwikkelingen in Afghanistan en over de Nederlandse militaire bijdragen aan de door de Navo geleide 'International Security Assistance Force' (ISAF) in dat land. Daarbij hebben wij opgemerkt dat nieuwe Nederlandse bijdragen aan ISAF, evenals nieuwe bijdragen aan de operatie Enduring Freedom, tot de mogelijkheden blijven behoren.

Van medio september tot begin november 2004 heeft Nederland ten behoeve van ISAF zes F-16 gevechtsvliegtuigen gestationeerd in Kirgizië. Deze uitzending vond plaats in het kader van de ondersteuning door ISAF van de Afghaanse presidentsverkiezingen.

De Navo heeft inmiddels voor ISAF opnieuw een behoefte aan een aantal gevechtsvliegtuigen geformuleerd. Het betreft hier een permanente behoefte in het kader van het proces van uitbreiding van het ISAF-operatiegebied. Daarnaast zal in de loop van dit jaar een tijdelijke behoefte ontstaan als gevolg van de voorziene versterking van ISAF ten behoeve van de ondersteuning van de plaatselijke en parlementsverkiezingen die later dit jaar zullen worden gehouden.

Na bespreking in de Ministerraad van 4 februari jl., en in overeenstemming met het Toetsingskader 2001, informeren wij u hierbij dat het kabinet thans de wenselijkheid en mogelijkheid onderzoekt een aantal F-16 gevechtsvliegtuigen ter beschikking te stellen aan ISAF. Bij dit onderzoek zullen onder meer de uitzendperiode, de locatie en de mogelijke samenwerking met andere landen aan de orde komen. Zodra het onderzoek daartoe aanleiding geeft, zullen wij u nader informeren.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp

DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Dr. B.R. Bot