Nr. 21
4 februari 2005
Rotterdams actieprogramma tegen radicalisering en extremisme
Meedoen of Achterblijven
In- en uitsluiten is het principe dat centraal staat in het actieprogramma "Meedoen of Achterblijven" dat de gemeente Rotterdam in samen-werking met het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement heeft ontwikkeld. Aanleiding voor het actieprogramma is de motie Sörensen (Leefbaar Rotterdam) waarin het College werd opgedragen om concrete maatregelen te nemen ter voorkoming van radicalisering en extremisme en die unaniem door de gemeenteraad is gesteund. Het Actieprogramma is vandaag aan de gemeenteraad aangeboden.
Door het principe van in- en uitsluiten centraal te stellen geeft het College aan dat iedere Rotterdammer, van iedere nationaliteit en van elk geloof, die actief deel uit wil maken van de Rotterdamse samenleving, daarvoor ook de kans krijgt en waar nodig ook wordt geholpen. Tegelijk betekent het ook dat mensen die ervoor kiezen niet mee te doen en daarmee zichzelf uitsluiten, hard worden aangepakt.
Discriminatie actief bestrijden
Het actieprogramma bevat 44 actiepunten die de uitwerking zijn van de hoofddoelstellingen van het rapport: het stimuleren van integratie en het tegengaan van radicalisering. Zo wil het College de discriminatie op de arbeidsmarkt actief bestrijden, een taaloffensief starten en meer initiatieven ondersteunen op het gebied van integratie en emancipatie.
Radicalisering vroegtijdig signaleren
In het Actieprogramma is aangegeven welke groeperingen en personen vatbaar zijn voor radicalisering. De gemeente stelt een aantal preventieve, maar zonodig ook repressieve maatregelen voor die moeten leiden tot een hogere weerstand tegen radicalisering. De bestaande informatie-uitwisseling tussen gemeentelijke diensten/deelgemeenten en politie/justitie wordt versterkt. De hiervoor bestaande Contactgroep Maatschappelijke Verhoudingen wordt gestructureerd, verzwaard en omgevormd tot een informatieschakelpunt dat wordt ingebed in de bestaande lokale veiligheidsstructuur. Een ander concreet actiepunt is het trainen en opleiden van ambtenaren om radicalisering te signaleren op basis van ontwikkelde risicoprofielen. Het College wil hiervoor die ambtenaren inzetten die al een signalerende functie vervullen, zoals stadsmariniers, leden van interventieteams, leerplichtambtenaren en veiligheidscoördi-natoren.
Het voorkomen en bestrijden van radicalisering, extremisme en terrorisme is geen louter Rotterdamse aangelegenheid. Daarom is het actieprogramma afgestemd met de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Vreemdelingenzaken en Integratie en met de Nationale Coördinator voor Terrorismebestrijding.
Noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam