Ingezonden persbericht
PERSBERICHT WEEK 6
WISSELEND PERSPECTIEF
60 jaar denken over de Tweede Wereldoorlog
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Utrechts debatcentrum TUMULT presenteren dit voorjaar een lezingenreeks (en een slotdebat) waarin de verschillende actuele maatschappelijke betekenissen van de Tweede Wereldoorlog worden verkend. Daarbij zullen ook de veranderingen die zich onder invloed van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan in onze kijk op en herinnering aan die ingrijpende periode aan bod komen. Het volledige programma is te vinden op www.tumultdebat.nl.
De eerste lezing: ANNE FRANK: GEBRUIK EN MISBRUIK VAN EEN SYMBOOL vindt plaats op 10 februari. De lezing wordt voorafgegaan door de vertoning van The diary of Anne Frank (1959) van de regisseur George Stevens, in de pers beschreven als een van de beste films over Anne Frank. Aanvang film: 17.00 uur. Toegang vrij.
Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs voor de lezingen bedraagt ¤3.50, ¤2 met korting (CJP &U-pas, Studentenkaart, Vrienden van het NIOD). Info en reserveren 030-2332430/www.tumultdebat.nl.
De eerste lezing vindt plaats op 10 februari, onder de titel: ANNE FRANK: GEBRUIK EN MISBRUIK VAN EEN SYMBOOL Over een fenomeen als Anne Frank, 75 jaar geleden geboren, is relatief weinig gereflecteerd. Was dat omdat haar ' Achterhuis' niet als literatuur werd beschouwd of omdat historici zich niet met jeugdige schrijfsters bezig houden? De laatste jaren is, met name in de USA, meer over haar gepubliceerd, onder meer n.a.v. de totstandkoming van het toneelstuk 'The Diary of Anne Frank'. Hoe moet het in de 21e eeuw verder met Anne Frank; blijft zij een symbool van de Holocaust of zal zij meer en meer het universeel lijden gaan symboliseren?
Lezing: David Barnouw, onderzoeker en woordvoerder NIOD
Referent: Hans Westra, directeur Anne Frank Stichting
Voorzitter: Marjan Slob, filosofe