AutoRai

Toyota op AutoRAI 2005: meer sportiviteit en luxe

(27-1-2005)
Toyota gaat vol energie van start in 2005. Van de Yaris en Corolla komen sportieve S-Line-uitvoeringen, die worden geïntroduceerd op de Amsterdamse AutoRAI (10-20 februari).
Ze zullen liefhebbers van sportief ogende autoâs zonder meer aanspreken. Van de veelzijdige Toyota Corolla Verso komt een sportieve Linea Luna. Deze debuteert eveneens op de AutoRAI. Vlak vóór de AutoRAI komt de Toyota RAV4 Special Edition uit.

Toyota Yaris S-Line
Toyota spreekt van âThe best Yaris everâ Een kwalificatie die de speciale uitvoering S-Line wordt toegedicht op basis van zân aantrekkelijke uitrusting en de scherpe prijsstelling. Met de Yaris S-Line mikt Toyota op mensen die jong en sportief zijn ingesteld. Een model dat de scepter overneemt van de in 2004 zo succesvolle Toyota Yaris Idols. Afgelopen jaar werden in totaal maar liefst ruim 6.800 Toyotaâs Yaris op kenteken gezet; méér nog dan het jaar ervoor.

De compacte Toyota Yaris valt bovendien in de smaak bij autorijders die jong van geest zijn. En dat geldt al helemaal voor de extra sportief getinte versie die S-Line heet. S staat voor sportief en speciaal. De nieuwe uitvoering is gebaseerd op de Yaris Linea Terra. Door de vele extraâs is de S-Line echter nóg completer dan de luxueuze Linea Sol.

Tot de uitrusting van de nieuwe versie behoren onder meer een vanaf het stuurwiel te bedienen radio/cd-speler, centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrisch te bedienen ramen voor en elektrisch verstelbare buitenspiegels. De buitenspiegels en bumperstrips zijn in de kleur van de carrosserie uitgevoerd. Mistlampen voor onderstrepen het sportieve accent, net als het chromen uitlaatsierstuk, de carbonlook accenten in het interieur en de lederen bekleding op stuur en versnellingspookknop. Verder heeft de S-Line een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, speciale S-Line stoelbekleding (zwart/rood of zwart/blauw), dorpellijsten en S-Line-wielplaten en
-vloermatten.

Multi-Mode Transmissie (M-MT) op 1,0 liter
Kopers kunnen kiezen uit een 3-deurs- of 5-deurscarrosserie en uit twee benzinemotoren; de 1.0 VVT-i (50 kW/68 pk) of de 1.3 VVT-i (63 kW/86 pk). De 1.0 is bovendien tegen meerprijs verkrijgbaar met Toyotaâs M-MT (Multi-Mode Transmissie), een gerobotiseerde versnellingsbak die handmatig en automatisch schakelen mogelijk maakt. Er is ook een zuinige, ultramoderne 1.4 D-4D Common Rail turbodieselmotor leverbaar (55 kW/75 pk).

Sportieve kleuraccenten in interieur
De S-Line is verkrijgbaar in zes speciale en vooral sportief ogende lakkleuren waarbij qua interieur gekozen kan worden tussen blauwe of rode accenten. Het zijn details die sterk bijdragen aan het totale beeld van een fris en sportief model, een auto die juist door dit soort extraâs veel aantrekkingskracht uitoefent op jong ingestelde automobilisten. Qua prijsstelling staat de Yaris S-Line bijzonder scherp in de markt. Hij is te koop vanaf 13.190 euro, slechts 300 euro meer dan de Yaris Linea Terra. Als optie is er een airco verkrijgbaar voor een meerprijs van slechts 495 euro. Inclusief airco is het klantenvoordeel ruim 2.000 euro.

Toyota Corolla S-Line
Toyota introduceert ook een Corolla S-Line. Ook dit is een sportieve versie. Het is een âdikâ ogende auto, door onder meer de zijskirts en de iets vergrote achterbumper. Ook van binnen is het vooral dynamiek dat de klok slaat. Leer op stuurwiel en versnellingspookknop scherpen de sportieve uitstraling aan en dat geldt ook voor de carbonlook accenten, de blauwe vlakken in de stoelbekleding en de blauwe stiksels in het leer van het stuur en de versnellingspookhoes; een interieur à la Corolla T Sport. Ten opzichte van de uitvoering Linea Terra heeft de S-Line verder nog extraâs als metallic lak, mistlampen voor en S-Line-wielplaten.

De prijs van de nieuwe versie zit tussen die van de uitvoeringen Linea Terra en Linea Sol. Dat betekent dat de Corolla S-Line leverbaar is vanaf 19.590 euro, inclusief metallic lak. Er is te kiezen uit de 3-deurs- of 5-deurscarrosserie en uit de benzinemotoren 1.4 VVT-i (71 kW/97 pk) of 1.6 VVT-i (81 kW/110 pk). Voor de zakelijke gebruiker is de superzuinige 66 kW/90 pk sterke 1.4 D-4D Common Rail turbodieselmotor een goede en vooral economische keuze.

Toyota biedt daarnaast enkele scherpgeprijsde opties die het sportieve voorkomen van de Corolla S-Line nog meer versterken, zoals de S-Line 16-inch velgen met brede 205/50R16-banden. Deze set komt slechts op een consumentenprijs van 595 euro. Het voordeel op de velgen en het voordeel op alle andere extraâs komt bij elkaar opgeteld op maar liefst 2.485 euro. Daarmee is de Corolla een van de meest aantrekkelijk uitgeruste en geprijsde autoâs in het C-segment. Een model van Toyota waarvan er vorig jaar ruim 5.000 zijn geregistreerd.

Toyota RAV4 Special Edition
De Europese marktleider in het compacte SUV-segment krijgt nog meer allure. Het gaat dan over de Toyota RAV4 Special Edition. Voor die allure zorgen onder meer privacy glass en de chique metallic lakkleuren Charcoal Grey en Liquid Silver. Wie daarbij kiest voor het optionele Luxury Pack, komt helemaal goed voor de dag. Want dan beschikt de RAV4 over zwart- of ivoorkleurige lederen bekleding, stoelverwarming en parkeersensoren.

De RAV4 Special Edition is een vierwielaangedreven Toyota met rijeigenschappen die heel dichtbij die van een luxe middenklasse personenauto zitten. Koppel dit aan het sportieve en gestroomlijnde uiterlijk, de praktische binnenruimte en een scherpe prijs en het is meteen duidelijk waarom juist deze compacte SUV in zân klasse de bestverkopende is in heel Europa.

RAV staat voor Recreational Activity Vehicle. Dat maakt meteen duidelijk waarvoor en voor wie deze auto bedoeld is. Met het model richt Toyota de schijnwerpers op actieve mensen die er graag met de auto opuit trekken en die van adventure en sport houden. De nauwkeurig geregelde fulltime vierwielaandrijving van de RAV4 Special Edition schuwt onverharde wegen niet, terwijl hij comfortabel rijdt op de snelweg.

De RAV4 Special Edition legt wat comfort en uitstraling betreft de lat nog hoger. De uitrusting is ronduit uitgebreid. Neem bijvoorbeeld de veiligheid. Airbags en zij-airbags voorin en curtain airbags zijn standaard, evenals Traction Control en Toyotaâs Vehicle Stability Control (VSC). Ook heeft de auto ABS met EBD en Brake Assist.

Tot de uitrusting van de RAV4 Special Edition behoren onder meer cruise control, automatische airconditioning en een vanaf het stuur te bedienen audiosysteem met cd-speler. Mistlampen voor, spatbordverbreders en lichtmetalen velgen zorgen voor een extra stoer uiterlijk. Het reservewiel is verpakt in een dynamisch gestileerde kunststofcover in de kleur van de carrosserie.

De RAV4 Special Edition heeft een 2.0 VVT-i (110 kW/150 pk) krachtbron. Die levert meer dan genoeg vermogen om vlot mee te komen in het hedendaagse verkeer. Er is keuze uit een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een viertrapsautomaat.

Luxury Pack
De RAV4 Special Edition is te koop vanaf 35.990 euro. Het Luxury Pack (lederen bekleding, stoelverwarming en parkeersensoren) heeft een consumentenprijs van 1.850 euro.

Toyota Corolla Verso
De nieuwe Toyota Corolla Verso is een volwassen MPV met vijf of zeven zitplaatsen, die puur rijplezier biedt dat zelfs de veeleisende hatchback-eigenaren kunnen waarderen. Ook de gloednieuwe technologie en hoogwaardige passieve en actieve veiligheidsvoorzieningen maken van de Corolla Verso een unieke auto. In de EuroNCAP-crashtests heeft de Corolla Verso de maximale vijf sterren behaald voor inzittendenbescherming waarmee hij tot de bestscorende compacte MPVâs behoort.

Het interieur van de Corolla Verso onderscheidt zich van zijn concurrenten door het bijzonder gebruiksvriendelijke neerklapsysteem van de zitplaatsen op de tweede en derde zitrij: het zogenoemde Toyota Easy Flat-7-systeem. Dankzij dit systeem is de Corolla Verso de enige MPV ter wereld waarin alle vijf achterste zitplaatsen zodanig kunnen worden neergeklapt dat er een volledig vlakke laadvloer ontstaat. Zonder dat daarbij een stoel uit het interieur hoeft te worden genomen.

Het kenmerk van het Toyota Easy Flat-7-systeem is dat het ongelooflijk eenvoudig is te bedienen. Met slechts één handeling is het mogelijk elke zitplaats achterin neer te klappen. De zitplaatsen behoren tot de lichtste in de klasse van de compacte MPVâs. Hierdoor kan iedereen de zitplaatsen in een handomdraai neerklappen.

Nieuw: Linea Luna uitvoering voor Corolla Verso De Linea Luna is een nieuwe, dynamisch getinte variant in de Corolla Verso-familie. Deze versie is een uitbreiding van het gamma. Hij is verkrijgbaar met 1.8 VVT-i benzinemotor (95 kW/129 pk) of met een de
2.0 D-4D Common Rail turbodieselmotor (85 kW/116 pk). Aan de basis van deze nieuwkomer staat de rijk uitgeruste Linea Sol. De Luna heeft als extraâs privacy glass en 8-spaaks lichtmetalen 16-inch velgen.

Het privacy glass wordt net als bij de RAV4 Special Edition toegepast op de zijruiten achter en op de achterruit. Het weert fel zonlicht en bevordert een fijn klimaat in de auto. Daarbij zorgt de donkere kleur voor een zeer eigentijdse uitstraling. Deze Verso komt beslist krachtiger en sportiever voor de dag. Als optie wordt Toyotaâs DVD Full Map-navigatiesysteem met parkeercamera geleverd.

De Toyota Corolla Verso Linea Luna is vanaf eind maart leverbaar vanaf 27.500 euro, wat slechts 850 euro meer is dan de prijs van de Linea Sol.

Er is al een Toyota Corolla Verso vanaf 21.990 euro.