Gemeente Grave

Gasselse bossen; geïntegreerd bosbeheer zorgt voor verrijking

De gemeente Grave is in de Gasselse bossen en in het Raamdal bezig met diverse beheermaatregelen. Omdat daarbij o.a. bomen gekapt gaan worden lijkt het alsof de bossen vernield worden. Niets is minder waar. Het gaat om zogenaamd geïntegreerd bosbeheer waarbij de bossen op den duur juist aan rijkdom winnen. Hoe werkt geïntegreerd bosbeheer?

Functies
Bossen hebben verschillende functies. Sommige zijn puur bedoeld voor de houtopbrengst. Bomen worden geplant en als ze groot genoeg zijn gekapt voor de houtindustrie. Er zijn ook bossen die een overwegend recreatieve functie hebben. Deze bossen hebben een meer natuurlijk karakter en zijn vaak doorsneden met wandel- en fietspaden. Sommige bossen hebben louter een natuurlijke functie. Het planten- en dierenleven krijgt volop de gelegenheid om zich te ontplooien. Dergelijke bossen zijn vaak nauwelijks toegankelijk voor mensen of bepaalde gedeelten worden afgesloten (broedseizoen). In de praktijk hebben de meeste bossen een gecombineerde functie. Bossen bedoeld voor de houtopbrengst kunnen toch aantrekkelijk zijn voor de recreant en ook het planten- en dierenleven kan er vaak redelijk floreren.

Verschuiving
In Nederland zien we de laatste tientallen jaren steeds meer een verschuiving optreden. In het verleden zijn veel bossen aangeplant voor de houtopbrengst. Dat hout was vooral bedoeld voor de mijnbouw. Dat hout is al enige tientallen jaren niet meer nodig. Daarnaast neemt de afgelopen jaren de aandacht voor natuur en milieu toe. Die verschuiving maakt dat we ook anders naar onze bossen kijken en die ook anders gaan beheren.

Geïntegreerd bosbeheer
Als we een bos zo beheren dat het verschillende functies tegelijk heeft, spreken we van geïntegreerd bosbeheer. Het beheer is er dan op gericht dat het bos zo natuurlijk mogelijk is en aantrekkelijk en toegankelijk is voor de recreant. Ook levert het bos nog steeds een (bescheiden) houtopbrengst. Belangrijk bij geïntegreerde bosbeheer is dat de natuur zo veel mogelijk kansen krijgt. Het bos wordt bij geïntegreerd bosbeheer niet gezien als een verzameling van bomen en struiken, maar als een ecosysteem. Planten en dieren zijn in dat systeem afhankelijk van elkaar. De natuur moet, redenerend vanuit deze ecosysteemgedachte, zoveel mogelijk zelf haar werk doen. Toch is het soms nodig om de natuur een handje te helpen. Zo ook in de Gasselse bossen.

Gasselse bossen
De Gasselse bossen waren oorspronkelijk vooral bedoeld voor de houtopbrengst. Ook hier vindt nu geïntegreerd beheer plaats. Dat beheer is er op gericht om het bos aantrekkelijker en natuurlijker te maken. Daarbij wordt ook nog een andere maatregel genomen. In de Gasselse bossen zijn veel uitheemse boomsoorten aanwezig. Dat zijn bomen die hier van oorsprong niet thuishoren. Deze bomen, zoals de Amerikaanse eik, groeien zo uitbundig dat ze de, andere, inheemse boomsoorten en struiken verdringen. Als dit proces geen halt wordt toegeroepen wordt het bos steeds eenzijdiger. Reden voor de gemeente om een aantal van deze uitheemse boomsoorten te gaan kappen. Om vervolgens de ontstane ruimte in te laten nemen door een inheemse boomsoort. En dat is weer bevorderlijk voor de inheemse diersoorten die van nature rond de inheemse struiken en bomen leven. Zo krijgt de oorspronkelijke natuur weer meer kans. Ook worden hier en daar bomen gekapt om andere bomen kans te geven uit te groeien tot volwaardige, grote bomen. Daarmee wordt feitelijk alweer het fundament gelegd voor de volgende bosgeneratie. Kleine bomen die nu groeikansen krijgen, bepalen het bos van de toekomst.

Opruimen
Bij het bosbeheer in Nederland was het ook jarenlang gebruik om de bossen schoon te houden. Dode bomen en dood kreupelhout werden opgeruimd en half omgewaaide bomen werden gekapt en verwijderd. Ook dat doet men tegenwoordig anders. Op dood hout groeien schimmels en insecten vinden in dood hout hun onderdak. Dat trekt weer vogels en kleine (knaag)dieren aan. Dood hout heeft dus een nuttige functie. Het wortelstelsel van half omgewaaide bomen biedt vaak een uitstekende schuilplaats voor allerlei kleine dieren. Om het volume aan dood hout in het bos te bevorderen wordt dood hout minder opgeruimd. Soms laat men bomen zelfs bewust afsterven door de bast te kerven of te ringen. De sapstroom in de boom stopt dan en de boom sterft af. Natuurlijk gebeurt dit vooral met bomen die toch minder kans hadden om uit te groeien.

Randzones
Bij het geïntegreerde bosbeheer in Gassel bestaat ook speciale aandacht voor de randzones. Dat zijn de randen van het bos die grenzen aan open plekken. Randzones staan bekend om hun grote soortenrijkdom van zowel flora als fauna. Deze rijkdom kan worden vergroot door geleidelijke overgangen te stimuleren naar het bos zelf (kruid-, struik- en boomlaag).

Kritiek
Het geïntegreerd bosbeheer in Gassel vindt gefaseerd plaats. Dit jaar is de laatste dunning in de Gasselse bossen gepland. Hiertoe zijn in het westelijke deel bomen gemarkeerd, die later dit jaar worden gekapt. Er is vanuit de inwoners kritiek op het geïntegreerd bosbeheer. Het lijkt ook tegenstrijdig, bomen kappen om het bos te verrijken. Het gemeentebestuur vindt het echter belangrijk dat inwoners achter de beheerplannen staan. Daarom zullen voorlopig geen bomen worden gekapt, in ieder geval niet voordat het geïntegreerd bosbeheer nog eens uitvoering is toegelicht. Dat zal gebeuren tijdens een nog te organiseren voorlichtingsbijeenkomst. Een datum is nog niet gepland, maar waarschijnlijk zal dat in het vroege voorjaar zijn. Nogmaals, voor die tijd wordt er niet gekapt. Een uitzondering is gemaakt voor een klein gebied voor de Gasselse molen. Dat was nodig omdat deze bomen steeds meer wind tegen hielden.

Informatie
Oorspronkelijke natuur bestaat nergens meer in Nederland. Om die oorspronkelijke natuur echter zo veel als mogelijk is terug te krijgen moet de mens af en toe een handje helpen. Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de afdeling Ruimte en Wonen, de heer A. Thomas, tel 0486 477258 of de heer W. Brands, tel. 0486 477284.