Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 10 februari 2005

Arbeidskrachten in lagelonenlanden steeds hoger gekwalificeerd
RWI: Bredere inzetbaarheid Nederlandse ICT-ers nodig

De Nederlandse ICT-sector kan zelf bijdragen aan behoud en versterking van de sector en de Nederlandse economie als geheel. Nodig daarvoor zijn innovatie en een bredere inzetbaarheid van Nederlandse ICT-ers en verbetering van de aansluiting tussen ICT-onderwijs en de ICT-arbeidsmarkt. Het uitbesteden of verplaatsen van arbeid naar lagelonenlanden (offshoring) kan niet worden tegengehouden. Naast de lagere arbeidskosten, gaat de kwaliteit van de dienstverlening een doorslaggevende rol spelen bij de afweging om tot offshoring over te gaan. Een belangrijke factor hierbij is dat lagelonenlanden, zoals India, steeds meer gaan beschikken over hoog gekwalificeerd ICT-personeel. Dit concludeert de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in een onderzoeksrapport.

Reden offshoring
In de jaren negentig is begonnen met het uitbesteden van ICT-werkzaamheden aan lagelonenlanden. De toenmalige krapte op de arbeidsmarkt zorgde voor onvervulde vacatures in de ICT en dat bracht risico's voor de continuïteit van bedrijven met zich mee. Momenteel is het kostenvoordeel doorslaggevend om ICT-activiteiten te verplaatsen naar lagelonenlanden. Het verschil in directe arbeidskosten kan oplopen tot 75 tot 90 procent, hoewel het feitelijke kostenverschil vaak lager ligt.

De verwachting is dat in de toekomst de kwaliteit van de ICT-dienstverlening een doorslaggevende rol gaat spelen bij de vraag of tot offshoring wordt overgegaan. Een belangrijke factor hierbij is de beschikbaarheid van veel hoog opgeleide ICT-ers in lageloonlanden, zoals India. Naarmate zulke landen over meer goed gekwalificeerde ICT-ers beschikken en de bedrijfsprocessen in de ondernemingen daar voldoen aan de hoogste kwaliteitscriteria, wordt offshoring voor Nederlandse ICT-bedrijven extra aantrekkelijk.

Gevolgen offshoring
De werkgelegenheidseffecten van offshoring voor Nederland zullen de komende tien jaar waarschijnlijk beperkt blijven. Op macroniveau kan offshoring zelfs leiden tot een betere concurrentiepositie en innovatiekracht van Nederlandse ICT-bedrijven en een economische impuls voor de ICT-sector. Voorwaarde daarvoor is dat de geboden kansen worden benut. Wanneer dat niet of onvoldoende lukt, kan offshoring op microniveau wel een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid van individuele ICT-ers. De ICT-sector is namelijk een zeer competitieve sector.

Aanbevelingen
De RWI doet aan de Nederlandse ICT-sector en de politiek de volgende drie aanbevelingen, waarmee kan worden bijgedragen aan behoud en versterking van de sector en Nederlandse economie als geheel:
1. Maak de ICT-sector competitiever. Meer innovatie en betere afstemming op de vraag zal de kwaliteit van dienstverlening verbeteren;

2. Vergroot de beschikbaarheid van goed opgeleide Nederlandse ICT-ers. Dit kan vooral tot stand komen door verbreding van de inzetbaarheid door bijscholing;

3. Versterk de kennisinfrastructuur van de ICT-sector en verbeter de aansluiting tussen ICT-onderwijs en de arbeidsmarkt.

Klik hier voor het onderzoeksrapport `Offshoring in de Nederlandse ICT: grenzeloze kansen?' (PDF-bestand 588KB)

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de reïntegratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.

Voor de redactie,