Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Salam Pax: de Anne Frank van Bagdad
Uitzenddatum: Wo. 9 februari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Foeke de Koe

âDe Anne Frank van Irakâ wordt hij genoemd. De Irakees Salam Pax hield de wereld via een weblog, een online dagboek, op de hoogte van de het dagelijks leven in Bagdad voor, tijdens en na de oorlog. In Netwerk een portret.

Bliksemcarrière
Toen zijn studievriend Raed naar Jordanië vertrok, begon Salam Pax (een pseudoniem, vrede in het Arabisch en Latijn) zijn weblog Where is Raed? Onbedoeld was dit het begin van een bliksemcarrière. Door zijn rake, grappige beschrijvingen van de situatie in Bagdad ten tijde van een (naderende) oorlog kreeg de jonge architect al snel een grote schare fans.

Riskant
Pax beschreef de Iraakse kant van het verhaal, maar in de taal van het Westen. Hij besprak alles in zijn logs: van zijn muzieksmaak (Björk en David Bowie) tot zijn homoseksualiteit en kritiek op Saddam. Achteraf gezien behoorlijk riskant, erkent hij nu zelf.

Propagandastunt
Destijds was het voor veel mensen reden om te twijfelen aan de authenticiteit van Pax. Het is een CIA-stroman, of een propagandastunt van het regime van Saddam, suggereerden sommigen. âGeloof je het niet? Lees het dan niet. Ik ben niemands propagandatrucjeâ, schreef Pax op 21 maart 2003, twee uur voordat de B-52 bommenwerpers aankwamen in Irak.

Columnist
De Britse krant The Guardian geloofde hem wel. De krant nam hem aan als columnist. Zijn logs werden bovendien gebundeld in een boek, Het opzienbarende internetdagboek van een anonieme Irakees (Spectrum, ISBN 9027 491836).

'Videologs'
Guardian Films gaf hem een korte camera- en montagecursus zodat hij âvideologsâ â korte verslagen voor televisie â voor hen kon maken. Een gouden greep: Pax geeft een bijzondere inkijk in de Irakese samenleving en komt op plaatsen die voor westerse journalisten onbereikbaar zijn.

Bagdad-Rotterdam
Een compilatie van zijn werk over het dagelijks leven in Irak na de oorlog was te zien tijdens het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Netwerk volgde hem tijdens zijn bezoek aan het festival en vroeg hem in Rotterdam de camera ter hand te nemen zoals hij dat in Bagdad gewend is te doen.