Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200301235/1
Beroep van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels en de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee tegen de verlening van de vergunning voor het opvissen van mosselzaad, halfwas- en maatse mosselen in een gedeelte van de Westelijke Waddenzee. De Minister van LNV heeft deze vergunning in 2002 verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. Met deze vergunning mocht in de periode van april tot en met juni 2002 375.000 mosselton mosselzaad, halfwas- en maatse mosselen worden opgevist. Belangrijkste bezwaar van beide milieuverenigingen is dat de vergunning tot gevolg heeft dat onvoldoende voedsel voor de Eidereenden in de Westelijke Waddenzee beschikbaar is. Deze juridische procedure is destijds door de Afdeling bestuursrechtspraak aangehouden in afwachting van een arrest van het Hof van Justitie in Luxemburg over de uitleg van een aantal bepalingen van de Europese Habitatrichtlijn. In september 2004 heeft het Hof van Justitie uitspraak gedaan. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft deze zaak vervolgens op 13 januari 2005 op een zitting behandeld en doet op 9 februari 2005 uitspraak.


* 200400323/1
Beroep van Fortis Vastgoed B.V. en Parkeermanagement Nederland C.V. tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Stationseiland van de gemeente Amsterdam. Het plan maakt de herinrichting van het stationseiland mogelijk: aan de IJzijde komt een busplatform op het niveau van de sporen, met daaronder een nieuwe stationshal. De huidige De Ruijterkade komt ondergronds te liggen en het platform en de kade worden met een kap overspannen. Ook de openbare ruimte van het stationsplein aan de stadszijde wordt opnieuw ingericht. Fortis Vastgoed en Parkeermanagement Nederland zijn tegen deze plannen omdat de bereikbaarheid van de parkeergarage die zij exploiteren niet zou zijn gewaarborgd. Zij zijn van mening dat in het bijzonder de Prins Hendrikkade in het plan had moeten worden opgenomen, omdat de verkeerssituatie volgens hen onlosmakelijk samenhangt met de toekomstige verkeerssituatie op de De Ruijterkade. Daarnaast zijn ze van mening dat de provincie geen goedkeuring aan het bestemmingplan had mogen verlenen, omdat niet is voldaan aan de eisen van het Besluit Luchtkwaliteit. Volgens hen is er geen onderzoek verricht naar de effecten van de autotunnel op de concentraties koolmonoxide, benzeen, zwaveldioxide, lood en zwevende deeltjes in de lucht. De grenswaarden die het Besluit Luchtkwaliteit stelt aan de concentraties stikstofdioxide en zwevende deeltjes in de lucht, wordt met het plan volgens hen overschreden.

* 200401688/1
Beroep van onder meer de Vereniging Milieudefensie en MEGA Projecten B.V. tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Friesland van het bestemmingsplan Leeuwarden-Zuid, fase A. Dit bestemmingsplan maakt deel uit van een veel omvangrijker gebied ten zuiden van Leeuwarden, De Zuidlanden, waarbinnen de bouw van ongeveer 6500 woningen mogelijk moet worden gemaakt. De ontwikkeling van De Zuidlanden zal in fasen worden uitgevoerd. Het bestemmingsplan dat nu is goedgekeurd door de provincie, maakt de bouw van maximaal 1856 woningen mogelijk, in en om drie nieuwe buurtschappen ten zuiden van Goutum, in het oostelijk deel van De Zuidlanden. Als bezwaar tegen het bestemmingsplan is aangevoerd dat dit plan te globaal is en onvoldoende inzicht geeft in de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Het plan is volgens de bezwaarmakers ten onrechte niet voorafgegaan door een specifiek voor dit plan opgesteld milieu-effectrapport.


* 200402413/1
Hoger beroep in verband met de bouwvergunning die het college van B&W van Amsterdam heeft verleend voor het inrichten van een metrostation aan de Vijzelgracht in het kader van de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Het gaat om het inrichten van een casco, oprichten van drie toegangen met twee bijbehorende lifthuizen, kaartverkoopruimten en technische ruimten. De vereniging De Bovengrondse is het niet eens met de verlening van deze bouwvergunning. In februari 2004 heeft de rechtbank van Amsterdam een eerder beroep van de vereniging gegrond verklaard en het college van B&W opgedragen om een nieuwe beslissing te nemen of er wel of geen bouwvergunning kan worden verleend. Het college van B&W is het niet eens met deze uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Nadien, in augustus 2004, heeft het college van B&W ook al een nieuwe beslissing genomen en de bouwvergunning opnieuw verleend. De Raad van State doet nu uitspraak over zowel het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank als het beroep van de Vereniging De Bovengrondse tegen de nieuwe beslissing van het college van augustus 2004. Op 21 juli 2004 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak al eens uitspraak gedaan over een bouwvergunning voor de inrichting van een metrostation in het kader van de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Dat betrof het metrostation aan het Rokin. Deze uitspraak trok destijds veel aandacht van de media. Een persbericht over die uitspraak is terug te lezen op deze website onder de rubriek Archief persberichten.

* 200404986/1
Beroep van een inwoner van Grubbenvorst tegen de nadere milieueisen die het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas heeft gesteld aan de tennisclub "TC Grubbenvorst" in die plaats. De nadere eisen zijn gebaseerd op het "Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer" en hebben betrekking op de opstelling en uitvoering van de lichtinstallatie. De inwoner stelt onder meer - dat de lichtinstallatie op een te korte afstand van zijn perceel staan en te hoog zou zijn. Ook zou er ten onrechte geen proefopstelling zijn gemaakt.