CONNEXXION

Connexxion: Zuidtangent blijft succesvol

PERSBERICHT

Datum: 9 februari 2005
Kenmerk: HO/ 05.002

Zuidtangent blijft succesvol

De Zuidtangent blijft een zeer succesvolle formule. De snelle verbinding heeft op steeds meer mensen een grote aantrekkingskracht. Zij zien de Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding als een prima vervoermiddel. Daarnaast blijven de cijfers ook nog ver boven de prognose's die voor ingebruikname zijn gemaakt. De prognose's waren gebaseerd op uitgebreide studies en gaven een stijgende lijn. Gemiddeld zitten de behaalde resultaten daar 12% boven, maar op sommige plekken zelfs het dubbele aantal ten opzichte van wat vooraf werd gedacht.

Voor het aantal reizigers op de Zuidtangent zelf zijn de tellingen van november 2004 vergeleken met de cijfers van november 2003 en november 2002. Het aantal reizigers op de Zuidtangent binnen Haarlem is net als vorig jaar met 14% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De vervoerpiek in Hoofddorp geeft, nadat vorige jaar een stabilisatie optrad, een stijging van 9%. Binnen het totale gebied van het Regionaal Orgaan Amsterdam (Hoofddorp-Schiphol-Amstelveen-Ouderkerk a/d Amstel-Amsterdam) is het aantal reizigers het laatste jaar gestegen met 5 tot 11 %. Het vervoer in het weekend en op feestdagen blijkt globaal een zelfde trend als de werkdagen te hebben. Op zaterdag heeft zich daarentegen een kleine daling voorgedaan (behalve binnen Haarlem). Vermoedelijk speelt de laagconjunctuur daar een rol in aangezien de reizigers op de zaterdag voornamelijk uitgaand- en winkelend publiek is.

De Zuidtangent is een sterke lijn die wordt gevoed door andere buslijnen en vormt zo een totaal lijnennet. Voor het succes van de Zuidtangent is dit van cruciaal belang. Gekeken naar het totale lijnennet zijn de cijfers vergeleken met 2001, voor de ingebruikname van de Zuidtangent, en met 2002 en 2003.

Na een aanvankelijke sterke daling door grote bezuinigingen op de buslijnen tussen Haarlem NS - Haarlem Schalkwijk is er sprake van een stijging met 5% in aantallen reizigers ten opzichte van 2003. Daarmee loopt het huidige aantal reizigers nog maar 6% achter op het aantal reizigers voordat de Zuidtangent in gebruik werd genomen. Dit is opmerkelijk omdat er een kwart van het totale lijnennet in Haarlem moest worden wegbezuinigd door een lagere Rijksbijdrage voor de exploitatie.

Binnen het gebied van het Regionaal Orgaan Amsterdam is het totaal aantal reizigers gestegen ten opzichte van 2001 met 22 tot 47%. Tussen 2003 en 2004 is het vervoer met 7 à 10% gestegen. De grootste stijging is te zien rond Amstelveen. Alhoewel ook hier buslijnen zijn vervallen bij de komst van de Zuidtangent (maar in totaliteit is er niet bezuinigd) blijkt het grofmaziger lijnennet, waarbij per lijn hogere frequenties gelden ten opzichte van het verleden, meer reizigers te trekken dan met het oude fijnmazige systeem met lage frequenties.

De Zuidtangent rijdt nu drie jaar en we mogen concluderen dat de dienst een mooi resultaat is van een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, Regionaal Orgaan Amsterdam, gemeente Haarlem en Connexxion.

///////////////////////////
Alleen voor de pers:

nadere informatie:
Herman Opmeer, afdeling Corporate Communicatie Connexxion Telefoon 035 625 1957 of 06 51093642


09 feb 05 07:16