Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Open standaarden en open source software - Parlementair - Antwoorden op kamervragen over het megacontract tussen de overheid en microsoft

Antwoorden op kamervragen over het megacontract tussen de overheid en microsoft

9 februari 2005

Vragen van de leden Externe link Gerkens (SP), Externe link Van der Laan en Externe link Bakker (beiden D66), Externe link Vendrik (GroenLinks) en Externe link Van Dam (PvdA) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie over het megacontract tussen de overheid en Microsoft.
---


1. Vraag Kunt u uiteenzetten wat wordt bedoeld met werkplekuitbreiding in het kader van de Select Agreement? Betreft het hier nieuwe werkplekken? Zo neen, waarom niet? Zo ja, waarom is dit dan niet aanbesteed?


1. Antwoord Werkplekuitbreiding betekent zowel uitbreiding van een bestaande werkplek met aanvullende software als het inrichten van een nieuwe werkplek. Dit is niet aanbesteed omdat gebruik van andere software dan die reeds op de werkplek is geïnstalleerd onevenredige problemen zou opleveren in de samenwerking met de reeds bestaande (ongewijzigde) werkplekken. In de aanbestedingsregelgeving is voorzien dat in een dergelijk geval gedurende enige tijd nog aanvullend bij de oorspronkelijke leverancier besteld mag worden.


2. Vraag Wordt met werkplekuitbreiding ook het vervangen van afgeschreven computers bedoeld? Zo ja, impliceert dit dan niet toch een nieuwe deal? Zo neen, waarom niet?


2. Antwoord Nee. De overeenkomsten met Microsoft hebben uitsluitend betrekking op software.


3. Vraag Kunt u uiteenzetten op welke wijze thans onderzoek wordt verricht naar mogelijkheden tot inzet van alternatieven zoals open source en open standaarden op middellange en langere termijn? Welke initiatieven worden hierbij ontplooid? Kunt u tevens uiteenzetten op welke schaal bijuiteenzetten overheden wordt geëxperimenteerd met besturingssystemen als openoffice.org en mozilla?

3. Antwoord
Het programma OSOSS van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt Open Staandaarden (OS) en Open Source Software (OSS) onder de aandacht van overheidsorganisaties door middel van publicaties1),hulpmiddelen 2) en referentieprojecten waarin bijoverheidsorganisaties concreet advies wordt gegeven. Het programma OSOSS adviseert en zorgt er voor dat ervaringen worden uitgedragen naar andere overheden. Samen met een aantal potentiële gebruikers binnen de overheid wordt momenteel nader onderzocht of OSS alternatieven kunnen worden ingezet voor met name de overheidsdesktop. Er lopen diverse trajecten. Zo is de Belastingdienst in samenwerking met de Defensie Telematica Organisatie een project gestart om te komen tot een gestandaardiseerde open source werkplek. Ook de Dienst Justitiële Inrichtingen gaat een pilot inrichten gericht op de invoering van OSS werkplekken. Verder wordt voor de modernisering van het GBA momenteel een proof of concept ontwikkeld dat volledig uitgaat van OS en OSS. Daarnaast wordt gesproken met verschillende andere overheidsorganisaties die pilots gaan doen met de inzet van open source software of daartoe daadwerkelijk willen starten met migratietrajecten. In veel gevallen waar sprake is van de inzet van het officepakket OpenOffice wordt gelijktijdig overgegaan tot een uitrol van de internet browser Mozilla. Momenteel wordt deze programmatuur nog op beperkte schaal toegepast.


4. Vraag Is het waar dat het streven om de licenties en onderhoudscontracten via een raamovereenkomst voortdurend te verlengen dan wel aan te passen indruist tegen de gedachte van aanbestedingsprocedures, namelijk om door concurrentie steeds tot het meest gunstige aanbod te komen?

4. Antwoord
Als sprake zou zijn van een dergelijk streven, zou dat inderdaad indruisen tegen de gedachte om door concurrentie steeds tot het meest gunstige aanbod te komen. Dat is hier echter niet het geval. Raamovereenkomsten bevatten in de regel niet de mogelijkheid tot voortdurende verlenging. Uitgangspunt van de vorig jaar tot stand gekomen nieuwe uniforme aanbestedingsrichtlijn is dat de looptijd van een raamovereenkomst, met inbegrip van eventuele verlengingen daarvan, niet langer mag zijn dan 4 jaar. Voortdurende aanpassingen van reeds afgesloten raamovereenkomsten zijn evenmin mogelijk omdat die gemakkelijk zouden kunnen leiden tot het oordeel dat sprake is van een nieuwe opdracht die bijgevolg opnieuw had moeten worden aanbesteed.

Een aantal van de meer recente publicaties zijn:
1. Software-octrooien, stoppen of doorgaan met Open Source Software?, Handleiding Open Standaarden en Open Source Software, Handreiking beheersing juridische risico's bij Open Source Software, Van Maatwerk naar Open Source; handreiking open source voor de overheid, Aan de slag met Open Source Software, Zelftest Open Standaarden, Model Strategisch beleidsdocument, Open Source, wat kost dat nou?, 0-meting; eindrapport.
2. Enkele hulpmiddelen zijn: Catalogus van Nederlandse Open Standaarden, Een uitwisselplatform voor open source software voor overheden, Licentiewijzer.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-2005, Aanhangsel 1916