Gemeente Utrecht

Subsidie voor bewonersgroepen, hoe kan het beter?

De gemeente Utrecht wil bezien hoe de 'Subsidieregeling bewonersinitiatieven' beter kan. Het huidige beleid bestaat tien jaar en is aan herziening toe. Om aansluiting te vinden bij de ervaringen en ideeen van bewoners zelf, gaat de gemeente de komende weken meningen peilen. Een aantal bewonersgroepen heeft een uitnodiging gekregen voor een discussiebijeenkomst, andere bewoners en bewonersgroepen zijn van harte uitgenodigd om te reageren via een internetsite. Meningen peilen over dit nieuwe beleid is geen verplichting voor de gemeente maar een informele manier om bewoners bij het gemeentebeleid te betrekken. Wethouder Toon Gispen van Welzijn en Bestuurlijke Vernieuwing noemt dit een goed voorbeeld van vraaggestuurd werken.

Aan de hand van de 'Subsidieregeling bewonersinitiatieven' bepaalt de gemeente voor welke activiteiten bewonersgroepen subsidie ontvangen. Het gaat om een subsidiepotje waarvan bewonersgroepen op wijk-, buurt- en stedelijk niveau jaarlijks gebruik kunnen maken. Voor het nieuwe beleid staan op voorhand vast: de subsidiedoelstellingen, het totale subsidiebudget (¬ 326.000) en het maximale subsidiebedrag per buurtgroep (¬ 2300). Doel is het samenbrengen van mensen die iets voor elkaar en voor hun buurt doen, gericht op positieve betrokkenheid bij elkaar en de buurt of om elkaar beter te leren kennen.

De gemeente wil graag de meningen van bewoners peilen op drie punten: de procedure, de criteria voor subsidietoekenning en de prioritering (wat te doen als de vraag groter is dan het budget). Reageren kan via www.Utrecht.nl/bewonersinitiatieven, vanaf 14 februari bereikbaar. Op deze website staan de discussiepunten waarop bewoners en bewonersgroepen tussen 14 februari en 7 maart kunnen reageren. Ook is nadere informatie te vinden over het nieuwe beleid.

Vorig jaar hebben 185 bewonersgroepen samen ¬ 326.000 subsidie ontvangen uit de 'Subsidieregeling bewonersinitiatieven'. De categorieen gesubsidieerde activiteiten zijn:
* Recreatieve en/of ontmoetingsactiviteiten (zoals straatfeesten en kerstdiner voor ouderen);
* Informatie-uitwisseling over, voor en door de buurt (uitgeven buurtkrant, welkomstmap voor nieuwe bewoners);
* Individuele ondersteuning aan buurtbewoners (geven van advies op sociaal gebied, ondersteuning aan jongeren met problemen in de buurt);
* Activiteiten ter verbetering van de fysieke leefomgeving (organiseren schoonmaakdag, beheren binnenterrein);
* Activiteiten in het kader van veiligheid (bestrijden van overlast, buurtpreventieteam);
* Inspraakactiviteiten) (behartigen van belangen van bewoners op het terrein van wonen, houden van enquete onder bewoners op het gebied van wonen) Noot voor de media:
Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met Regie Bouma, bestuurscommunicatie, telefoon 030 286 11 55.