Productschap Margarine
02.09.2005
Specifieke voedervetzuren bestrijden pluimvee-infecties
Een voederrantsoen met vrije C 10 en C 12 vetzuren (resp. 3 en 29 gram
per kilogram) maakt het mogelijk om bepaalde infecties bij pluimvee op
natuurlijke wijze tegen te gaan. Onderzoek van NIZO food research
wijst uit dat van de zes geteste experimentele voerbehandelingen
alleen die met genoemde vetzuren een vermindering van de infecties met
Clostridium perfringens en in mindere mate Campylobacter te zien
gaven.
Bij clostridium wordt de kolonisatie in het darmkanaal van
vleeskuikens verlaagd en de darmschade en mortaliteit als gevolg van
besmetting gereduceerd. Opname van deze vetzuren in het rantsoen leidt
tevens tot een verlaagde voeropname en tot een verbetering van de
voederconversie. De groei van de kuikens was het hoogst in de
experimentele voerbehandeling met kokos- en palmpitvet.
De studie is opgesteld door NIZO food research in samenwerking me de
Animal Sciences Group van Wageningen UR. Opdrachtgevers voor de studie
waren het Productschap Vee, Vlees en Eieren, het Productschap MVO en
het Ministerie van VWS.