Productschap Margarine


02.09.2005

Specifieke voedervetzuren bestrijden pluimvee-infecties

Een voederrantsoen met vrije C 10 en C 12 vetzuren (resp. 3 en 29 gram per kilogram) maakt het mogelijk om bepaalde infecties bij pluimvee op natuurlijke wijze tegen te gaan. Onderzoek van NIZO food research wijst uit dat van de zes geteste experimentele voerbehandelingen alleen die met genoemde vetzuren een vermindering van de infecties met Clostridium perfringens en in mindere mate Campylobacter te zien gaven.

Bij clostridium wordt de kolonisatie in het darmkanaal van vleeskuikens verlaagd en de darmschade en mortaliteit als gevolg van besmetting gereduceerd. Opname van deze vetzuren in het rantsoen leidt tevens tot een verlaagde voeropname en tot een verbetering van de voederconversie. De groei van de kuikens was het hoogst in de experimentele voerbehandeling met kokos- en palmpitvet. De studie is opgesteld door NIZO food research in samenwerking me de Animal Sciences Group van Wageningen UR. Opdrachtgevers voor de studie waren het Productschap Vee, Vlees en Eieren, het Productschap MVO en het Ministerie van VWS.