Ingezonden persbericht
Persinformatie Amsterdam, februari 2005
De Stedenmaagd terug in Sofitel The Grand
Na een afwezigheid van ruim twee jaar is het beroemde beeldhouwwerk De Stedenmaagd van John Raedecker (1885-1956) weer terug in de monumentale Raadzaal van Sofitel The Grand, het voormalige stadhuis van Amsterdam. Het kunstwerk werd in april 2003 aan het Victoria & Albert Museum London ter beschikking gesteld voor de "Art Deco 1910-1939" tentoonstelling.
De expositie is na Londen op wereldreis gegaan en was achtereenvolgens te bezichtigen in het Royal Ontario Museum (Toronto), California Palace of Legion of Honor (San Francisco) en het Museum of Fine Arts (Boston). De Stedenmaagd werd reeds eerder gekozen voor opname in de collectie voor de Internationale Expositie van 1937 in Parijs.
Het houten beeld van Raedecker toont drie vrouwen. De middelste vrouw symboliseert Amsterdam (De Stedenmaagd). De vrouwen aan weerszijden hebben ieder een bootje in hun handen; de scheepjes verbeelden de belangrijkste waterwegen van de hoofdstad: de Amstel en het IJ.
Volgens het Victoria & Albert Museum is het kunstwerk één van de treffendste voorbeelden van stedelijke Art Deco stijl dat ooit in Nederland is gemaakt.
In opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur ontwierp Willem Penaat (1875-1957) in 1926 de Raadzaal als een Gesamtkunst. Elk onderdeel van de ruimte is vanuit één heersende tijdgeest geschapen. Van het tapijt via de wandbetimmeringen tot het plafond, met balustrades en lichtarmaturen, het podium met de tafel van Burgemeester en Wethouders tot aan de deurknoppen toe. De meubelen, hier en daar nog in het hotel te bewonderen, zijn van Penaat zelf, maar de verdere invulling van zijn ontwerp besteedde hij uit aan kunstenaars als J. Mendes da Costa, Hildo Krop, J. Thorn Prikker, John Raedecker, Frits Lensvelt (lampen) en G. Lantman (deurknoppen).
Van 1988 tot 1992 werd het stadhuis van Amsterdam getransformeerd naar het huidige vijfsterren Sofitel The Grand. De historische Raadzaal en andere significante kunstobjecten als de Art Deco Trouwkamer 1e Klasse van Chris Lebeau en Karel Appel's bekende wandschildering Vragende Kinderen werden in deze periode gerestaureerd en zijn behouden gebleven.
Over Accor
Met 158.000 medewerkers in 140 landen is Accor Europees marktleider en één van 's werelds grootste ketens op het gebied van reizen, toerisme en zakelijke dienstverlening. Twee belangrijke internationale activiteiten zijn:
. hotels: bijna 4.000 hotels met ruim 463.000 kamers in meer dan 90 landen (Sofitel, Novotel, Mercure, Suitehotel, Coralia Club, Ibis, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6 en Red Roof Inn in de Verenigde Staten) en de daaraan gerelateerde nevenactiviteiten zoals reisbureaus (Carlson Wagonlit Travel en Frantour), restaurants en casino's;
. services aan zakelijke klanten en openbare instellingen: dagelijks maken 14 miljoen mensen in 34 landen gebruik van een breed scala aan diensten (zoals maaltijdvouchers, sociale dienstverlening, kostenbeheer, incentive/events) die door Accor worden opgezet en beheerd.
Accor is in Nederland vertegenwoordigd met de volgende hotels: 1 Sofitel Demeure (Hotel The Grand Amsterdam), 2 Sofitel, 2 Dorint Sofitel, 7 Novotel, 2 Dorint Novotel, 25 Mercure, 11 Ibis, 1 Etap en 3 Formule I hotels. In Nederland behoren ook Carlson Wagonlit Travel en de Accor Corporate Service vouchers tot de Accor-groep.