FNV

Nederland verdient beter

Mogelijk acties in bouw voor CAO

Werkgevers in de bouwsector beschuldigen de bonden ervan een loonsverhoging te eisen van 17 procent. Volgens FNV Bouw schrijven de werkgevers 'met een hark', zo meldt FNV e-Magazine van 9 februari.

De onderhandelingen over de Bouw-CAO, die al in april 2004 had moeten ingaan, zijn opnieuw mislukt. Vroegpensioen en modernisering van de arbeidsovereenkomst zijn de struikelblokken.

De bouwbonden beslissen vanmiddag of ze overgaan tot acties. De werkgevers willen af van de Bouw-CAO. Zij kiezen liever voor de UTA-CAO, die voor het uitvoerend technisch administratief personeel geldt.

"Daar willen wij best over praten", zegt CAO-onderhandelaar John Kerstens van FNV Bouw, "maar dan moeten er wel specifieke bepalingen bij die gelden voor bouwvakkers. Zoals een andere vroegpensioenregeling, afspraken over reistijden en een toeslag voor onregelmatig werk. Daar hebben de werkgevers geen oren naar."

De werkgevers willen het vroegpensioen voor bouwvakkers alleen in stand houden als de werknemers meer gaan betalen en langer doorwerken. Daar willen de bonden niet over praten.

De bouwbonden vragen 1,25 procent loonsverhoging. Maar volgens de bouwwerkgevers eisen de bonden zo veel dat het neerkomt op 17 procent loonsverhoging.

"Ja, daar keek ik ook erg van op", zegt Kerstens. "We zijn al een jaar bezig met onderhandelingen. Als dat waar was geweest, hadden ze dat ons al 34 keer voor de voeten geworpen. We lezen dit nu voor het eerst op Teletekst. Het slaat nergens op. Ze schrijven met een hark en dan krijg je grote cijfers."

9 februari 2005