D66

Det Radikale Venstre, de Deense social-liberale zusterpartij van D66, is de grote winnaar in de parlementsverkiezingen van 8 februari in Denemarken. De partij steeg van 5,2% naar 9,2%, hetgeen gelijk staat aan 16 zetels in het Deens parlement (een winst van 7 zetels). De partij wist veel kiezers aan zich te binden dankzij hun oppositie tegenover de negatieve houding van de zittende regering ten aan zien van immigranten/buitenlanders. Daarnaast konden veel Deense kiezers zich vinden in de standpunten ten aanzien van hervormingen in het land en de visie op de buitenlandse politiek.

Det Radikale Venstre wist met name nieuwe kiezers te winnen onder jonge, goed opgeleide kiezers in de steden. In twee kiesdistricten in de Deense hoofdstad Kopenhagen wist Radikale Venstre de grootste partij te worden. Ruim vijfentwintig procent van de kiezers in die districten koos voor de sociaal-liberalen.

Naar verwachting blijft de huidige regering van het rechts-liberale Venstre, de conservatieven en de populistische Dansk Folkeparti aan de macht. Det Radikale Venstre heeft aangekondigd om op constructieve wijze oppositie te blijven voeren.

9-2-2005 11:30