Ingezonden persbericht


Hormoonverstorende gifstoffen in Noordzee
Streng EU-beleid voor chemicaliën van groot belang

Utrecht, 9 februari 2005- Nieuwe gifstoffen zoals chemische brandvertragers en weekmakers nemen sterk toe in de Noordzee. Dit staat in een vandaag verschenen rapport van Rijkswaterstaat. Stichting De Noordzee is bezorgd en pleit voor een verbod op de productie van deze stoffen in de nieuwe EU-richtlijn. De milieuorganisatie wijst op de risico's van hormoonverstoring en ophoping van gifstoffen in vette vis en andere zeedieren.

Vanmorgen maakte Rijkswaterstaat het rapport 'Stoffen in de Noordzee en de Nederlandse Kustzone' openbaar. Het rapport geeft een verontrustend beeld van de toename van gifstoffen sinds 2000. De onderzoekers stellen dat de concentraties van broombrandvertragers, aanwezig in o.a. computers en kleding, 3 tot 10 keer hoger is geworden. Ook de wetenschappelijke norm voor ftalaten, weekmakers veelal gebruikt in plastics, wordt fors overschreden. Het rapport stelt daarnaast dat over de gehele linie de 'oestrogene activiteit', hormoonverstoring bij zeeorganismen, sinds 2000 is toegenomen.

Stichting De Noordzee vindt de bevindingen van Rijkswaterstaat uiterst zorgwekkend. De milieuorganisatie vindt dat het rapport aanleiding zou moeten zijn voor een strenger Europees stoffenbeleid (REACH). 'Gezien de hormoonverstorende werking van de stoffen zitten we zonder maatregelen in de toekomst met onomkeerbare gevolgen voor het zeemilieu', zo stelt Jeroen Dagevos, specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen, van Stichting De Noordzee.

Stichting De Noordzee en andere milieuorganisaties zoals Milieudefensie, SNM en Greenpeace vinden dat de productie van giftige stoffen gestaakt zou moeten worden. Men zou moeten kiezen voor alternatieven die niet giftig zijn en niet opslaan in het milieu. Nieuwe stoffen zouden goed getest moeten worden voordat ze op de markt komen. In het nieuwe Europese stoffenbeleid, REACH, was dit in eerste instantie ook zo geregeld. Onder grote druk van de chemische industrie dreigt het voorgestelde stoffenbeleid echter sterk te worden afgezwakt. Zonder strenger Europees Stoffenbeleid blijven hormoonverstorende gifstoffen ongemoeid in zee terechtkomen.

De stoffen die door Rijkswaterstaat zijn onderzocht zijn broom- en fluorbrandvertragers, ftlaten en TBT. De milieuorganisatie slaat alarm omdat dit chemische stoffen zijn die opslaan in zeeorganismen en die een hormoonverstorende werking hebben.TBT leidt bijvoorbeeld tot geslachtsverandering en andere voortplantingsproblemen bij schelpdieren zoals de wulk en de alikruiken.

informatie: bel Jeroen Dagevos, (Stichting De Noordzee) 030 - 234 00 16

Het rapport van Rijkswaterstaat is te dowloaden op de site van het Rijks Instituut voor Kust en Zee http://www.rikz.nl/thema/ikc/rapport2004/index.html . Zie onderaan, rapport 40.

------- Stichting De Noordzee / North Sea Foundation------ Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830
http://www.noordzee.nl