SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08
Persbericht
Zeven aanbevelingen van de commissie Diversiteit om woon-werkverkeer voor personen met mobiliteitsbeperkingen te vergemakkelijken in Vlaanderen
Brussel, 9 februari 2005
Vandaag keurde de commissie Diversiteit binnen de SERV een aanbeveling goed rond mobiliteit en toegankelijkheid voor personen met een arbeidshandicap. De commissie Diversiteit wijst op de problemen die bij het woon-werkverkeer een drempel en activiteitsval kunnen betekenen. Daarbij formuleert ze zelf zeven aanbevelingen om het woon-werkverkeer voor personen met een mobiliteitsbeperking te vergemakkelijken.
Ondanks de inspanningen die vandaag al gebeuren ondervindt 20% (of 60.000) werknemers met een arbeidshandicap problemen bij het woon-werkverkeer. Eén op drie (of 100.000) van de personen met een handicap die (nog) niet aan de slag zijn verwacht problemen bij het woon-werkverkeer. Het organiseren van het hele traject, het prijskaartje en de zware fysieke en mentale belasting vormen de voornaamste problemen en kunnen een barrière en activiteitsval vormen voor de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap.
De commissie Diversiteit formuleert zeven aanbevelingen om het woon-werkverkeer voor personen met een mobiliteitsbeperking te vergemakkelijken. Als basisprincipes gelden mobiliteit voor iedereen en integrale toegankelijkheid.
* Ten eerste wenst de commissie Diversiteit in iedere beheersovereenkomst met openbare vervoersmaatschappijen een stappenplan voor betere toegankelijkheid. Belangrijk hierbij is dat vertegenwoordigers van de personen met een mobiliteitsbeperking geconsulteerd worden bij het opstellen en het evalueren ervan.
* Ten tweede vraagt de commissie Diversiteit een uitbreiding van de Diensten Aangepast Vervoer.
* Ten derde is er nood aan een betere ondersteuning van de persoon met een mobiliteitsbeperking. Concreet stelt de commissie Diversiteit de oprichting van regionale infocentra die de gebruiker helpen en de organisatie van mobiliteitstrainingen voor.
* De commissie Diversiteit vindt dat personen met een mobiliteitsbeperking niet moeten opdraaien voor de meerkost door hun beperking en dat de overheid die meerkost dus integraal moet dragen.). De groep die hiervoor in aanmerking komt mag enerzijds niet beperkt worden tot de huidige criteria van het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap (VFSIPH) maar moet anderzijds wel stringent worden afgebakend.
* Het gebruik van de eigen wagen kan veel problemen oplossen. Daarom zijn een vlotte terugbetaling van autoaanpassingen, een betaalbare verzekering en voldoende aangepaste parkeerplaatsen op de openbare weg en op de bedrijfsterreinen noodzakelijk.
* De commissie Diversiteit vraagt dat bedrijven via fiscale stimuli worden aangezet tot het verbeteren van het woon-werkverkeer en het toegankelijk maken van het bedrijf en de omgeving.
* Tenslotte moet er in Vlaanderen een gemoderniseerde en aangepaste wettelijke onderbouw komen voor het streven naar integrale toegankelijkheid.
Binnen de SERV werd eind 2003 de commissie Diversiteit opgericht. De commissie Diversiteit ijvert voor de evenredige vertegenwoordiging in het sociaal-economische leven van die groepen van de bevolking die nu niet op een evenredige wijze vertegenwoordigd zijn. De commissie Diversiteit omvat de Vlaamse sociale partners die in de SERV zetelen en vertegenwoordigers van de kansengroep allochtonen en van de kansengroep personen met een arbeidshandicap.
De adviezen en aanbevelingen van de commissie Diversiteit vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be