Gemeente Helmond


---

Voorlopig geen glasvezelnet in Helmond

De gemeente Helmond en mede- initiatiefnemers, de plaatselijke woningbouwverenigingen en KPN-Telecom hebben besloten de besprekingen om te komen tot de aanleg van een glasvezelnet in Helmond niet voort te zetten. In een intentieverklaring (Letter of Intent) hadden de partijen met elkaar afgesproken om vóór 31 januari 2005 te komen tot een definitieve overeenkomst om in de hele stad één glasvezelnetwerk te realiseren. Met de aanleg van zon net in Helmond (ongeveer 35.000 woningen) zou een investering van ongeveer 40 miljoen euro gemoeid zijn.

De gemeente Helmond heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om alle woningen in de gehele stad op één glasvezelnet aan te sluiten. De voordelen van glasvezel zijn groot, niet alleen wat betreft de bestaande diensten zoals internet, telefonie en televisie, maar ook voor toekomstige uitgebreide dienstverlening en vergaande toepassingen op het gebied van beveiliging, (medische)zorg en onderwijs.

In Helmond hebben enige maanden geleden gemeente, KPN en de corporaties een intentieovereenkomst gesloten om de realisatiemogelijkheden na te gaan. Na intensief overleg is gebleken dat het financieel risico voor de particuliere partijen op dit moment te groot is. De vier Helmondse corporaties die ongeveer 50% van de woningen in de stad bezitten - willen geen risicodragende investeringen doen in de aanleg van een glasvezelnetwerk. Zij staan op het standpunt dat de aanleg van zon net niet hun taak is. Ook het investeren in een stedelijk netwerk is volgens hen in strijd met de investeringsregels, die zij van het ministerie hebben gekregen. De corporaties willen niet verder gaan dan het eventueel voorfinancieren van de aansluiting van de woningen. Er moet dan wel een kostendekkende huur tegenover staan.

Het besluit de besprekingen stop te zetten heeft geen gevolg voor initiatieven voor de aanleg van glasvezelkabel op de industrieterreinen. Het stopzetten van de besprekingen betekent verder ook niet dat er de komende jaren op dit gebied niets zal gebeuren. Mede omdat de marktsituatie en concurrentieposities voortdurend veranderen, blijven de ontwikkelingen op ICT-gebied in de stad doorgaan. Het gemeentebestuur zal daar een stimulerende rol in blijven vervullen. Bestuurlijk wordt vastgehouden aan het perspectief, dat alle burgers in de stad - ongeacht hun sociaal-economische positie in principe toegang tot het glasvezelnet kunnen hebben.

Het gemeentebestuur van Helmond zal zelf geen initiatief nemen om bepaalde deelgebieden aan te sluiten, omdat een digitale tweedeling van de stad niet wordt voorgestaan. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen medewerking zal worden verleend aan initiatieven van derden zoals dat is gebeurd in Nuenen. Dergelijke initiatieven, waarbij sprake is van vraagbundeling, zullen positief worden benaderd. Voorwaarde is wel dat ze het tot stand komen van de uiteindelijke infrastructuur één netwerk voor de hele stad - kunnen versnellen en geen extra overlast of kapitaalvernietiging opleveren.
---

| |