Gemeente Zwolle

Vragen en antwoorden over speelautomatenhallen

Vraag: Ik ben voor een nieuw stadion voor FC Zwolle. Ook als er een speelautomatenhal in het nieuwe complex komt. Moet ik dan gaan stemmen op 2 maart 2005?

Antwoord: Natuurlijk moet u dan gaan stemmen. Ook uw stem telt mee. Bent u voor een nieuw stadion, ga dan stemmen. De speelautomatenhal is een belangrijke financiële drager van het stadioncomplex. Zonder deze hal komt er ook geen nieuw stadion.

Vraag: Leidt uitbreiding van het aantal gokautomaten in een gemeente tot een toename van het aantal gokverslaafden?

Antwoord: Uit onderzoek in 10 gemeenten is gebleken, dat geen van de gemeenten heeft waargenomen dat gokverslaving is toegenomen als gevolg van de komst van een grote speelautomatenhal. Tegen deze achtergrond kunnen we stellen dat vestiging van een hal niet zal leiden tot een duidelijke stijging van gokverslaafden. In alle gemeenten is sprake van een dalende lijn van het aantal gokverslaafden.

Vraag: Nu zijn er 55 gokautomaten in de hal aan de Melkmarkt. Komen er 400 kasten in het nieuwe stadion?

Antwoord: Dit is een hardnekkig misverstand. Aan de Melkmarkt staan 55 automaten verspreid over 79 speelplaatsen. Er zijn automaten die tegelijkertijd door meerdere spelers worden gebruikt. In de automatenhal bij het nieuwe stadion komen maximaal 400 speelplaatsen.

Vraag: Kan mijn zoon van vijftien jaar terecht in de nieuwe hal?

Antwoord: Nee, uw zoon is veel te jong. Personen vanaf 21 jaar kunnen terecht in de nieuwe hal en moeten zich daarbij kunnen identificeren.

Vraag: Kan iedereen een speelautomatenhal exploiteren?

Antwoord: Aan de exploitant worden een aantal kwaliteitseisen gesteld. De exploitant moet van onbesproken gedrag zijn. Om een vergunning te krijgen, wordt door de gemeente een keurmerkcertificaat geëist. Ook moet de exploitant lid zijn van de Vereniging Automatenhandel Nederland (VAN)

Vraag: Hoe gaat zo'n exploitant om met gokverslaving?

Antwoord: de VAN verlangt van haar leden in ieder geval een standaardpakket preventiemaatregelen om daarmee gokverslaving te voorkomen. Ook moet de exploitant aan de gemeente een plan overleggen, waarin staat hoe hij bijdraagt aan bestrijding van gokverslaving.

Vraag: Wat staat er zoal in zo'n plan?

Antwoord: De huisregels, en beleid om iemand de toegang te ontzeggen. Daarnaast moet de exploitant regelmatig overleg plegen met het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs. Hij moet ook regelmatig zijn personeel laten bijscholen op het gebied van herkenning van verslaving. Ook worden veel preventieve maatregelen genomen, zoals waarschuwingsposters en stickers, toegangsontzeggingen en het creëren van een gespreksruimte.

De vragen en antwoorden over speelautomaten zijn ook op PDF beschikbaar en zijn te downloaden door hier te klikken.


---