Gemeente Zwolle

Vergunningen houden Zwolle leefbaar en veilig

Binnen een gemeente als Zwolle willen bewoners met elkaar zo plezierig mogelijk samen wonen, werken en recreëren. Daarvoor hebben we leefregels afgesproken, regels die het gemeentebestuur vaststelt en laat controleren. En waar bewoners via gemeentelijke verkiezingen telkens hun mening over kunnen geven. Door met hun stem de politieke kleur van de gemeente te bepalen. Hoewel we dus allemaal verantwoordelijk zijn voor de wetten en regels binnen onze eigen leefomgeving, hebben we er ook wel eens moeite mee.

Wetten en regels zijn ontwikkeld om mensen bewegingsruimte te geven, letterlijk dan wel figuurlijk, en niet om bewoners in hun bewegingsruimte te beperken. Daarom zijn er voor verschillende activiteiten die iemand wil ontplooien, privé of zakelijk, vergunningen die de gemeente verleent, of niet natuurlijk. De afdeling vergunningen van de eenheid Publiekszaken is daar het hele jaar druk doende mee. Wat betekent dat nou, zo'n vergunningstelsel? Enkele voorbeelden.

Geluid en stilte
Wie van feesten houdt en graag buiten is, zal zeker genieten van de openluchtfestivals die binnen Zwolle in de zomermaanden worden georganiseerd. Maar wie in de binnenstad woont en graag rust wil, zal juist hinder ondervinden van de verschillende activiteiten die daar worden ontplooid. Daarom moeten ondernemers en andere organisatoren van festivals een evenementenvergunning aanvragen. Binnen de vergunning worden verschillende voorwaarden afgesproken, zoals de hoeveelheid geluid die een evenement mag voortbrengen, de tijden waarop dat geluid te horen mag zijn, de mate waarin en de manier waarop eventueel alcohol geschonken mag worden, het gebruik van barbecues, de algemene veiligheid van bezoekers en bewoners. Kortom: voordat iemand een evenement kan organiseren moet hij een veelheid van zaken regelen. Zo voorkomen we overlast voor bewoners en verzekeren we ons van een professionele aanpak.

Eigenlijk is deze werkwijze bij alle vergunningen hetzelfde, ook als het bijvoorbeeld om een bouwvergunning gaat. Als de ene buurman een serre wil bouwen om daarmee zoveel mogelijk zon te vangen, maar daarmee de andere buurman door het grote bouwwerk in de schaduw zet, is het maar goed dat daarvoor een vergunning moet worden aangevraagd. De bouwer moet altijd een vergunning aanvragen en anderen, zoals de buurman, hebben de mogelijkheid bezwaar tegen zo'n bouwvergunning te maken. De gemeente bepaalt aan de hand van de regels die we met elkaar hebben afgesproken en vastgelegd wat wel en niet mogelijk is. En daar komen we met elkaar altijd uit.

Verschillende vergunningen
Zo zijn er vele vergunningen binnen een gemeente en dus ook binnen Zwolle: bouwvergunningen, parkeervergunningen, evenementenvergunningen, horecavergunningen, milieuvergunningen, et cetera, et cetera. De afdeling vergunningen geeft ze uit (of niet) en andere afdelingen zien erop toe dat de bepalingen binnen de vergunning ook worden nagekomen. Aanvragen voor de meeste soorten vergunningen worden gepubliceerd in de Peperbus. Daarin staat ook hoe u bezwaar aan kunt tekenen tegen een aangevraagde vergunning en binnen welke termijn dat kan. Ook vindt u in het bericht de locatie waar u de aanvraag kunt inzien.


---