Gemeente Zwolle

Watermonster symboliseert overdracht bevoegd gezag

Op 31 januari 2005 droeg gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel op ludieke wijze het "bevoegd gezag wet bodembescherming" over aan wethouder Gerard van Dooremolen. Gerard van Dooremolen groef hiervoor op het terrein van Dellen Wuijts in Assendorp, waar een bodemsanering gaande is, een watermonster op. Theo Rietkerk had de wethouder ? om zijn klus te kunnen doen ? een setje graafwerktuigen geschonken. Formeel is de gemeente sinds 1 januari 2005 het bevoegd gezag. Dat betekent dat ? voor zover het het grondgebied van de gemeente Zwolle betreft ? vanaf
1 januari niet langer de provincie, maar de gemeente die beslissingen neemt over de noodzaak om vervuilde grond te saneren en saneringsplannen beoordeelt. De regels omtrent bodemsaneringen staan in de Wet bodembescherming.
Sinds 1 januari is de Verordening bodembescherming Zwolle van kracht. Daarin is aangegeven volgens welke procedures meldingen van bodemverontreiniging gedaan moeten worden en welke formulieren daarvoor te gebruiken. Praktisch gezien zijn deze regels en formulieren vrijwel identiek aan de formulieren die de provincie gebruikt. Bodemsaneringen kosten veel geld. Sinds 1 januari 2005 is in Zwolle een subsidieverordening van kracht voor de sanering van bedrijventerreinen in Zwolle. Deze is tijdelijk, tot de landelijke regelgeving klaar is. Inhoudelijk is de regeling gelijk aan de regeling die de provincie heeft voor haar grondgebied.
Particulieren die vragen hebben over bodemkwaliteit of -vervuiling kunnen bij de gemeente nadere informatie krijgen over wat zij in hun specifieke geval het beste kunnen doen. Eerste aanspreekpunt binnen de gemeente is de afdeling Stad en Landschap van het Expertisecentrum.


---