Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht - Thermometer-debat: Waar blijft het maatschappelijk middenveld?

Rotterdam, 8 februari 2005

Waar blijft het maatschappelijk middenveld?

Debat in Zaal de Unie
Woensdag 9 februari, 20.00 uur

DEBAT met: dr. Jet Bussemaker, Tweede Kamerlid PvdA en politicoloog; prof. dr. Jan Jacob van Dijk, Tweede Kamerlid CDA en bijzonder hoogleraar christelijk-sociaal denken over economie en maatschappij, Vrije Universiteit;dr. Henk Krijnen, hoofd Verkenning en Strategie bij FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en Prof.dr. Arjo Klamer, hoogleraar economie van kunst en cultuur, EUR.

COLUMN: Carrie
GESPREKSLEIDER: Awee Prins

In onze democratische samenleving zien we aan de ene kant een machtige staat en aan de andere kant de individuele burger. Maar een democratie is pas een vitale democratie als hiertussen een zogenaamd maatschappelijk middenveld staat. Dit zijn georganiseerde en geïnstitutionaliseerde verbanden zoals clubs, verenigingen, bonden, partijen en kerken. Dit middenveld werkt als een buffer en als een filter van de staatsmacht en kanaliseert vice versa de invloed van de burger. Het middenveld garandeert hiermee een gevarieerde samenleving en bevordert sociale en politieke stabiliteit.

Tot aan de ontzuiling in de jaren zestig kende Nederland een sterk middenveld, maar sindsdien is zij ideologisch uitgehold en verloor zij bindingskracht en reikwijdte. Dit proces ging gepaard met een toegenomen staatsmacht, maar omgekeerd ook met een toenemende individualisering en privatisering onder de burgers.

De regering beoogt nu met haar hervormingsideologie een verschuiving van het zwaartepunt in het huidige middenveld: de vakbonden, de Sociaal Economische Raad en onderwijsorganisaties naar de bedrijven als primaire gemeenschappen van burgers.

Hoe reëel en wenselijk is deze vooral op economische leest geschoeide hervormingsagenda eigenlijk? Welke rol speelt het maatschappelijk middenveld nu en welke kan en moet zij gaan spelen in de toekomst? In het debat zal ook worden gesproken over dit actuele vraagstuk in relatie tot de onderling verbonden vraagstukken die de politieke en maatschappelijke agenda van de komende decennia zullen gaan bepalen: veiligheid, diversiteit en integratie.

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Toegang: gratis

Reserveren: sterk aanbevolen, via of reserveringen@dethermometer.nl of (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) Informatie: Rotterdamse Kunststichting (010) 433 58 33. Zie ook www.dethermometer.nl

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl