Rijksuniversiteit Groningen

Prednison vertraagt achteruitgang spieren bij ziekte van Duchenne

Datum:9 februari 2005

De ziekte van Duchenne is een spierziekte die uitsluitend bij jongens voorkomt. De meeste patiënten overlijden tussen hun twintigste en dertigste levensjaar. Martijn Beenakker onderzocht het effect van prednison en ontdekte dat een behandeling van zes maanden met dit medicijn de achteruitgang van bepaalde spierfuncties vertraagt en de spierkracht laat toenemen. Bijwerkingen zijn er wel, maar die hebben op de korte termijn geen negatief effect op de kwaliteit van leven.

In zijn proefschrift presenteert Beenakker een aantal 'referentiewaarden', waaraan de progressie van de ziekte kan worden afgemeten. Zo bepaalde hij de kenmerken van de spieren van gezonde kinderen en vergeleek die met de spieren van kinderen met de ziekte van Duchenne. Daarvoor liet hij de kinderen onder meer tijdfunctietesten doen, zoals negen meter rennen en opstaan vanuit een liggende houding. Gezonde kinderen doen dit met het ouder worden steeds sneller, Duchenne patiënten steeds langzamer.

Beenakker keek ook naar de spieromvang. De omtrek van de kuitspier blijkt bij patiënten significant groter dan bij gezonde kinderen. Maar hij waarschuwt voor vertekeningen bij een visuele beoordeling, aangezien de omtrek van het bovenbeen juist weer kleiner is.

De onderzoeker ontdekte verder dat echografisch onderzoek van spierweefsel een betrouwbare methode is om gezonde spieren van zieke te onderscheiden.

Martijn Beenakker (Groningen, 1972) studeerde geneeskunde in Groningen en verrichtte zijn promotieonderzoek, gefinancierd door het Prinses Beatrix Fonds, bij de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Datum en tijd

woensdag 9 februari 2005, 14.45 uur

Promovendus

E.A.C. Beenakker

Proefschrift

Duchenne muscular dystrophy; quantification of muscular parameters and prednisone therapy

Promotor

prof.dr. O.F. Brouwer

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Eddy Brand, wetenschapsvoorlichter UMCG, tel. (050)361 40 15, e-mail: e.c.brand@bvl.umcg.nl