D66

Wat heel saai had kunnen zijn, was sprankelend en leuk. Ik heb mij uitstekend vermaakt. Arianne Bijma (31) over de nieuwe ledendag 2005. Samen met honderdvijftig andere nieuwe leden was zij te gast in de Tweede Kamer om kennis te maken met leden van zowel de fracties, het landelijk bestuur als van het kabinet. door Patrick Harms

Het is leuk om een keer dit gebouw te bezoeken. Maar bovenal proef je een soort van onderlinge betrokkenheid, eenheid tussen de D66ers, zo typeert de achtentwintigjarige Sylke Kramer uit Hoogvliet en sinds twee maanden lid, de dag. Ook haar broer Jan (30, Rotterdam) is nog steeds tevreden met zijn keuze voor D66, nu ruim zes maanden geleden. Het mooie aan D66 is het liberalisme met een sociaal sausje. De nieuwe-ledendag ziet de binnenvaartschipper als een eerste stap over de drempel. Er is geen autoritair gedrag, iedereen is benaderbaar.

Informele sfeer

Die laagdrempeligheid blijkt in het programma een rode draad te zijn. Het zijn naast fractiemedewerkers leden van de Kamerfractie die de nieuwe leden begeleiden van de ingang naar de ontvangstruimte en even later de rondleiding verzorgen. Daarnaast is het voor sommige van de bezoekers er tamelijk eenvoudig om iemand als minister Brinkhorst in het wild aan te spreken of op Boris Dittrich af te stappen. Een gevoel van welkom, meent Petra Hoogerwerf uit Amsterdam.

Toekomstgerichte politiek

Boris Dittrich bijt in het plenaire programma in de Oude Zaal (voorheen de vergaderzaal van het parlement) het spits af en zet met verve D66 neer als een partij die noodzakelijk is voor toekomstgerichte politiek. Hij benadrukt dat er dingen in Nederland moeten veranderen, zodat burgers meer invloed op hun maatschappij dienen te hebben. Daarbij denkt Dittrich bijvoorbeeld aan de economie, het onderwijs of het rechtsysteem: Vroeger zat bij een rechtszaak op de eerst rij het slachtoffer, maar was het de Officier van Justitie die het woord voerde en vertelde hoe het met het slachtoffer ging. Dit is een land van mondige burgers. Die kunnen zelf vertellen hoe het met hun gaat. Daarom is zoiets als het spreekrecht voor slachtoffers typisch D66.

Vernieuwingsbeleid

Naast Dittrich spraken kort minster Brinkhorst van Economische Zaken en europarlementariër Sophie in t Veld. Brinkhorst toonde zich aangenaam verrast door de vele jongeren in de zaal: Het is goed dat jullie je niet hebben laten vangen door de vaak populistische toonzetting van dit moment. Verder benadrukte Brinkhorst dat D66 in het kabinet staat voor vernieuwing om ook in de toekomst de sociale cohesie, duurzaamheid en een goede economische ontwikkeling te behouden. In t Veld memoreert op humoristische wijze haar eerste kennismaking met de partij en ging kort in op de ontwikkelingen in Brussel. Daarbij gaf ze de mening weer van de gehele delegatie van D66. Een knipoog naar het feit dat zij de enige D66-europarlementariër is.

Voorzittersstoel

Na een korte toelichting op het werk van het Landelijk Bureau door directeur Aletta Hekker, is het tijd voor datgene waar veel leden op af zijn gekomen: de rondleiding door het Tweede Kamergebouw. Na een lichte verwarring over wie in het bezit was van een kaart in één van de vier kleuren geel of drie kleuren rood, gingen de bezoekers een uur op toer door het Kamergebouw. Ik heb gezeten in de voorzittersstoel en voelde me net Weisglass, aldus Utrechtenaar Bram Fokke (23) en daar aan toevoegend: Goed dat Kamerleden de rondleiding doen! Fokke is vier maanden terug, na een gedegen afwegen tussen VVD, PvdA en D66, lid geworden van zowel D66 als de Jonge Democraten. Ik heb de programmas gelezen en ben bij bijeenkomsten langs geweest en bij VVD en PvdA voelde ik me niet thuis. Bij D66 wel: het was er gezellig en er wordt niet moeilijk gedaan.

Uit de kast

Na de lunch stond in de middag de mogelijkheid tot het stellen van vragen centraal. Vele onderwerpen kwamen voorbij, waarbij één vraag door gespreksleider Gerard Schouw werd om gedoopt tot Hoe kom je uit de kast als D66er. Naast deze kwinkslag kwamen er ook serieuze onderwerpen aanbod: Hoe dachten de Kamerleden de problematiek van de vrouwenbesnijdenis te gaan bestrijden of Wat vond men er van dat het begrip dienstbaarheid bij de politie op de achtergrond dreigde te raken. De Kamerleden en europarlementariër In t Veld namen ruim de tijd om de vragen te beantwoorden.

Voor Arjan Kleuver (34) uit Utrecht is de dag geslaagd Perfect dat Kamerleden en een bewindspersoon hun vrije zaterdag opofferen. Het is leuk, gezellig en informeel. Ook Ellenus Venema (43 Doetinchem) is tevreden: Een hartstikke leuke dag, vooral mee doorgaan

5-2-2005 16:35