Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 8 februari 2005
Betreft: Project Ootmarsum

Dinkelland zet in op Ootmarsum

Het college van B&W van de gemeente Dinkelland heeft ingestemd met het voorstel om een masterplan voor Ootmarsum op te stellen en om het masterplan in een beeldkwaliteitplan en twee nieuwe bestemmingsplannen te vertalen.

Omdat er in Ootmarsum veel ontwikkelingen gaande zijn, is eind vorig jaar besloten om al deze lopende zaken op projectmatige wijze op te pakken. Het doel is om een brede, integrale toekomstvisie voor Ootmarsum op te stellen. Hierbij wordt aangegeven welk centraal doel en welke ontwikkelingsrichting de gemeente Dinkelland voor Ootmarsum kiest. Er wordt aangegeven welke ontwikkelingen de gemeente op welke locaties wil realiseren. Ook wordt aangegeven welke (beeld) kwaliteit de gemeente Dinkelland op diverse plekken wil realiseren, waarbij de welstandsnota belangrijk uitgangspunt is.

Toelichting

Ootmarsum is een bijzondere kern in onze gemeente. Het centrum van Ootmarsum is op 13 mei 1996 door de minister van OCW aangewezen als 'beschermd stadsgezicht'. Een stads- en dorpsgezicht wordt in de monumentenwet als volgt omschreven:

'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden'.

Het cultuurhistorische en toeristische karakter zorgt ervoor dat Ootmarsum een bekende stad is in de regio en ver daarbuiten. De gemeente Dinkelland vindt het van belang om het karakter en de (beeld) kwaliteit van deze mooie kern te behouden en waar mogelijk te versterken.

In Ootmarsum zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Veel partijen willen bepaalde locaties ontwikkelen en de gemeente Dinkelland moet invullen hoe ze bepaalde instanties op langere termijn wil huisvesten. Enkele voorbeelden in dit verband zijn:
- Huize Franciscus staat leeg en er moet worden aangegeven welke nieuwe bestemming dit pand kan krijgen
- Het klooster en de Schepersschool moeten een nieuwe invulling krijgen
- Diverse instanties hebben huisvestingsproblemen of - wensen. Enkele van deze instanties zijn: de bibliotheek, openluchtmuseum, stadsmuseum, het Chronomium, basisschool Meander.
- Huisvesting mortuarium en de Radboudzalen

Er is een conceptlijst opgesteld met de locaties waar ontwikkelingen zijn of binnenkort komen.

Om een indruk te krijgen van een mogelijke concrete aanpak van dit project is het Management Team van de gemeente Dinkelland naar Helmond geweest en heeft in de wijk Brandevoort gezien hoe een goede en integrale aanpak haar vruchten afwerpt.

Fasering

Het project Ootmarsum bestaat uit twee fasen:

- Fase 1 waarin het masterplan wordt ontwikkeld
- Fase 2 waarin de ruimtelijke vertaling van het masterplan en het beeldkwaliteitplan in twee bestemmingsplannen (één voor het beschermd stadsgezicht en dorpsgezicht en één voor de woonwijken) zal plaatsvinden

De startnotitie beschermd stadsgezicht Ootmarsum, waarover in juni 2004 is gediscussieerd met de bevolking, zal onderdeel uitmaken van het masterplan en het beeldkwaliteitplan.

Wethouder Van Zuilekom zal in de eerste fase bestuurlijk trekker zijn, omdat hier het accent ligt op enkele belangrijke aspecten die zijn portefeuille betreffen, zoals het huisvesten van diverse sociaal-culturele instellingen. In de tweede fase zal wethouder Mentink-Groener bestuurlijk trekker zijn van dit project, aangezien in deze fase de nadruk ligt op de planologische vertaling in twee bestemmingsplannen.

Communicatie

De gemeente Dinkelland wil met alle inwoners van Ootmarsum, belanghebbenden, eigenaren van panden en andere belangstellenden actief communiceren over de actuele stand van zaken en de vorderingen rondom het project Ootmarsum. Op de website www.dinkelland.nl wordt een aparte rubriek aangemaakt waarin de laatste stand van zaken te lezen is. Als er veel informatie beschikbaar is die voor belanghebbenden en belangstellenden van belang is, wordt er mogelijk een Info-punt op een locatie in Ootmarsum geopend.

De gemeente Dinkelland vindt het erg belangrijk dat het communicatieproces interactief is. Dit betekent dat het mogelijk wordt voor inwoners en andere belanghebbenden om hun mening over bepaalde onderwerpen met betrekking tot het project Ootmarsum te geven. Deze mogelijkheid zal via de website geboden worden en wellicht op den duur ook in het Info-punt.

Met de eigenaren van diverse panden en andere belanghebbenden wordt apart overleg gepleegd. Dit overleg vindt plaats voordat het concept-masterplan wordt opgesteld zodat hun inbreng meegenomen kan worden.

Financiën

Voor het opstellen van het masterplan (fase 1) is geld binnen de begroting van de gemeente Dinkelland. Voor fase 2 van het project Ootmarsum moeten nog financiële middelen beschikbaar komen.
---

Mededelingen voor de redactie:

Voor meer informatie met betrekking tot de totstandkoming van het masterplan (fase 1) kunt u contact opnemen met wethouder Van Zuilekom op telefoonnummer (0541) 854-107.

Voor meer informatie omtrent de ruimtelijke vertaling van het masterplan, het beeldkwaliteitsplan en de bestemmingsplannen kunt u contact opnemen met wethouder Mentink-Groener op telefoonnummer (0541) 854-107.

---- --