Provincie Zuid-Holland

Glastuinbouw verhoogt gebruik duurzame energie

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Productschap Tuinbouw, het Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën en de provincie Zuid-Holland

Gebruik bio-olie toegestaan De toepassing van bio-olie in verwarmingsketels is een belangrijke mogelijkheid om het aandeel duurzame energie in de glastuinbouw te vergroten. Deze sector is zeer energie-intensief en goed voor zo'n 8 % van het totale aardgasverbruik (3,4 miljard m3). De eerste vergunning voor het verbranden van bio-olie is per 1 februari 2005 verleend aan Beekenkamp Plants in Maasdijk. Tuinders die dit initiatief willen volgen, kunnen een vergunning aanvragen bij de provincie.

Het aandeel duurzame energie in de glastuinbouw zal per 2010 4 % van het totale verbruik in de sector gaan bedragen. Deze afspraak is vastgelegd in het convenant Glastuinbouw en Milieu (GlaMi). Intensieve samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, het Productschap Tuinbouw en het Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën heeft deze doelstelling een flinke stap dichterbij gebracht.

Bio-olieBio-olie is plantaardige olie die kan worden toegepast in verbrandingsketels in de glastuinbouw. De olie kan afkomstig zijn van speciaal daartoe geteelde gewassen. Maar ook reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie en ingezamelde frituuroliën en -vetten kunnen gebruikt worden. In de meeste gevallen wordt bio-olie gebruikt om pieken in de energievraag van een bedrijf op te vangen. Bijkomend voordeel voor de tuinder is, dat hij door het gebruik van bio-olie een goedkoper energiecontract kan afsluiten.

MilieuvriendelijkDe introductie van bio-olie als brandstof leverde aanvankelijk enkele vragen op. Allereerst was niet bekend welke stoffen zouden vrijkomen bij verbranding. KEMA heeft uitgebreide stookproeven uitgevoerd met een aantal geselecteerde soorten bio-olie. Daaruit bleek dat geen ongewenste stoffen vrijkomen. Daarnaast was het nodig om de samenstelling van bio-olie vast te laten leggen door middel van certificering van de producenten. Hiermee kunnen gebruikers aantonen dat het milieu niet onnodig wordt belast. De provincie Zuid-Holland, het Productschap Tuinbouw en het Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën hebben ten behoeve van de proeven en de certificering intensief samengewerkt. VergunningAls bedrijven bio-olie willen verstoken, moeten zij een vergunning aanvragen bij de provincie. Voorlopig komen hiervoor uitsluitend oudere ketelinstallaties in aanmerking. Als bedrijven met nieuwe verbrandingsketels bio-olie willen gebruiken, moeten zij voldoen aan de strengere norm voor stikstofoxiden die geldt voor deze ketels. Om het gebruik van bio-olie niet te stagneren is Staatssecretaris Van Geel verzocht de norm tijdelijk te verruimen. Van Geel heeft daartoe inmiddels de eerste stap gezet.Naar verwachting zal op termijn het verbranden van bio-olie worden opgenomen in het Besluit glastuinbouw. Het aanvragen van een vergunning is dan niet meer nodig.

De stuurgroep Glastuinbouw en Milieu (GlaMi) is een landelijk platform waarin overheid en bedrijfsleven beleid op het gebied van glastuinbouw en milieu op elkaar afstemmen. In GlaMi nemen deel: de Ministeries van VROM, LNV, V & W, het Interprovinciaal Overleg, Unie van Waterschappen, Vereniging Nederlandse Gemeenten, LTO Nederland, Productschap Tuinbouw, Verenigde Bloemenveilingen Nederland, The Dutch Production Association en Stichting Natuur en Milieu.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22