Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Toespraak van minister Dekker bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente de Ronde Venen, provincie Utrecht, SBB, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en VROM over het Parklandschap Ronde Venen op 27 januari 2005. Het parklandschap bestaat uit 450 hectare natuur- en recreatiegebied bij Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen met woeste veengrond, water en bos. In een aanpalend deel van dit gebeid verrijzen 950 woningen.

Dames en heren,

Het is niet altijd mogelijk om het beste van twee werelden te verenigen. Het lijkt er sterk op dat dit vandaag wel het geval is. Rijk, provincie en gemeente hebben overeenstemming bereikt over twee zaken die ons allen na aan het hart liggen: natuur en woningbouw in de Ronde Venen.

Ik ben zeer verheugd dat wij vandaag de samenwerkingsovereenkomst kunnen gaan tekenen voor een bijzonder en belangrijk project: de creatie van een gevarieerd parklandschap in de laaggelegen polder. Over enige tijd zal het een feit zijn: 450 ha natuur- en recreatiegebied. Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen, de drie kernen van de gemeente de Ronde Venen, zullen met elkaar worden verbonden door een gevarieerd gebied van woeste veengrond, water en bos. Bovendien zullen er in een aanpalend deel van dit herschapen landschap 950 woningen verrijzen. Het Parklandschap zal wezenlijk bijdragen aan de versterking van de groene kwaliteiten van het Groene Hart; bestaande natuur zal zich verder kunnen ontwikkelen volgens een natuurlijk proces en er zullen nieuwe natuurwaarden ontstaan die ook in internationaal opzicht zeldzaam zijn. Een landschap waar je eindeloos in kunt ronddwalen en al wandelend, fietsend of varend van de omgeving kunt genieten. Niet alleen voor de bewoners van dit landelijke en fraaie gebied zal dit Parklandschap een bron van rust en plezier zijn, ook de stedelingen zullen daar ontspanning en recreatiemogelijkheden vinden. Hier is een win-winsituatie ontstaan: we kunnen bouwen en tegelijkertijd boeten we niets in aan groenmogelijkheden. Alle reden om een feestje te vieren.

Dames en heren, ik wil vandaag niet teveel terug -maar vooral vooruitkijken. U weet echter ook wel dat de weg hiernaar toe niet zonder problemen is geweest. De gemeente de Ronde Venen dreigde sterk te verstedelijken. Een voorzienbare ontwikkeling gezien de strategische ligging in het Groene Hart, tussen de stedelijke gebieden rond Utrecht en Amsterdam en in de nabijheid van de luchthaven Schiphol. In 1996 stonden forse woningbouwplannen op stapel. Mijn voorganger mevrouw De Boer heeft zich destijds tegen deze verstedelijking verzet. Tegelijkertijd drong zij aan op behoud en versterking van de groene kwaliteiten van dit tussengebied. Er dreigde een langdurige impasse, waardoor de groene ontwikkeling zoals die voorzien was in de nadere uitwerking Groene Hart leek te stagneren.

In 1998 werd over de ontwikkeling van dit gebied een compromis gesloten tussen de provincie en het Rijk. In het kort hield dit compromis in dat alléén planologische medewerking zou worden verleend aan de bouw van 800 woningen als er ook zekerheid kon worden gegeven over de feitelijke realisering van het Parklandschap. Daarmee werd in feite een vroeg voorbeeld van integrale gebiedsontwikkeling op stapel gezet en het belang van een goed evenwicht tussen rood en groen onderstreept.
Een visie die is uitgewerkt in de nieuwe Nota Ruimte. Eén rijksbrede nota voor alles wat beslag legt op de schaarse ruimte in ons land. Met deze nota krijgen gemeenten en provincies meer vrijheid voor een eigen samenhangend ruimtelijk ontwikkelingsbeleid. Een belangrijke stimulans voor gebieden waar even belangrijke en moeilijke ruimtelijke opgaven liggen als hier in de Ronde Venen.
Daar horen ook instrumenten bij voor de uitvoering. We hebben het dan over de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening en het vernieuwd grondbeleid in aanvulling daarop. Deze nieuwe wet (Wet op de Ruimtelijke Ordening) en de nieuwe instrumenten voor het grondbeleid vergroten de slagkracht van gemeenten en provincies bij de uitvoering van ruimtelijk beleid. Vorige week maandag is de behandeling van de Nota Ruimte in de Tweede Kamer constructief begonnen en ik verwacht een spoedige afronding.

De gemeente Ronde Venen bewijst echter dat er ook vóór de Nota Ruimte al heel veel mogelijk was. Na het sluiten van het compromis - en met financiële steun van VROM heeft de gemeente in haar ontwikkelingsvisie ruimte gemaakt voor het Parklandschap, midden in het hart van het gebied. Al snel bleek echter dat de financiële bijdrage vanuit de bouw van 800 woningen en de al voorziene bijdragen van rijk en gemeente niet toereikend zouden zijn om het Parklandschap financieel rond te krijgen.
VROM heeft daarop in 2004 aan partijen voorgesteld om te onderzoeken of een uitbreiding van het aantal woningen een oplossing zou kunnen zijn. Een verhoging van 800 naar 950 woningen bleek wél voldoende op te leveren om financiering van het Parklandschap rond te krijgen. Met mijn aanwezigheid vandaag wil ik onderstrepen dat VROM wel degelijk een rol heeft als het gaat om de creatieve oplossingen die hier gevonden zijn. Het belangrijkste is daarbij dat de bouw van 150 extra woningen niet gepaard gaat met méér ruimtebeslag. En natuurlijk dat hiermee realisering van het Parklandschap mogelijk is geworden.

Binnen de afspraken van de samenwerkingsovereenkomst krijgt de gemeente nu groen licht om de planontwikkeling voor de bouw van 950 woningen op te pakken en het Parklandschap tot ontwikkeling te brengen. Ik kan u melden dat ook de grondaankoop begint te vlotten. Deze maand is het de dienst Landelijk Gebied gelukt om 23 ha te verwerven. Het is nu een kwestie van uitvoeren en doorzetten.

Zoals ik in het begin van mijn toespraak zei: het lijkt er op dat we hier het beste van twee werelden hebben weten te verenigen. Dat is van groot belang voor De Ronde Venen, het Groene Hart en al die gebieden waar complexe opgaven liggen als het om de ruimtelijke ontwikkeling gaat. Ik feliciteer de gemeente met deze uitkomst en wens alle betrokkenen een voortvarende uitvoering van beide onderdelen toe.

Ik had graag de ondertekening op de locatie zelf willen doen, maar helaas ontbrak mij daarvoor de tijd. Wellicht is het mogelijk om bij de eerste spa in de grond voor het Parklandschap die schade in te halen.