Dienstenbond CNV

PinkRoccade - het gaat maar door
08-02-2005

Bij PinkRoccade speelt van alles en nog wat: overname door Getronics, reorganisatie bij Civility, nieuw functiehuis/loongebouw en nu weer een nieuwe CAO. CNV Dienstenbond heeft aangedrongen eerst de invoering van het functiehuis te bespreken en daarna de CAO 2005.

Getronics
Het ziet er naar uit dat Getronics PinkRoccade overneemt. Inmiddels heeft Getronics een formeel bod uitgebracht. Nu kunnen de aandeelhouders zich melden. Als er geen nieuwe kapers aan de kust verschijnen, gaat de deal door.

CNV Dienstenbond wil, samen met de andere vakorganisaties, een gesprek met Bosma en Wagenaar over de nu ontstane situatie. Wij willen spreken over de business-case (waar vullen partijen elkaar aan en waar niet), de integratie van beide bedrijven (hoe en wanneer?) en over de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden (hoe en wanneer?).

Reorganisatie Civility
De ontslagprocedures voor de aangezegde medewerkers lopen nu via het CWI. De meeste medewerkers voeren formeel verweer omdat zij de bedrijfseconomische argumenten begrijpen. Een deel van de medewerkers voert inhoudelijk verweer (en is het blijkbaar niet eens met de selectiecriteria op grond waarvan zij zouden moeten vertrekken). Dat is opvallend, omdat Civility de regels van het Ontslagbesluit volgt. Nu maar afwachten hoeveel medewerkers uiteindelijk ontslagen worden.

Veel medewerkers hebben zich gemeld bij de Transferdesk. De herplaatsingsprocedures binnen PinkRoccade lopen nog. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk medewerkers herplaatst kunnen worden op een passende functie binnen het concern. Een passende functie is een functie met hetzelfde niveau (of één niveau hoger of lager).

Functiehuis/loongebouw
Het opstellen van een nieuw functiehuis en daaraan gekoppeld een nieuw loongebouw voor bijna 6.000 medewerkers is een gigantische operatie. Dat er fouten gemaakt worden, is bijna niet te vermijden. Echter, steeds als het gebeurt, is het er één teveel. Extra complicerend in de situatie van PinkRoccade is dat een kanteling plaatsvindt van decentraal geleide werkmaatschappijen naar een centraler aangestuurde organisatie. Deze operatie is nog niet geheel afgerond en dat betekent dat enerzijds de holding afspraken heeft gemaakt met vakbonden op centraal niveau. Vervolgens moet daar uitvoering aan worden gegeven en dan gaat het regelmatig mis.

Wat duidelijk blijkt, is dat een deel van de managers niet in staat is om individuele medewerkers van de juiste antwoorden te voorzien. Dat is een slechte zaak en CNV Dienstenbond vindt dat deze managers (en HR) daarop aangesproken moeten worden.

Overigens blijkt een behoorlijk verschil te zitten in de verschillende werkmaatschappijen. Bij ITM en Finance is het redelijk/goed gegaan, maar met name bij Prins en Public zijn fouten gemaakt. Op 4 februari waren 116 externe beroepsprocedures gestart, waarvan 80 bij Prins, (voornamelijk gericht op 3 functies).

Er zijn 40 interne bezwaarprocedures gestart, maar de reactietermijn loopt nog.

Fouten zijn in zon groot proces onontkoombaar, maar individuele zaken moeten wel goed worden opgelost. Daar wordt op gestuurd en daarop worden de managers aangesproken.

Het aantal onderschaligen was geprognotiseerd op 329 (het zijn er 260 geworden, voornamelijk bij Prins en ITM). Het aantal bovenschaligen was geprognotiseerd op 552 (het zijn er 490 geworden).

De praktische problemen waar een deel van de medewerkers tegenaan lopen zijn:


* Variabele beloning: het loongebouw van Public is als uitgangspunt gehanteerd. Problemen ontstaan bij een deel van Prins, ITM en Finance. Dit onderwerp zit nog in Davo s, dus een OR-aangelegenheid. Op 7 februari overlegt de holding met de verschillende HR-managers.


* Overwerk: de holding heeft hiervoor een voorstel gedaan aan de vakbonden. Binnenkort volgt hierover duidelijkheid.


* Reistijden: dit onderwerp is opgenomen in Davos (dus voor de OR), maar de COR is bezig om er één regeling van te maken.


* Termijn beroepsprocedure (5 dagen): hierover bestaat onduidelijkheid. Eerst volgt een brief met de functietoewijzing, dan een gesprek met de manager en daarna gaat de termijn van 5 dagen lopen. PinkRoccade zal hier ruimhartig mee omgaan.

CAO PinkRoccade 2005
Er moet een nieuwe CAO komen. De keus is eenvoudig: of we maken een korte klap en proberen er snel uit te komen, of we gaan het hele onderhandelingstraject in (en dan zijn we maanden bezig). Het lijkt de eerste optie te worden. CNV Dienstenbond wil de volgende afspraken maken:

Salaris: het hart van de matrix (vakje 100-108% bij normaal/goed functioneren) of de hele matrix door vakbonden invullen. Liefst een vast percentage voor iedereen.

Loondoorbetaling 2e ziektejaar: daar moeten we voor het jaar 2005 een afspraak over maken en over het vervolg (vanaf 2006) denken we gedurende 2005 na.

Pensioen en Levensloop: studieafspraak in 2005.

Verder is het verstandig de arbeidsvoorwaarden te bekijken in het licht van de samenwerking met Getronics, omdat we anders weer twee maal moeten harmoniseren en daar is niemand bij gebaat.

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)577 26 40 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl