HEMPFLAX MARKETING BV

Rechtbank spreekt HempFlax vrij van fraude

Persbericht

HempFlax vrijgesproken van fraude

OUDE PEKELA, dinsdag 8 februari 2005 - De rechtbank in Groningen heeft dinsdag directeur E. Dronkers en bedrijfsleider J. Veld van het natuurvezelbedrijf HempFlax in Oude Pekela vrijgesproken van het plegen van fraude en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie had het management van HempFlax ervan beschuldigd opzettelijk niet-gecertificeerd vezelhennepzaad te hebben geleverd aan 21 akkerbouwers in de Veenkoloniën. De rechtbank oordeelt dat Officier van Justitie mr. W.H. Frank onvoldoende bewijs heeft aangedragen voor enige opzet van fraude of valsheid in geschrifte. HempFlax en haar management zijn volgens de rechtbank volkomen onschuldig.

Het natuurvezelbedrijf in Oude Pekela is buitengewoon verheugd met de vrijspraak. Volgens raadsman mr. G. Breuker blijkt uit de schriftelijke motivatie van de rechtbank dat het bedrijf, de directie en de bedrijfsleiding op alle punten en zonder voorbehoud zijn vrijgesproken. Uit het vonnis blijkt dat bij HempFlax wel fouten zijn gemaakt, maar volgens de rechtbank is aangetoond dat deze zijn voortgekomen uit een misverstand. Zoals de verdediging al had betoogd, concludeert ook de rechtbank dat van een poging om economisch voordeel te behalen op geen enkele wijze sprake is geweest. Tevens is er geen enkel oogmerk geweest om derden te benadelen.

De zaaizaadzaak heeft binnen HempFlax en onder akkerbouwers in de Veenkoloniën grote commotie en schade veroorzaakt. Het natuurvezelbedrijf heeft onlangs twaalf medewerkers moeten ontslaan wegens de onzekere omstandigheden die door de zaaizaadzaak waren ontstaan. De afzet van vezelhennepproducten is als gevolg van de negatieve publiciteit sterk ingezakt. Relaties en overheden hebben contacten met het bedrijf opgeschort in afwachting van de uitspraak in deze zaak. HempFlaxdirecteur Dronkers besloot naar aanleiding van de kwestie zich terug te trekken.

Door het strafonderzoek van het OM zijn ook de veelbelovende ontwikkelingen binnen de vezelhennepsector ernstig gestagneerd en hiermee de door het ministerie van Landbouw gewenste schaalvergroting van de duurzame landbouw in Nederland. HempFlax kon in 2004 geen vezelhennepteelt opzetten. Ook voor 2005 kan het bedrijf geen contracten afsluiten om vezelhennep te telen.

De zaaizaadzaak draaide om de levering van vezelhennepzaad aan akkerbouwers die in 2003 op contract voor HempFlax vezelhennep teelden en hun stro aan het bedrijf in Oude Pekela hebben geleverd. De Algemene Inspectiedienst AID constateerde bij enkele telers dat de planten die op het land stonden niet van het ras waren die de boeren hebben vermeld in hun subsidieaanvraag aan het ministerie van Landbouw. Dit betekende alle hens aan dek. De AID zette meteen zwaar geschut in en meldde de zaak aan bij het Openbaar Ministerie. Dit gebeurde zonder eerst de akkerbouwers om een verklaring te vragen of bij de leverancier van het zaaizaad te rade te gaan.

Onder leiding van Officier van Justitie mr. Frank werd in 2003 de administratie van HempFlax in beslag genomen. Maanden daarna werden de directeur en de bedrijfsleider vastgezet en drie dagen verhoord. Ook enkele medewerkers van het bedrijf werden als verdachten aangehouden en verhoord. De rechtbank spreekt alle betrokkenen vrij.

Met het vonnis is komen vast te staan dat HempFlax, haar directie en bedrijfsleider Jacob Veld boven iedere verdenking staan. Velds reputatie in de Veenkoloniën is door de affaire en de daaropvolgende negatieve publiciteit ernstig geschaad. Nu de rechtbank hem op alle fronten onschuldig heeft verklaard, weet de gedupeerde bedrijfsleider zich gerehabiliteerd.

Een van de consequenties van de affaire is dat 21 akkerbouwers door de Dienst Regelingen van het ministerie van LNV zijn gekort op hun teeltsubsidies over 2003. De Dienst Regelingen, voorheen agentschap Laser, baseerde zich voor de opgelegde sancties op de bewijsmiddelen die de AID heeft aangedragen. De rechtbank heeft deze informatie in de strafzaak tegen HempFlax als onvoldoende en onjuist gekwalificeerd.

Voor sommige van de gedupeerde akkerbouwers strekken de gevolgen zich ook uit over 2004 en 2005. In totaal gaat het om circa 360.000 euro teeltsubsidie die van hen wordt ingehouden. Uit het vonnis blijkt echter dat door een misverstand aan slechts vijf telers verkeerd zaaizaad kan zijn geleverd. Op grond van deze constatering is de verwachting meer dan gerechtvaardigd dat het ministerie van LNV bereid zal zijn alsnog af te zien van de opgelegde sancties. In dat geval kunnen de meeste gedupeerde boeren de ingehouden door de Dienst Regelingen ingehouden EU-subsidie met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid alsnog tegemoetzien.

Vorige week wees minister Veerman van Landbouw subtiel op de soms arbitraire handelwijze van de AID, bij de viering van het vijftigjarig bestaan van deze opsporingsdienst in Nijkerk.
AID-inspecteurs veroorzaken onder veel agrariërs in Nederland soms grote wrevel door hun strengheid in de leer, niet alleen bij akkerbouwbedrijven maar ook bij veehouderijen. Veermans opmerkingen passen precies op de zaaizaadzaak van HempFlax.

,,Regels handhaven is niet altijd eenvoudig,'' zei Veerman. ,,Als controleur moet je een zakelijke, maar ook een menselijke vertrouwensband opbouwen. Het is soms lastig om te balanceren tussen het algemene belang dat je dient als inspecteur en het specifieke bedrijfsbelang van de boer met wie je aan de keukentafel zit. Maar ook in een moeilijk verhoor moet een rechercheur de balans zoeken tussen het onderzoeksresultaat en de mens achter de verdachte. Je moet leren aanvoelen dat je niet per definitie aan gezag verliest als je begrip toont. Want als je eerst begrip toont, daarna adviseert en dan pas controleert, geef je mensen een kans om het goede te doen,''aldus de minister.

Einde persbericht


08 feb 05 18:12