Coaching als aanvullende dienst bij ARBO
'S-HERTOGENBOSCH, 20050208 -- - Arbo- en bedrijfsgezondheidsdiensten zullen het aanbod van diensten de komende tijd moeten gaan uitbreiden om de concurrentie de baas te kunnen. Steeds vaker voelen werkgevers zich door hoge ziektekosten gedwongen om hun aandacht te gaan richten op preventie van ziekteverzuim. Arbodiensten kunnen hierop inspelen door hun dienstenaanbod te vergroten en een meer adviserende rol te vervullen rondom verzuimpreventie.Zo kunnen organisatieveranderingen zorgen voor onvoorziene spanningen en weerstanden bij werknemers waardoor het risico op uitval toeneemt. Een Arbodienst kan een organisatie erop wijzen dat men tijdens veranderingstrajecten de kans op uitval kan verkleinen door niet alleen aandacht te hebben voor wat er moet gebeuren, maar ook te kijken naar de effecten die de veranderingen kunnen hebben op werknemers.
Werknemers vragen zich in veranderingssituaties vaak af of ze nog wel competent genoeg zijn om aan nieuwe verwachtingen te voldoen. Men is bang hun baan te verliezen of in functie en salaris te degraderen. Dit mechanisme is vaak moeilijk te managen door leidinggevenden vanuit de eigen organisatie. Soms alleen al door tijdgebrek, maar anderzijds door een algeheel gevoel van wantrouwen van de werknemers ten aanzien van iedereen die aan de organisatie verbonden is. Toch doet een organisatie er goed aan voldoende aandacht te schenken aan beleid ten aanzien van ziekteverzuimpreventie. De kosten die een zieke werknemer met zich meebrengt lopen namelijk door de nieuwe wetgevingen al snel op.
Een betrokken Arbodienst kan zich bij een organisatie in de markt prijzen als men adviseert in de mogelijkheden om onder veranderingsomstandigheden het ziekteverzuim laag te houden en de werksfeer optimaal.
De inzet van onafhankelijke, individuele coaching door de Arbodienst kan hierbij een succesvolle en kostenbesparende rol vervullen. Werknemers leren de verschillende belangen die spelen op organisatie en individueel niveau beter in perspectief te zien. De productiviteit van deze werknemers neemt toe, het ziekteverzuim blijft beperkt en de invoering van organisatieveranderingen verloopt soepeler. De organisatie bespaart hierdoor aanzienlijk op haar ziektekosten en de Arbodienst vervult een brede en waardevollere inbreng voor de organisatie.
Voor meer informatie over individuele begeleiding op de werkplek, kunt u contact opnemen met Helga Janssen IMPULS Inzicht & Inspiratie 073-6149032 of kijken op www.impuls.us
Ingezonden persbericht