Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Geen bijeenkomsten meer voor mensen met CF

07-02-2005
Sinds enige tijd wordt in Nederland discussie gevoerd over de risico's op kruisbesmetting bij CF-patiënten door Pseudomonas aeruginosa. De Medische Raad van Advies van de NCFS heeft naar aanleiding van deze discussie een advies uitgebracht: alle bijeenkomsten waar mensen met CF bij elkaar komen worden ontraden. Het tijdstip waarop dit advies ingaat, zal een rekbaar begrip blijken. Er komt erg veel bij kijken.

Bij de behandeling van patiënten met CF staan chronische longinfecties vaak centraal, met name de infectie die veroorzaakt wordt door Pseudomonas aeruginosa. De laatste jaren is er veel meer bekend geworden over het gedrag en de ziekmakende eigenschappen van deze bacterie. In de literatuur komen steeds meer gegevens naar voren over de kruisbesmetting van patiënten met CF. In een aantal Europese landen, de Verenigde Staten en Australië heeft dit geleid tot het niet langer organiseren van bijeenkomsten waar mensen met CF elkaar kunnen ontmoeten. Een dergelijk isolatiebeleid gold en geldt in Nederland alleen voor CF-patiënten die besmet zijn met Burkholderia cepacia of met een Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Deze mensen mogen niet met andere CF-patiënten in contact komen en worden geïsoleerd behandeld en begeleid.

Discussie
Binnen de NCFS werd de noodzaak gevoeld ook in Nederland de discussie te voeren over de risico's op kruisbesmetting bij CF-patiënten door Pseudomonas aeruginosa. We wisten dat dit een lastige discussie zou worden. Enerzijds zijn er de zogenaamde evidence based facts: conclusies die op basis van wetenschappelijk onderzoek getrokken zijn. Maar ook de emoties rond dit alles spelen een heel belangrijke rol; immers, een advies tot het segregeren (afzonderen) van mensen met CF heeft ook hele ingrijpende psychosociale consequenties. In de discussie wilden we de emotie niet uit de weg gaan, integendeel. Maar we wilden ook aandacht schenken aan het wetenschappelijk onderzoek.

We zijn daarom een brede discussie gaan voeren en begonnen met het informeren van de regio-contactouders (de mensen die het lotgenotencontact in de regio draaiende houden). Er was geen vastgestelde agenda, we wilden de discussie voeren en de mensen zo veel mogelijk van adequate informatie voorzien. Vervolgens is op de dag voor jongvolwassenen (georganiseerd door de WJV) aandacht besteed aan dit onderwerp, waarbij heel duidelijk werd, hoe belangrijk de georganiseerde bijeenkomsten voor mensen met CF zijn.

Tot slot is in samenwerking met de Medische Raad van Advies in december 2004 een bijeenkomst georganiseerd in Den Haag, waarvoor alle mensen uitgenodigd zijn, die vrijwillig voor of bij de NCFS werkzaam zijn en de mensen die participeren in besturen van aanpalende collega-instellingen, zoals Stichting FOK, SVP, Stichting OEF, Stichting Leven met CF etc. Deze bijeenkomst werd goed bezocht. In de middag werden de langverwachte resultaten van het onderzoek naar kruisbesmetting tijdens de FOK-kampen gepresenteerd. In de avond kreeg het symposium een Engelstalig vervolg, omdat buitenlandse experts waren uitgenodigd om hun visie op het risico van kruisbesmetting te geven. Behalve de eerder genoemde deelnemers waren in de avond ook Nederlandse medici en paramedici aanwezig om het nut en de noodzaak van segregatie te bediscussiëren.

Overigens ging het daarbij niet alleen om de risico's bij de ontmoetingen tussen CF-patiënten en tijdens georganiseerde ontmoetingen. Denkt u ook aan de organisatie en de logistiek van de zorg in het ziekenhuis. Hoe houd je op de polikliniek alle patiënten uit elkaar? Hoe zorg je voor voldoende tijd tussen bezoekjes van de ene CF-patiënt en de andere? Sommige ziekenhuizen hebben al besloten, of zullen nog beslissen, dat zij alleen de mensen die al een besmetting met Pseudomonas hebben opgelopen, zullen segregeren. Maar dat is dus niet genoeg. Geen twee mensen meer op dezelfde kamer; ook niet als ze `toch al' een Pseudomonas besmetting hebben; en ook niet als ze `toch al' dezelfde stam van deze bacterie hebben.

Advies
Het symposium in Den Haag is voor de betrokken vrijwilligers, voor ouders, patiënten en voor de professionele hulpverleners een eye-opener geweest. Voor de meeste bezoekers leek het duidelijk dat samenkomsten in georganiseerd verband niet meer aan te raden zijn. Tegelijkertijd roept de hele materie meer vragen op dan er beantwoord zijn. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er twee kinderen met CF binnen een gezin wonen, terwijl één daarvan al jarenlang Pseudomonas bij zich draagt en de ander niet? Lastige materie dus en het was aan de Medische Raad van Advies om daar een advies over naar buiten te brengen. En dat advies luidt als volgt:

"Alle bijeenkomsten waar mensen met CF bij elkaar komen, worden ontraden. En het tijdstip waarop dit in moet gaan is: zo spoedig mogelijk". Dat laatste zal echter een rekbaar begrip blijken.

Daarbij moet het volgende opgemerkt worden: we gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. De NCFS is een belangenorganisatie voor patiënten en hun omgeving, die informatievoorziening en belangenbehartiging hoog in het vaandel heeft staan. Dat betekent dat de NCFS het als haar plicht ziet om patiënten zo goed mogelijk te informeren over de risico's van een eventuele besmetting met Pseudomonas aeruginosa. Het gaat om informatie die hen in staat moet stellen een zo goed mogelijke afweging te maken als het gaat om het bijwonen van evenementen met andere mensen met CF. De NCFS is echter niet verantwoordelijk voor welk risico dan ook, verbonden aan een eventuele besmetting.

Gevolgen
Wat betekent dit alles nu op korte en lange termijn voor de verschillende bijeenkomsten, waarvan enkele reeds georganiseerd waren? Op dit moment is de discussie binnen enkele verbanden nog volop gaande, maar enkele voorbeelden kunnen wij u al geven:

Het FOK-bestuur heeft besloten om in 2005 nog één keer de kampen door te laten gaan met inachtneming van een aantal regels en richtlijnen. De NCFS organiseert een training voor mensen die in het kader van de WAO en de Wajong herkeurd moeten worden; deze training gaat door, al zullen wij de deelnemers van te voren de risico's van besmetting schriftelijk voorleggen en hen gedragsregels doen toekomen, waarmee zij zelf het risico op besmetting kunnen minimaliseren (geen handen geven, niet zoenen, hoesthygiëne etc). De Landelijke Ontmoetingsdag krijgt een ander karakter: mensen met CF zal worden ontraden om te komen. De dag zal zich dus meer richten op partners, ouders en andere familie en belangstellenden, evenals artsen en paramedici. Stichting Leven met CF heeft besloten haar activiteiten stop te zetten en zal opgeheven worden.

Dat de gevolgen groot zijn, mag inmiddels duidelijk worden . Ook is het een feit dat iedereen met grote tegenzin activiteiten stopzet, activiteiten die hun belang ruimschoots hebben bewezen.

Het probleem zal echter nog nijpender worden in de ziekenhuizen. Het zal veel geld kosten om de zorg zo te regelen en in te richten dat mensen met CF elkaar niet tegenkomen. Wanneer u regelmatig in een ziekenhuis verblijft, dan kunt u dat goed inschatten. De NCFS vindt het wel van groot belang dat de te nemen maatregelen bij ieder ziekenhuis hetzelfde zijn, al zullen ze niet binnen de zelfde tijdsspanne worden uitgevoerd. Daarbij hopen we ook te kunnen initiëren, dat gemeten kan worden in hoeverre deze maatregel effect gaat hebben. Was het eerst namelijk Burkholeria cepacia die ons dwong om mensen die daarmee besmet waren te isoleren van andere patiënten, nu is het Pseudomonas aeruginosa die ons noopt om een hele groep van elkaar te scheiden. In het geval van Burkholderia cepacia heeft dat beleid gewerkt en hebben we een relatief laag besmettingspercentage in Nederland. We kunnen alleen maar hopen dat het segregatiebeleid dat ingevoerd gaat worden, uiteindelijk bijdraagt aan een hogere gemiddeldelevensverwachting en dat we kunnen zeggen, dat het niet voor niets is geweest.

Jacquelien Noordhoek
directeur NCFS

Meer informatie:
Later zal op deze plaats meer informatie te vinden zijn onder andere over het onderzoek naar kruisbesmeting tijdens de FOK-kampen.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl