GroenLinks

Rijksrecherche slaat alarm over schending van integriteit

2 juli 2005

Het is terecht dat de rijksrecherce publiciteit zoekt omdat gemeenten veel te weinig schendingen van integriteit melden. Sinds 1992, het jaar waarin Ien Dales integriteit in het openbaar bestuur voorop stelde, is de bereidheid om schendingen te melden alleen maar afgenomen. GroenLinks dringt bij Remkes & Donner aan op snelle maatregelen om schendingen van integriteit boven tafel te krijgen.

Marijke Vos

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie inzake het niet melden van integriteitsschendingen door gemeenten.


1. Kent u het bericht dat de Rijksrecherche vindt dat gemeenten te weinig aangifte doen van integriteitsschendingen?* Zo ja, klopt het dat grofweg de helft van het aantal integriteitsschendingen dat de Rijksrecherche onderzoekt wordt gemeld door de politie en dat de andere helft vanuit het openbaar bestuur wordt aangedragen? Klopt het dat voor wat de tweede categorie betreft er te weinig informatie vanuit het openbaar bestuur wordt aangeleverd? Zo ja, waaruit blijkt dat?


2. Deelt u de constatering van de directeur van de Rijksrecherche dat sinds 1992 maar weinig te merken is van een toenemende gevoeligheid voor het belang van integriteit en de schade van integriteitsschendingen binnen overheidsorganisaties? Zo nee, waarom niet?


3. Kunt u een overzicht geven van het aantal onderzoeken naar integriteitsschendingen binnen overheidsorganisaties sinds 1992?


4. Bent u voornemens om op korte termijn maatregelen te nemen om het belang van integriteit binnen overheidsorganisaties te benadrukken en de bereidheid om integriteitsschendingen te melden bij de Rijksrecherche te vergroten? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen? Zo nee, waarom niet?


* Staatscourant, 4 februari 2005